Οικονομία

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Όλες οι ημερομηνίες

Tις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα δηλωθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας του μηνός Νοεμβρίου στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, αλλά και στις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα πληρωθεί το επίδομα έως 800 ευρώ στους εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου το απόγευμα.

Κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή, η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» θα ανοίξει για τις δηλώσεις των εργαζομένων σε αναστολή την Κυριακή, 15.11.2020, ενώ οι δηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 24.11.2020.

Οι πληρωμές ξεκινούν στις 27.11.2020 και θα ολοκληρωθούν έως τις 7.12.2020.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις των επιχειρήσεων που θα μείνουν ανοικτές αλλά θα χαρακτηριστούν πληττόμενες. «Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι δηλώσεις ξεκινούν στις 15.11.2020 και κλείνουν στις 4.12.2020. Οι πληρωμές θα γίνουν σταδιακά από τις 7.12.2020», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Νίκου Χαρδαλιά, σχετική ανακοίνωση απέστειλε το υπουργείο Εργασίας, με την οποία αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία δηλώσεων και πληρωμών του Νοεμβρίου για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που θα μπουν σε αναστολή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής :

Δηλώσεις εργοδοτών – εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή :

από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου
Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή :

από 27 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου
Δηλώσεις εργοδοτών – εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες:

από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου
Πληρωμές εργαζομένων σε επιχειρήσεις ανοικτές – πληττόμενες:

Σταδιακά από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά
Οι κλειστές με κρατική εντολή

Ειδικότερα, για τις κλειστές επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, για τον μήνα Νοέμβριο, και εξαιρετικά για αυτήν την περίπτωση, οι υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους θα υποβληθούν από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από 15/11/2020 έως και την 24/11/2020. Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μόνο εάν η σύμβαση εργασίας τους τίθεται για πρώτη φορά σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη. Δηλαδή αν ένας εργαζόμενος ήταν σε αναστολή τον Απρίλιο και τώρα εργάζεται σε άλλο εργοδότη, δεν χρειάζεται να υποβάλλει εκ νέου δήλωση για την νέα αναστολή του Νοεμβρίου.

Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα πραγματοποιηθούν από 27/11/2020 έως και 3/12/2020.

Οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ
Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ, οι εργοδότες θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” από 15/11/2020 έως και 7/12/2020. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα επιτρέπονται και οι ορθές επαναλήψεις υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων. Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στο ίδιο ανωτέρω διάστημα, δηλαδή από 15/11/2020 έως και την 7/12/2020, στις περιπτώσεις που τίθενται για πρώτη φορά οι συμβάσεις εργασίας τους σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.
Οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ανωτέρω εργαζόμενους θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μέχρι τέλος του μήνα.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το