Τοπικά

Επιχείρηση διάσωσης κυνηγού στην Κουκουράβα…στο πλαίσιο άσκησης

ASKHSH

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση Ορεινής Διάσωσης «Άτλας 2016» της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κουκουράβας Μακρινίτσας την Κυριακή 08/05/2016 στις 10 μ.
Το χρονικό της άσκησης: Στις 8 π.μ. το κέντρο επιχειρήσεων της Ε.Ο.Δ Μαγνησίας ειδοποιείται για την ύπαρξη αγνοούμενου κυνηγού στην περιοχή της Κουκουράβας Μακρινίτσας. Η παρέα του κυνηγού μας ενημέρωσε ότι αποκόπηκε από τους υπόλοιπους και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από της 5 πμ. Έχει μαζί του ασύρματο αλλά δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις των υπολοίπων.
Η κινητοποίηση της Ε.Ο.Δ Μαγνησίας είναι άμεση, και μία ώρα μετά φτάνει στην περιοχή με δύο οχήματα και 25 διασώστες όπου και στήνει το κινητό κέντρο επιχειρήσεων. Το κινητό κέντρο επιχειρήσεων έχει τη δυνατότητα συντονισμού της επιχείρησης, ελέγχου της ακριβής θέσης των διασωστών με σύστημα GPS, ηλεκτρονικής χαρτογράφησης της περιοχής, επικοινωνίες στα VHF, UHF και βραχέα καθώς και ασύρματη μεταφορά εικόνας από το πεδίο της επιχείρησης με κάμερες που βρίσκονται στα κράνη των διασωστών.
Παράλληλα απογειώνεται ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο (Drone) και αρχίζει και σαρώνει την περιοχή που έχει οριοθετηθεί από τη συλλογή πληροφοριών της παρέας του αγνοουμένου. Στις 10:10 πμ το Drone εντοπίζει τον αγνοούμενο σε μία απόκρημνη πλαγιά και το τμήμα Ορεινής Διάσωσης ξεκινά για να προσεγγίσει τον τραυματία. Στις 11 π.μ. έχοντας ασφαλίσει το πεδίο, προσεγγίζουν τον τραυματία του παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, τον ακινητοποιούν με σανίδα ακινητοποίησης και τον τοποθετούν στο φορείο. Στις 11:30 π.μ. ξεκινά η εναέρια μεταφορά του φορείου και η κατάβαση των διασωστών με την τεχνική του Rappel μέχρι τη βάση της ορθοπλαγιάς, όπου από εκεί θα μεταφερθεί στο πλησιέστερο σημείο προσέγγισης από το ασθενοφόρο. Τελικά στις 12:15 μ.μ. μεταφέρεται στον δρόμο Βόλου-Μακρινίτσας όπου παρέχονται περαιτέρω πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του τμήματος Πρώτων Βοηθειών και παραδίδεται σε σταθερή κατάσταση στο ασθενοφόρο.
Την άσκηση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από την Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, την 32 ΤΑΞ.Π/Ν, την 1η ΤΑΞΑΣ καθώς και πολίτες της περιοχής μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το