Τοπικά

Επικοινωνία του  Χρήστου Μπουκώρου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες 

Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά είχε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος για το ζήτημα των δασικών χαρτών στις Βόρειες Σποράδες.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Μαγνησίας ζήτησε από τον αρμόδιο υφυπουργό να συμπεριληφθεί και η ιδιαίτερη περίπτωση των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, στην εξαίρεση που προβλέπει το άρθρο 62 του Ν.998/1979, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται οι περιοχές των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και της Μάνης από το βάρος απόδειξης οποιουδήποτε δικαιώματος εμπράγματος ή μη επί των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς οι ανωτέρω, οριζόμενες εκ του νόμου περιοχές, όπως και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, τελούσαν υπό το ίδιο γαιοκτητικό καθεστώς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Πιο αναλυτικά, το άρθρο 62 του Ν. 998/1979 ορίζει τα εξής:
««Βάρος απόδειξης – Ειδική αναγνώριση κατατμήσεων»
«Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ` ου ή αίτηση, και φυσικού ή νομικού προσώπου, το οποίο προβάλλει ή αξιώνει οποιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματο ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων το ως άνω φυσικό ή νομικό πρόσωπο οφείλει να αποδείξει την παρ` αυτώ ύπαρξη του δικαιώματος του. Κατ` εξαίρεση η διάταξη αυτή δεν ισχύει στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης».

Αξίζει να επισημανθεί ότι έχει κατατεθεί και σχετική πρόταση τροπολογίας από βουλευτές της Δωδεκανήσου, ώστε να συμπεριληφθεί και η Δωδεκάνησος στις οριζόμενες περιοχές που εξαιρούνται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου. Ωστόσο, στην πρόταση των βουλευτών της Δωδεκανήσου δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, τα οποία και αυτά, ομοίως με τα νησιά των Κυκλάδων- των οποίων γίνεται επίκληση στην πρόταση τροπολογίας- διακατέχονται από την ίδια, πραγματική, ιστορική και νομική κατάσταση.

Επίσης, για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν αποστείλει και οι τρείς Δήμαρχοι των Βορείων Σποράδων σχετικό αίτημα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Υφυπουργός κ. Αμυράς δεσμεύτηκε να συμπεριληφθούν και τα νησιά των Βορείων Σποράδων σε περίπτωση επέκτασης της συγκεκριμένης διάταξης για τη Δωδεκάνησο, διότι όπως και τα υπόλοιπα νησιά που αναφέρονται στο άρθρο 62 του Ν.998/1979, έτσι και τα νησιά των Β. Σποράδων, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, τελούσαν υπό ειδικό καθεστώς προνομίων και δικαιωμάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το