Τοπικά

Επίδομα γέννας σε περίπου 1.500 μητέρες Μαγνησίας

 

Οι παρεμβάσεις της πολιτείας στη φροντίδα των οικογενειών, τη στήριξη των παιδιών, αλλά και τη στέγαση των νέων ζευγαριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, παρουσιάστηκαν από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία συμμετείχε σε ημερίδα χθες στον Βόλο.
Πιο συγκεκριμένα το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός σε συνεργασία με την Μητρόπολη Δημητριάδος, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ΕΚΠΟΛ- Μαγνησίας, την Μαγνήτων Κιβωτό, διοργάνωσαν στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα ημερίδα με θέμα «Δημογραφικές προκλήσεις».
Η κ. Ζαχαράκη τόνισε πως «είναι σημαντικό που έχουμε πλέον το επίδομα γέννας. Δεν είναι η απάντηση στο δημογραφικό, αλλά μια ενίσχυση στα πρώτα έξοδα. Επίσης, υπάρχουν τα επιδόματα παιδιού, στέγασης και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τα οποία αυξάνονται και έχουν μεγαλύτερη στόχευση στην οικογένεια και τα παιδιά. Είναι πολύ καίρια ακόμη η στήριξη για τις ιατρικές εξετάσεις των παιδιών, γι’ αυτό και υπάρχει η φοροαπαλλαγή στα πακέτα ασφάλισης. Παράλληλα οι τρίτεκνοι χαρακτηρίζονται εφ’ όρου ζωής ως τρίτεκνοι με βελτιωτικές κινήσεις για τις προσλήψεις στο ΑΣΕΠ και τη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές. Ακόμη στρεφόμαστε στην περιφερειακή ανάπτυξη και την στροφή που θέλουν να κάνουν οι νέοι για να επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, μέσα από καλύτερα σχολεία, πιο εξοπλισμένους βρεφικούς σταθμούς, την ύπαρξη των παππούδων. Δίνουμε έμφαση στην απασχόληση, τις επενδύσεις, τις υποδομές και τη δυνατότητα να βρουν νέοι δουλειά στην επαρχία».
Η υπουργός σημείωσε πως «με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ από τους 500.000 νέους που μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης μετανάστευσαν στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, οι 250.000 πλέον έχουν γυρίσει στην Ελλάδα. Και, όσο βελτιώνεται η κατάσταση στην εκπαίδευση, την υγεία και τη φροντίδα των οικογενειών, θα παίρνουν ένα μήνυμα και οι Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό».
Η ίδια αναφερόμενη στα voucher για τους βρεφικούς σταθμούς είπε ότι φέτος δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα περίπου 380.000.000 ευρώ και μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους γίνεται προσπάθεια για συνέχιση της αύξησης, ενώ θα κοιτάξουμε και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Η υπουργός παρουσίασε και στοιχεία του υπουργείου που αφορούν τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία. Έτσι στη Θεσσαλία το 2023 περίπου 62.000 ήταν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού που έλαβαν 65.000.000 και πλέον ευρώ.
Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» υλοποιείται σε πέντε δήμους της Θεσσαλίας, ενώ έχουν γίνει 50 συμφωνητικά και υπάρχουν και 92 διαθέσιμοι επιμελητές.
Από το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων θα παρέχεται από φέτος τον Οκτώβριο ζεστό μεσημεριανό φαγητό σε 19.081 μαθητές της Θεσσαλίας, από τους 12.179 μαθητές ήταν μέχρι πρότινος.
Το επίδομα γέννας έχει δοθεί σε 5.300 γυναίκες της Θεσσαλίας και αναλογεί σε ένα ποσό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Τα 2,2 εκατομμύρια του επιδόματος γέννας ευρώ διατέθηκαν σε 1.468 μητέρες της Μαγνησίας το 2023.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι εξής: Στέφανος Χανδακάς – ιδρυτής της οργάνωσης HOPE GENESIS . Θέμα : «Δημογραφικό και Υπογεννητικότητα. Ο ρόλος της HOPEgenesis».
Ιφιγένεια Κοκκάλη, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών
Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θέμα: «Υπογονιμότητα, μετασχηματισμοί στην οικογένεια, και συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη”.
Αργύρης Δήμου, ταμίας της ΄Ενωσης Πολυτέκνων Ν, Μαγνησίας. Θέμα: «Οι σύγχρονες προκλήσεις της πολύτεκνης οικογένειας».
Β’ Ενότητα: Ομιλητές : Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Θέμα: «Oι οικονομικές διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος», Ζέττα Μακρή Υφ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδος. Θέμα: «Το δημογραφικό ως ζήτημα Παιδείας και Εκπ/σης». Από τους ομιλητές τονίστηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη συνέχιση της μείωσης του πληθυσμού για τα επόμενα χρόνια, αλλά και της συνέχισης της δημογραφικής γήρανσης.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κάλεσε «τους νέους γονείς να κάνουν κι άλλα παιδιά και ζήτησε να προβληματιστούν τα παιδιά στο σχολείο τους για το δημογραφικό πρόβλημα. Κάλεσε τα παιδιά να αγαπούν την πατρίδα μας και να οραματιστούν την δημιουργία οικογένειας, με έναν άνδρα και μία γυναίκα, όπως την θέλει η πίστη και η Παράδοσή μας, που θα ζήσουν με πραγματική αγάπη».
Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή ανέδειξε τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τη διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής που προσεγγίζει το δημογραφικό ως ζήτημα παιδείας και εκπαίδευσης και συνδράμει τους γονείς επιτυγχάνοντας την επιθυμητή και ομαλή σύγκλιση ανάμεσα στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το