Τοπικά

Επείγει η ανέγερση νέου διδακτηρίου για το 19ο Δημοτικό Βόλου – Ανεπαρκές το υπάρχον κτίριο “Θ”

P1020065

Αναγκαία κρίνεται από τη διεύθυνση του σχολείου η ανέγερση ενός νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει το 19ο Δημοτικό Βόλου, καθώς στο υπάρχον οι κτιριακές υποδομές δεν καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ λόγω και μικρού αύλειου χώρου, όπου συνωστίζονται 430 μαθητές των συστεγαζόμενων 14ου και 19ου Δημοτικών, τα ατυχήματα των παιδιών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου κ. Λάμπρος Σδρόλιας τόνισε πως τα δύο Δημοτικά 14ο και 19ο Βόλου συστεγάζονται με ένα αύλειο χώρο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες 430 μαθητών. Παράλληλα δημιουργούνται και πολλά ζητήματα από τη στέγαση, καθώς οι κτιριακές υποδομές δεν επαρκούν. Συνολικά και τα δύο σχολεία έχουν 20 τμήματα με 20 και πλέον μαθητές το καθένα, ενώ η περιοχή επεκτείνεται και μεγαλώνει οικιστικά, οπότε ο μαθητικός πληθυσμός αυξάνεται. Για παράδειγμα φέτος στην Α’ τάξη έγιναν 85 εγγραφές μαθητών που χωρίστηκαν σε τρία τμήματα, ένα τμήμα στο 19ο Δημοτικό και τρία τμήματα στο 14ο Δημοτικό Βόλου.
Στο 19ο Δημοτικό φοιτούν 150 μαθητές που είναι κατανεμημένοι σε επτά τμήματα. Το διδακτήριο που στεγάζεται, έχει ακόμη μία αίθουσα που την αξιοποιεί με δικό του τμήμα το 14ο Δημοτικό, αφού οι δικές του αίθουσες δεν επαρκούν.

P1020066
Ο κ. Σδρόλιας υπογράμμισε πως οι αίθουσες του 19ου Δημοτικού δεν μπορούν να καλύψουν τον εκπαιδευτικό σκοπό τους, καθώς οι περισσότερες είναι μικρές και οι μαθητές πολλοί, με αποτέλεσμα σε κάποιες ο δάσκαλος να μην μπορεί να κινηθεί μεταξύ των θρανίων και να επιτελέσει τον παιδαγωγικό του ρόλο.
Επίσης τα δύο σχολεία δεν έχουν αίθουσα εκδηλώσεων που να μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον όλους τους μαθητές του κάθε σχολείου. Έτσι φέτος το μπαζάρ του σχολείου που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου.
Ο αύλειος χώρος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των 430 μαθητών και των δύο σχολείων που στα διαλείμματα βγάζουν ενέργεια και ζωντάνια παίζοντας. Σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο των ατυχημάτων των παιδιών, με τον κ. Σδρόλια να επισημαίνει χαρακτηριστικά πως καθημερινά θα σημειωθούν τρία-τέσσερα ατυχήματα στα παιδιά στον αύλειο χώρο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και τα παράπονα των γονέων είναι εύλογα.

Εισρέουν νερά
Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στο μικρό κτίριο δίπλα στο διδακτήριο που πέρυσι νομιμοποιήθηκε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το κτίριο δεν διαθέτει στέγαστρο, με αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει, τα νερά να εισέρχονται λόγω του επικλινούς εδάφους εντός του εσωτερικού χώρου και ο διευθυντής να πρέπει να βρίσκεται στο κτίριο για να μαζεύει τα νερά. Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου πήγε στο σχολείο και κατέγραψε το πρόβλημα, ώστε να κατασκευαστεί στέγαστρο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί με έγγραφα και από τους διευθυντές των προηγούμενων χρόνων. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι να δεσμευτεί ένα οικόπεδο, προκειμένου άμεσα να ανεγερθεί ένα καινούριο σχολικό διδακτήριο που θα στεγάσει το 19ο Δημοτικό Βόλου» τόνισε ο κ. Σδρόλιας και πρόσθεσε πως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου αντλείται από την περιοχή που βρίσκεται πάνω από την οδό Γιάννη Δήμου.
Μάλιστα στο άμεσο χρονικό διάστημα η σχολική κοινότητα αναμένεται να προχωρήσει σε πιο συντονισμένες ενέργειες για το ζήτημα του νέου διδακτηρίου.
Και μέχρι να κατασκευαστεί το νέο διδακτήριο, θα πρέπει να συντηρηθεί το υπάρχον, ενώ τα προηγούμενα χρόνια συνέδραμαν και οι γονείς με δικές τους εργασίες.
Φώτης Σπανός
ά και των μειώσεων των περιττών δαπανών του δημοσίου. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να μειωθούν στους 400.000-500.000 από 700.000 που είναι σήμερα και δεν μπορεί να τους θρέψει ο ιδιωτικός τομέας. Αν είχαν μειωθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι στους 400-000-500.000 ίσως να είχαν βγει από το πρόβλημα. Πρέπει να κοπούν οι δημόσιες δαπάνες που δεν αποσκοπούν πουθενά, και δεν εννοώ τις κοινωνικές δαπάνες.
Ο κ. Κυριαζής είπε πως πάλι αλχημείες κάνουμε με τον προϋπολογισμό, ενώ και το 2016 θα είναι σε κύκλο ύφεσης γύρω στο 2%. Άρα σε δύο χρόνια το 2015 και το 2016 θα έχουμε ύφεση 4%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το