Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για τις αιτήσεις αναστολών Μαρτίου

Η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας για την υποβολή αναστολών για το επίδομα 534 ευρώ για τους δικαιούχους έληξε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα κι έτσι οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου επιτρέπονται μόνο προαναγγελτικά και χωρίς αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου.
Για παράδειγμα, δήλωση αναστολής σύμβασης που θα υποβληθεί σήμερα 9 Μαρτίου θα ισχύει από αύριο, Τετάρτη 10 Μαρτίου. Μόνο κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις σε Λάρισα και Τρίκαλα, λόγω του σεισμού, μπορούν να υποβάλλουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου.

Προσοχή, καθώς όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες λόγω τζίρου, δεν μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση απορρίπτεται. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές Μαρτίου αφορούν εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί έως 31/1/2021. Χωρίς κόφτη τζίρου δηλώνουν κανονικά αναστολές εργαζόμενών τους επιχειρήσεις που :

ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018
δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης)
άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, ειδικά κριτήρια τζίρου ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018
ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης
Στο μεταξύ, από σήμερα, Τρίτη 9 Μαρτίου ισχύουν νέες βεβαιώσεις μετακίνησης για όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Εκτός των νέων βεβαιώσεων μετακίνησης μένουν – όπως και τον Φεβρουάριο – όσοι δηλωθούν σε αναστολή, σε τηλεργασία ή σε άδεια. Εφόσον η προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου έληξε από χθες το απόγευμα στις 16:00, όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή τον Μάρτιο δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν με τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, από σήμερα Τρίτη 9/3.

Μονομερείς δηλώσεις:
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου συνεχίζονται οι μονομερείς δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» για την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από ξεναγούς, εργαζόμενους που απασχολήθηκαν το 2020 σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδίων, υπηρεσίες κρατήσεων κ.α., καθώς και από εργαζόμενους σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα. Έως την 15η Μαρτίου συνεχίζονται επίσης οι δηλώσεις Β φάσης του μηχανισμού «Συν – Εργασία» για τον Φεβρουάριο, καθώς και οι δηλώσεις Β φάσης για τον Ιανουάριο μόνο αν δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β Φάσης ή αν ο εργαζόμενος έχει αποκλειστεί από τις πληρωμές. Οι δηλώσεις Α Φάσης για τον Μάρτιο συνεχίζονται έως 31 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως και στον μηχανισμό «Συνεργασία» εντάσσονται τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με πρόσληψη έως 31/1/2021.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το