Τοπικά

Επιφυλακτικοί οι αρτοποιοί της Μαγνησίας για το «καλάθι νοικοκυριού»

 

Από επιφυλακτικοί έως αρνητικοί εμφανίζονται οι αρτοποιοί της Μαγνησίας για την ένταξη του «καλαθιού του νοικοκυριού» και στον δικό τους κλάδο, επισημαίνοντας πως οι αυξήσεις στο ψωμί και τα άλλα είδη συνέβησαν την τελευταία χρόνια, αλλά για δώδεκα χρόνια στα αρτοποιεία δεν είχαν καταγραφεί άλλες αυξήσεις.
Σημειώνεται πως μετά τα μάρκετ η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει και τα αρτοποιεία στο «καλάθι του νοικοκυριού», ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν κάποια προϊόντα φθηνότερα.
Φαίνεται, όμως, πως αυτή η εξέλιξη δεν ακούγεται ευχάριστα στους αρτοποιούς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας μιλώντας στο Formedia radio 99,8 ανέφερε πως «οι αρτοποιοί δεν έχουν τα οικονομικά περιθώρια για να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μια αύξηση στις τιμές του ψωμιού που άγγιξαν το 25%. Η αύξηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα των μεγάλων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες από το ενεργειακό κόστος και τα μεταφορικά λόγω της πανδημίας. Πριν έρθει όμως αυτή η αύξηση για δώδεκα χρόνια από το 2009 μέχρι και το 2021, στα αρτοποιεία δεν είχαν γίνει αυξήσεις στα προϊόντα τους. Και διένυσαν όλη την οικονομική κρίση χωρίς να έχουν προβεί σε αύξηση των ειδών τους. Τώρα τα αρτοποιεία έχουν να αντιμετωπίσουν το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και γι’ αυτό δεν μπορούν να μειώσουν τις τιμές. Αν οι τιμές στο ρεύμα μειώνονταν και επανέρχονταν στα επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης, θα μπορούσαν οι αρτοποιοί να το συζητήσουν να ενταχθούν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Τώρα, όμως αυτό είναι δύσκολο να γίνει, γιατί τα έξοδα των αρτοποιών είναι πολύ μεγάλα».
Ήδη έξι αρτοποιεία μέσα στο 2022 έβαλαν λουκέτο.
Αναφερόμενος στην κατανάλωση στην περίοδο των γιορτών, ο κ. Τσουράπας τόνισε πως «δεν καταγράφηκε κάποια ιδιαίτερη ανάκαμψη, με εξαίρεση βέβαια την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο κόσμος είναι γενικά στριμωγμένος και αυτό φαίνεται και στις καταναλώσεις που γίνονται στα αρτοποιεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το