Τοπικά

Επικοινωνία της Ζέττας Μακρή με τον επόπτη του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τη σημερινή θεομηνία στη Ζαγορά

Ακαριαία ήταν η αντίδραση της προέδρου της επιτροπής περιφερειών και βουλευτή Ν. Μαγνησίας Ζέττας Μ. Μακρή μόλις πληροφορήθηκε τις εκτεταμένες ζημίες που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Συγκεκριμένα, μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής περιφερειών, της οποίας είναι πρόεδρος, η κ. Μακρή επικοινώνησε με τον κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επόπτη του περιφερειακού καταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ο οποίος και την ενημέρωσε για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πληγέντες παραγωγούς όσο και από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, τις οποίες και εποπτεύει.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει, αμέσως, να αναγγείλουν τις προκληθείσες ζημίες, καταγράφοντάς αυτές, και να τις αποστείλουν στο αρμόδιο περιφερειακό κατάστημα του ΕΛΓΑ, το οποίο και θα επιληφθεί εντός ολίγων ωρών από την επίσημη ενημέρωση, ενεργοποιώντας τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, μεμονωμένα, οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καταστροφές, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξατομικευμένες προσωπικές δηλώσεις ζημίας των προϊόντων τους και, παράλληλα, ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιεί επιτόπιες επισκέψεις για την πρώτη, αρχική, καταγραφή των ζημιών. Η τελική εκτίμηση των ζημιών θα γίνει μόλις η δυνατότητα πλήρους εκτίμησης της καταστροφής θα είναι φανερή, χρονικό σημείο, που ποικίλλει, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.

Η κ. Μακρή παρακάλεσε τον κ. Σπυρόπουλο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της υπηρεσίας, που εποπτεύει, όσο το δυνατό ταχύτερα, προκειμένου να επιληφθεί των συμβάντων και, εν συνεχεία, να γίνει γρήγορη και έγκαιρη η καταγραφή των προκληθεισών ζημιών. Του ζήτησε, επίσης, οι διαδικασίες που απαιτούνται να ολοκληρωθούν, στο συντομότερο δυνατό, νόμιμο, χρονικό διάστημα. Ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε τη βουλευτή, ότι εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα μεταβεί, ο ίδιος, την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, στις πληγείσες περιοχές και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ορθής και έγκαιρης καταγραφής των ζημιών και ταχύτατης αποζημίωσής τους. Η κ. Μακρή ενημέρωσε σχετικά τον Δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Π. Κουτσάφτη για την ενέργειά της αυτή καθώς και παραγωγούς που επικοινώνησαν μαζί της και τους διαβεβαίωσε για το διαρκές ενδιαφέρον της.

«Στόχος της ψηφιακής διακυβέρνησης του κράτους είναι η ενδυνάμωση του πολίτη και όχι η «ψηφιακή επιτήρησή» του»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση, ως επιταχυντής του μετασχηματισμού, αποτέλεσε το θέμα των εργασιών της 12ης συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020. Προσκεκλημένος της επιτροπής ήταν ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και της εφαρμογής της ψηφιακής επανάστασης στη διακυβέρνηση του κράτους, που, άλλωστε, αποτελούσε προτεραιότητα του προγράμματος της παρούσας κυβέρνησης, μόνο που, ο κορωνοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες και λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων. Έτσι, αφού παρουσίασε μία σειρά από επιτυχείς πρωτοβουλίες, που έχουν βελτιστοποιήσει τη ζωή των συμπολιτών μας, ιδίως, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπως, μεταξύ άλλων: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων e-Presence, το μητρώο ασθενών COVID-19, τη δήλωση γέννησης, μόνο, στα μαιευτήρια με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, τη διαλειτουργικότητα του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών, τη λειτουργία του forma.gov.gr και την αποστολή μηνύματος στο 13033 για την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών λόγω του κορωνοϊού, ο Υπουργός σημείωσε ότι έργα που είχαν σχεδιασθεί στο παρελθόν, όπως π.χ. η διαλειτουργικότητα του κόμβου και η φάση ΙΙ της ευρυζωνικότητας, θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν κανονικά, αφού βελτιωθεί ο σχεδιασμός τους και αξιολογηθεί η κρισιμότητά τους, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια του κράτους. Ακόμη, ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύθηκε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια ταχύτητα, όπως και κατά την έξαρση της πανδημίας, καθώς έχει βούληση, ανθρώπινο δυναμικό και σχέδιο να υλοποιήσει μικρά, γρήγορα και αποτελεσματικά έργα, που «φτάνουν» στον πολίτη. Άλλωστε, απώτερο στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην τεχνολογία και τις εφαρμογές της και έργα, όπως: η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών για την εκπαίδευση των πολιτών και τη διείσδυση, κυρίως, της τρίτης ηλικίας στην τεχνολογία, η περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της πύλης gov.gr, το έργο του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, η Εθνική Πύλη της Κωδικοποίησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της Διαύγειας, το σύστημα του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου, η ψηφιοποίηση του τομέα της αλιείας καθώς και του ασύλου και της μετανάστευσης προωθούν τον συγκεκριμένο στόχο με τον βέλτιστο τρόπο.
Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Πιερρακάκη για την ενδελεχή και αναλυτική παρουσίαση, στις εργασίες της επιτροπής, των ψηφιακών λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας αλλά και διευκολύνουν πρακτικά πολλούς τομείς της ζωής και της οικονομίας, τόνισε ότι η ταχεία μετεξέλιξη της διακυβέρνησης του κράτους σε ψηφιακή έχει ως στόχο, αποκλειστικά και μόνο, την ενδυνάμωση του πολίτη και όχι την ψηφιακή του επιτήρηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το