Πολιτισμός

Επικοινωνία, φιλαναγνωσία και καλοί τρόποι… Τρία βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Επιμέλεια: Χαριτίνη Μαλισσόβα

Οι σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους, ο ποιοτικός χρόνος των παιδιών, η φιλαναγνωσία και οι καλοί τρόποι είναι άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται τα παιδικά βιβλία που προτείνονται σήμερα. Και τα τρία βιβλία απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Αργυρώ Μουντάκη,
Μυστικά με τον μπαμπά,
εικονογράφηση Λέλα Στρούτση,
Διάπλαση


Για την ουσιαστική σχέση και η επικοινωνία που έχουν τα παιδιά με τους μπαμπάδες, και μάλιστα σε σημείο να μπορούν να κρατήσουν μυστικά από τους άλλους, μιλά η Αργυρώ Μουντάκη στο βιβλίο της Μυστικά με τον μπαμπά. Με τρυφερό και ευφυή τρόπο η συγγραφέας πλέκει μια ουσιαστική ιστορία αγάπης κι εμπιστοσύνης για τη σχέση των παιδιών με τον μπαμπά τους.
Έχει προηγηθεί το βιβλίο της Πες το μόνο στη μαμά.
Το βιβλίο με λίγα λόγια: Ένα κουτί γεμάτο μυστικά μοιράζεται ο Κωνσταντίνος με τον μπαμπά του και ένα άλλο η Ερατώ με τον δικό της μπαμπά. Τα παιδιά αποφασίζουν να μοιραστούν τα μυστικά αυτά. Σε μία από καρδιάς εξομολόγηση αφηγούνται τις ιστορίες τους, γελάνε μέχρι δακρύων, μιλάνε για τις ανησυχίες τους και στο τέλος απορούν… Οι μαμάδες τους πραγματικά δεν ξέρουν τίποτα για όλα αυτά; Καταλήγουν λοιπόν να φτιάξουν ένα τρίτο κουτί με το δικό τους σπουδαίο μυστικό! Ποιο είναι άραγε αυτό;

Λίνα Μουσιώνη,
Η κατάσκοπος των βιβλίων,
εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας,
Μεταίχμιο


Πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας; Και πόσο ποιοτικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους τα παιδιά; Στο βιβλίο της Λίνας Μουσιώνη συναντάμε τη μικρή της ηρωίδα στο αδιέξοδο της βαριεστημάρας.
Σύντομα όμως αντιστρέφει προς όφελός της τον χρόνο. Ένα βιβλίο που με έξυπνο και παιγνιώδη τρόπο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία.
Το βιβλίο με λίγα λόγια: Η Κάλλη προσπαθεί να βρει χρόνο για να παίξει με τη μαμά της, αλλά εκείνη είναι σκυμμένη στα βιβλία και τον υπολογιστή για να τελειώσει το μεταπτυχιακό της. Για να βρίσκεται κοντά της, η Κάλλη μετακομίζει στο γραφείο της. Πώς να περάσει όμως η ώρα όταν πρέπει να κάνει απόλυτη ησυχία; Αυτό δεν το είχε υπολογίσει. Βαριέται πολύ, ώσπου σκαρφίζεται ένα παιχνίδι με τα βιβλία της μεγάλης βιβλιοθήκης. Γίνεται η κατάσκοπος των βιβλίων! Ακολουθεί τους κανόνες, παίζει δικαία και ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά. Εσύ θα μπεις στο παιχνίδι;

Ράνια Μπουμπουρή,
Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων,
εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος,
Ψυχογιός


Πόσο άτακτο μπορεί να είναι ένα βιβλίο που μιλά για καλούς τρόπους; Μέσα από παραμύθια και ποιήματα τα παιδιά ανακαλύπτουν πτυχές του εαυτού τους που σίγουρα θα θέλουν να βελτιώσουν.
Η Ράνια Μπουμπουρή φέρνει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με άτακτους πρωταγωνιστές που ανακαλύπτουν πόσο ωραίο είναι τελικά να έχει κάποιος καλούς τρόπους.
Το βιβλίο με λίγα λόγια: Η συλλογή περιλαμβάνει 5 παραμύθια και 5 ποιήματα,
που θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή.
Συνοδοιπόροι μας στο παραμυθένιο αυτό ταξίδι είναι τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής, ένας καλόψυχος, μα νευρικός και φωνακλάς παπουτσής, ο ψευτάκος ρινόκερος με το όνομα Ρινόκιο, οι εφτά νάνοι με την αγαπημένη τους Χιονάτη και το χωριό όπου δεν χωρούσε η λέξη «χώρια».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το