Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για αναστολές Φεβρουαρίου – Σαφάρι ΣΕΠΕ για «μαϊμού» αναστολές

Tέλος χρόνου σήμερα για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Φεβρουαρίου, καθώς λήγει η 5ήμερη προθεσμία που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Εργασίας για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στην διαδικασία της προαναγγελίας.
Και καθώς ολοκληρώνονται οι προαναγγελίες των αναστολών συμβάσεων για τον Φεβρουάριο ξεκινά το «σαφάρι» στοχευμένων ελέγχων από το ΣΕΠΕ σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι ταχυμεταφορές, η αποθήκευση, η υγεία, τα delivery, η τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α. με στόχο να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο ορίζει πως η αναστολή σύμβασης πρέπει πλέον να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και όχι να δηλώνεται εκ των υστέρων, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν αυθαιρεσίες εργοδοτών που απασχολούν κανονικά στη δουλειά τους εργαζόμενους αλλά μετά τους δηλώνουν σε αναστολή.
Οι αναστολές του Φεβρουαρίου, που πραγματοποιούνται με τις λίστες ΚΑΔ του Ιανουαρίου, πρέπει να δηλωθούν έως και σήμερα Παρασκευή 5/2, εφόσον :

η αναστολή σύμβασης διαρκεί όλο τον μήνα (1-28/2) ή
η χρονική διάρκειά της ξεκινά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Για παράδειγμα:

ένας εργοδότης θέλει να θέσει σε αναστολή εργαζόμενο ή εργαζόμενούς του ολόκληρο τον Φεβρουάριο. Πρέπει να σπεύσει να υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» έως σήμερα 5/2.

Ο ίδιος εργοδότης – εφόσον είναι ανοιχτός αλλά πληττόμενος βάσει ΚΑΔ – και θέλει να δηλώσει αναστολές συμβάσεων για την εβδομάδα 15 – 19 Φεβρουαρίου οφείλει να υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στο «Εργάνη» το αργότερο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Προσοχή, καθώς αν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προαναγγελίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Κατά συνέπεια ο εργοδότης βαρύνεται με τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων του κανονικά.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 ημέρες και όχι 30. Αυτό σημαίνει πως η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Εργαζόμενος που τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας από ανοιχτή αλλά πληττόμενη επιχείρηση 15 ημέρες τον Ιανουάριο, θα πάρει αποζημίωση 267€.
Ο ίδιος εργαζόμενος αν τεθεί σε αναστολή σύμβασης 15 ημέρες εντός Φεβρουαρίου θα λάβει 286€.
Αντίστοιχα, αν η αναστολή διήρκεσε 20 ημέρες εντός Ιανουαρίου και 20 ημέρες εντός Φεβρουαρίου, στην πρώτη περίπτωση η αποζημίωση είναι 356€ και στην δεύτερη 381€.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν ο εργαζόμενος τεθεί σε αναστολή ολόκληρο τον Φεβρουάριο θα λάβει 534€.
Τελειώνουν οι δηλώσεις αρχίζουν οι έλεγχοι
Η νέα διαδικασία της προαναγγελίας αναμένεται να καταστήσει ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κρούσματα καταστρατήγησης του μέτρου.

Το «σαφάρι» ελέγχων που ξεκινά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας με γνώμονα αφενός τα δεδομένα της πανδημίας και αφετέρου το ιστορικό της παραβατικότητας των κλάδων της αγοράς επικεντρώνεται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση σε κλάδους όπως:

ταχυμεταφορές,
αποθήκευση,
υγεία,
delivery,
τηλεφωνική εξυπηρέτηση κ.α.

Στο στόχαστρο των «ράμπο» του ΣΕΠΕ μπαίνουν ζητήματα που αφορούν στην χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, την τήρηση αποστάσεων, την τήρηση της νομοθεσίας για τις αναστολές, την τηλεργασία κ.α. Στόχος είναι να ελεγχθούν φαινόμενα όπως οι «μαϊμού» αναστολές και η «μαϊμού» τηλεργασία, αλλά και η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Στόχος είναι οι έλεγχοι να γίνονται με tablet τα οποία θα είναι online συνδεδεμένα με το πληροφοριακό σύστημα του ΣΕΠΕ για την εξακρίβωση σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων του ελεγχόμενου. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΠΕ, Χαράλαμπο Βούρτση και διευθυντικά στελέχη του Σώματος για τις προτεραιότητες του 2021 σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ρόλος του ΣΕΠΕ είναι κρίσιμος όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων, αλλά και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκε πως το επόμενο διάστημα το ΣΕΠΕ θα ενισχυθεί με 121 επιθεωρητές, καθώς έχουν εγκριθεί 54 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και 67 μετακινήσεις μέσω του μηχανισμού της κινητικότητας. Ταυτόχρονα, παραμένουν σε προτεραιότητα οι ελεγκτικές δραστηριότητες που αφορούν την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου, θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.α.

Καλλιτέχνες
Σήμερα, Παρασκευή, πληρώνονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού– με βάση τα 534 ευρώ –για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε 19.627 καλλιτέχνες Επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021.Συνολικά καταβάλλονται 19,7 εκατομμύρια ευρώ

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το