Ελλάδα

Επείγουσα μεταφορά τρίχρονου για μεταμόσχευση καρδιάς στη Ρώμη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ των Χριστουγέννων μια πρωτοφανής επιχείρηση μεταφοράς μικρού ασθενή, μόλις 3 ετών, σε εξειδικευμένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας με απώτερο σκοπό την πιθανή μεταμόσχευση καρδιάς.
Η βαρύτητα της κατάστασης του μικρού ασθενή και η αναγκαιότητα να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ως τη μόνη θεραπευτική λύση για να διατηρηθεί στη ζωή, αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, κατά τις ημέρες που ακολούθησαν ο ΕΟΜ σε συνεργασία με τους θεράποντες γιατρούς πραγματοποίησε αναζήτηση εύρεσης κατάλληλα εξειδικευμένου Μεταμοσχευτικού Κέντρου που θα μπορούσε να δεχθεί τον βαρέως πάσχοντα μικρό ασθενή.

 
Η κλινική του κατάσταση, όμως, αρχικά δεν επέτρεπε τη μετακίνησή του, γεγονός που οδήγησε στη δυσκολία αποδοχής του από Μεταμοσχευτικά Κέντρα του εξωτερικού, με τα οποία ο ΕΟΜ έχει διακρατική συνεργασία. Ευτυχώς, χάρη στις κατάλληλες και πρωτοποριακές θεραπευτικές παρεμβάσεις των γιατρών του Ωνασείου, ο μικρός ασθενής σταθεροποιήθηκε κλινικά, γεγονός που του έδωσε το απαραίτητο παράθυρο ελπίδας και τελικά το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε αποδεκτός από το Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ρώμης, Bambino Gesù, εξειδικευμένο στην υποστήριξη τέτοιων πολύ σπάνιων περιστατικών.

 
Προκειμένου όμως να μεταφερθεί με ασφάλεια χρειάστηκε να οργανωθεί μια γιγαντιαία επιχείρηση, όπου εξειδικευμένη ιταλική ιατρική ομάδα στη διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με συσκευή εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ασθενοφόρο, προσήλθε από την Ιταλία με στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει τον εν λόγω ασθενή. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, είχε ολοκληρωθεί η οργάνωση της όλης διαδικασίας που όμως δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω πολύπλοκων διοικητικών προβλημάτων. Για το λόγο αυτό ο ΕΟΜ εγκαίρως πραγματοποίησε τις απαραίτητες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, Ελλάδας και Ιταλίας, που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση της κατάλληλης αερομεταφοράς του ασθενή.Τελικά, ο μικρός ασθενής μεταφέρθηκε με επιτυχία στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Ιταλίας την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, στις 11:00 το βράδυ.

 
Για την περάτωση αυτής της «πρωτοφανούς κινητοποίησης» ο ΕΟΜ και προσωπικά ο Πρόεδρος, καθηγητής, Ανδρέας Καραμπίνης, ευχαριστεί τους γιατρούς του ΩΚΚ (παιδοκαρδιολόγους, παιδοκαρδιοχειρουργούς, λοιπό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) για την προσωπική προσπάθεια που κατέβαλαν στη διαδικασία της αναζήτησης Μεταμοσχευτικού Κέντρου του εξωτερικού, τη σταθεροποίηση κλινικά του μικρού ασθενή και τη δύσκολη προετοιμασία για την αερομεταφορά του.
Επίσης, ο ΕΟΜ αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή των αρμοδίων από το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υγείας, που με τις κατάλληλες επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους αντίστοιχους αρμόδιους ιταλικούς φορείς δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις προκειμένου να προσγειωθεί το ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ασφαλιστικής κάλυψης του μικρού ασθενή για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία -με την παροχή οχημάτων που συνόδευσαν την ιταλική ιατρική ομάδα και τον μικρό ασθενή από τη στιγμή της προσγείωσης τους στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μέχρι τη στιγμή της απογείωσής τους για την αναχώρησή τους προς την Ιταλία- διευκόλυνε την αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το