Τοπικά

Επικουρικός γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου – Θα λειτουργήσει ξανά το γαστρεντερολογικό ιατρείο

Στην πρόσληψη ενός επικουρικού γαστρεντερολόγου προχωρεί το Νοσοκομείο Βόλου για την κάλυψη του σημαντικού αυτού κενού που είχε δημιουργηθεί εδώ και μερικές ημέρες μετά την αποχώρηση του προηγούμενου επικουρικού γαστρεντερολόγου.

Το γαστρεντερολογικό ιατρείο δεν λειτουργούσε εδώ και δεκαπέντε ημέρες γιατί δεν υπήρχε γιατρός. Η διοίκηση του Νοσοκομείου δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και με γοργούς ρυθμούς προσπάθησε να διαχειριστεί την κατάσταση. Έτσι έτρεξε γρήγορα τις διαδικασίες για την πρόσληψη του επικουρικού γαστρεντερολόγου ο οποίος θα παραμείνει στο Νοσοκομείο Βόλου μέχρι και το τέλος του 2018.

«Καταφέραμε να προσλάβουμε τον επικουρικό γαστρεντερολόγο μέσα σε πολύ λίγες ημέρες δεδομένης της μεγάλης γραφειοκρατίας που υπάρχει σε αυτές τις διαδικασίες και τελικά να έχουμε τον γιατρό για να λειτουργήσουμε ξανά το γαστρεντερολογικό ιατρείο» τόνισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός και πρόσθεσε πως «σε αυτή την προκήρυξη ένα ακόμη δύσκολο σημείο ήταν η έλλειψη δυνατότητας να βρούμε γαστρεντερολόγο. Πρόκειται για μια ειδικότητα πανελλαδικά που δεν έχει πολλούς γιατρούς και οι περισσότεροι εξ’ αυτών ιδιωτεύουν. Εντούτοις καταφέραμε και τον βρήκαμε και θα μας καλύψει για το επόμενο χρονικό διάστημα δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2018».

Μέχρι και πριν μερικά χρόνια το Νοσοκομείο διέθετε ακόμη και δύο-τρεις μόνιμους γαστρεντερολόγους οι οποίοι σταδιακά είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε αποχώρησαν, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να προσπαθεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του πληθυσμού μόνο μέσα από τους επικουρικούς γαστρεντερολόγους οι οποίοι έρχονται για ένα με δύο χρόνια προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
Οι επικουρικοί γιατροί πληρώνονται από το Νοσοκομείο Βόλου.

Στο μεταξύ το ζήτημα της προώθησης των άμεσων διορισμών μονίμων γιατρών τόνισε ο διοικητής κ. Δραμητινός στον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό στην προχθεσινή συνάντηση που είχε μαζί του στη Λάρισα.

Εξοικονόμηση κόστους για το χαρτί μέχρι και 70%

Αναβαθμίζει και ενδυναμώνει τις ψηφιακές του υπηρεσίες το Νοσοκομείο Βόλου εισάγοντας την τεχνολογία της καινοτομίας και στις καθημερινές γραφειοκρατικές πρακτικές. Έτσι σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσει πρόγραμμα μέσω του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου για τη μείωση της κατανάλωσης του χαρτιού για το οποίο το Νοσοκομείο Βόλου διαθέτει κάθε μήνα σημαντικά οικονομικά ποσά.

Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή αρκεί βέβαια να δείξουν διάθεση οι γιατροί και οι εργαζόμενοι για να την αποδεχθούν και να την υλοποιήσουν. Εξάλλου δεν απαιτείται και πολύς κόπος για να ανοίξει κάποιος ένα έγγραφο στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. «Στο Νοσοκομείο Βόλου γίνεται καθημερινά μεγάλη διακίνηση εγγράφων σε χαρτί. Για παράδειγμα αποστέλλει το υπουργείο Υγείας ένα δεκασέλιδο έγγραφο που πρέπει να τυπωθεί και να μοιραστεί σε 100 περίπου γιατρούς. Αυτή είναι μια μεγάλη κατανάλωση χαρτιού αλλά και μελανιού, ένα φαινόμενο το οποίο στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αποφασίσαμε να εισάγουμε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και έχουμε μελετήσει πως η εξοικονόμηση του κόστους και του χαρτιού μπορεί να αγγίξει σε πρώτη φάση το 60% και σε δεύτερη φάση το 70%. Μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το νέο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ένα μήνα και αρχικά θα αφορά στα εισερχόμενα έγγραφα».
Ο κ. Δραμητινός υπογράμμισε πως «όταν θα έρχεται ένα έγγραφο στο πρωτόκολλο, αυτό θα σκανάρεται και στη συνέχεια θα αποστέλλεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ενδιαφερόμενους παραλήπτες που θα ειδοποιούνται να το ανοίξουν. Είναι μια κίνηση που απαιτεί και τη συνεργασία του συνόλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, αλλά μόνο έτσι θα περιορίσουμε το μεγάλο κόστος που έχουμε ως Νοσοκομείο για το χαρτί και το μελάνι».

Στο ίδιο πλαίσιο της ψηφιακής καινοτομίας που υιοθετεί το Νοσοκομείο περιλαμβάνεται και η ευρύτερη αξιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς πάντοτε από τον ίδιο αλλά και τον θεράποντα γιατρό του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το