Τοπικά

Επιχορηγήσεις 550.000 ευρώ για καταστροφές από θεομηνίες στους Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου

Στην αποδοχή και κατανομή χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών συνολικού ποσού 350.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού της χώρας», προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς- Μουρεσίου. Αντίστοιχη χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ έκανε αποδεκτή και το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου η χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής: Ποσό 160.000 ευρώ θα διατεθεί για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες και 40.000 ευρώ για την προμήθεια αδρανών υλικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Σαμαρά ψήφισε θετικά, αναφέροντας πως «πρόκειται για την αποδοχή χρηματοδοτήσεων από το κράτος απαραίτητων για την επιβίωση του δήμου μας στις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Β. Τσαπράζης χαρακτήρισε «αστεία μικρό το ποσό των 200.000 ευρώ για έργα πρόληψης για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών», κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι «αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για μικρά τεχνικά έργα ή και μελέτες με σκοπό την πρόληψη ζημιών, τα εγγράφει σε κωδικούς για προμήθεια αδρανών. Δηλαδή ξοδεύει τα χρήματα για μπαζώματα όπως όπως, τα οποία με την πρώτη βροχόπτωση, θα βρεθούν στον βυθό της θάλασσας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση αποδεχόμαστε τη χρηματοδότηση, δεν συμφωνούμε όμως προς την κατανομή των 40.000 ευρώ» προσέθεσε, προτείνοντας το ποσό των 200.000 ευρώ να κατανεμηθεί σε κωδικούς που αφορούν μελέτες διευθέτησης όμβριων ή σε μικρά τεχνικά έργα εντός των οικισμών.
Στην ίδια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγοράς- Μουρεσίου προχώρησε σε αποδοχή και κατανομή χρηματοδότησης 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα δαπανηθεί επίσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαρία Σαμαρά Μαρία, συμφώνησε με τη σχετική εισήγηση, ενώ ο κ. Τσαπράζης διαφώνησε εκ νέου με την κατανομή της χρηματοδότησης.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου
Από την πλευρά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου αποφάσισε ομόφωνα να κάνει αποδεκτές την επιχορήγηση ποσού 200.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, όπως επίσης και την έκτακτη επιχορήγηση ποσού 3.000 ευρώ, για την κάλυψη αναγκών αναφορικά με την προστασία των αδέσποτων μικρών ζώων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19.
Επίσης σε επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης με την οποία είχαν βεβαιωθεί υπερβάσεις στα τέλη κινητής τηλεφωνίας πέραν του επιτρεπόμενου ορίου στους χρήστες της πρώην Δημοτικής Αρχής, για συνολικό ποσό που φτάνει τις 5.696,72 ευρώ προχώρησε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου. Με την ίδια ομόφωνη απόφαση το Σώμα αναθέτει τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες στον δήμαρχο Μιχ. Μιτζικό.
Στο μεταξύ, στην ίδια δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου εγκρίθηκε ομόφωνα η παράταση της ημερομηνίας λήξης για τους λογαριασμούς ύδρευσης β’ εξαμήνου 2017 των καταναλωτών της Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδος έως τις 31 Μαΐου 2020, για να υπάρχει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο εξόφλησης των λογαριασμών, χωρίς προσαύξηση.

Να αναφερθεί ότι στις 30 Απριλίου έληξε η προθεσμία πληρωμής των λογαριασμών ύδρευσης Β’ Εξαμήνου 2017 Δ.Ε. Σηπιάδος, με αρ. βεβαίωσης 12/Α/28-01-2020 (αρ. καταλόγου 2305), οι οποίοι είχαν δοθεί στα ΕΛ.ΤΑ. για να εκδοθούν και να αποσταλούν από 26/3/2020.
Ωστόσο, υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και καταναλωτών γενικότερα της περιοχής, καθώς η παραλαβή της πλειοψηφίας των ειδοποιήσεων έχει καθυστερήσει σε τέτοιο σημείο, ώστε οι οφειλέτες να ενημερώνονται ελάχιστες ημέρες πριν τη λήξη τους ή ακόμα και μετά τη λήξη τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με προσαυξήσεις από 1η Μαΐου 2020.
Τέλος, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος του διεθνή ανοικτού διαγωνισμού, μέσω του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ., με τίτλο «Προμήθεια – εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το