Άρθρα

Επιχειρούν να αλλάξουν τις διατροφικές μας συνήθειες

Του Απόστολου Τ. Σδρόλια

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών της, την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, που προκάλεσαν, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις στην Ρωσία και η κλιματική αλλαγή. Είτε πρόκειται για σνακ είτε για συστατικό τροφής, επί του παρόντος υπάρχουν τρία είδη εντόμων, εγκεκριμένα από την ΕΕ: «Ο οικιακός γρύλος, το κίτρινο αλευροσκουλήκι και η μεταναστευτική ακρίδα» Σύμφωνα με την ΕΕ, τα έντομα αυτά περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ μπορούν να συμβάλλουν άμεσα σε μια πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή! Οι αλευροσκώληκες για παράδειγμα, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτούν με ζάχαρη, αναδίδουν γεύση και μυρωδιά όπως του κρέατος, δημιουργώντας ένα σκεύασμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για τους ανθρώπους. Τα έντομα αυτά, σε ποσοστό πάνω από το 50% της μάζας τους, είναι πρωτεΐνη. Επιπροσθέτως, είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως και τα ψάρια. Σε «εκτροφεία εντόμων», που υπάρχουν στη Βρετανία, στην Γερμανία και αλλού, είναι μεγάλη η πηγή των εσόδων, που προέρχεται από τις παραγγελίες τηγανητών εντόμων τόσο από εστιατόρια όσο και από καταναλωτές. Υπάρχουν αρτοποιεία που παρασκευάζουν ψωμί με έντομα, τα οποία περιέχουν 20% αλεύρι από σκουλήκια! Όπως μεταδίδει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Τα έντομα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε γεύσεις που μοιάζουν με κρέας, βοηθώντας στην παροχή μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον εναλλακτικής λύσης από ότι οι παραδοσιακές επιλογές κρέατος! … Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος, παράγουν και διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές! Τα σκουλήκια στον ατμό, αναδίδουν ένα είδος αρώματος που μοιάζει με γλυκό καλαμπόκι, ενώ οι ψημένες και τηγανητές εκδοχές τους, έχουν μεγαλύτερη ομοιότητα με τις γαρίδες».

Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο οποίο ηγείται ο Κλάους Σβάμπ, μέντορας πολλών προέδρων και ηγετών κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος, στο όνομα της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» εξέδωσε δελτίο τύπου δηλώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος, οι βραχυπρόθεσμες προσπάθειες για την καταπολέμηση των ελλείψεων των τροφίμων, να αποβούν σε βάρος της επίτευξης των στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα, δεδομένης της διασύνδεσης που υπάρχει μεταξύ γεωργίας και κλιματικής αλλαγής!». Το WEF στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση άμεσων λύσεων που αφορούν στην τρέχουσα επισιτιστική κρίση. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών στην παραγωγή τροφίμων και στις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα πάλι με το WEF, «η παραδοσιακή κτηνοτροφία, παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία… Η κατανάλωση εντόμων μπορεί να αντισταθμίσει την κλιματική αλλαγή μειώνοντας το αποτύπωμα του άνθρακα στην κατανάλωση τροφίμων!». Για αυτό τον σκοπό, προωθεί βρώσιμα έντομα, όπως μυρμήγκια, μέλισσες, σκαθάρια, κάμπιες, γρύλους, ακρίδες και γαιοσκώληκες ως εναλλακτική πηγή τροφής που θα καταναλώνουν λιγότερους πόρους από τα παραδοσιακά ζώα και θα εκπέμπουν λιγότερο επιβλαβές αέριο από τα περισσότερα ζώα φάρμας! Για να ενθαρρύνει τους καταναλωτές, να εντάξουν τα έντομα στην καθημερινή τους διατροφή, το WEF προωθεί ορισμένα από τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα, η κατανάλωση ακριδών, θα παρέχει σχεδόν τόση πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδερο και λιγότερο λίπος από την αντίστοιχη ποσότητα σε κιμά, ενώ η κατανάλωση συγκεκριμένων εντόμων αποτελεί ένα εξαιρετικά εύπεπτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διατροφή των ηλικιωμένων!

Η Παγκόσμια Τράπεζα επίσης συμφωνεί με το WEF όσον αφορά στη μαζική παραγωγή και κατανάλωση βρώσιμων εντόμων, υποστηρίζοντας ότι η εκτροφή τους, τόσο για ανθρώπινη τροφή όσο και για ζωοτροφές, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, βελτιώνοντας το κλίμα και το περιβάλλον και ενισχύοντας τις εθνικές οικονομίες των κρατών! Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος με ανάλογες δηλώσεις προβάλλει τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων. Σιγά – σιγά και δίχως την παραμικρή αιδώ, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και θεωρώντας την κοινωνία των ανθρώπων σαν «κοπάδι ανθρώπων», παγκόσμιοι οργανισμοί και κέντρα εξουσίας, σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, στην αρχή με συστάσεις και στην συνέχεια με την επιβολή νόμων και κυρώσεων, θα μας αναγκάσουν να τρώμε όλες αυτές τις «λαχταριστές υπερ-τροφές», αντί για το παραδοσιακό ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά, το γιαούρτι ή το γάλα, με τη δικαιολογία ότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε ποιο αποτελεσματικά την επισιτιστική κρίση, ενώ παράλληλα θα προστατεύσουμε το κλίμα και το περιβάλλον! Πολύ σύντομα και στη χώρα μας, θα επιστρατευτούν ΜΜΕ, «celebrities», διακεκριμένοι σεφ, διατροφολόγοι και λοιποί, οι οποίοι καθημερινά, μέσα από τις διαφημίσεις, τις ειδήσεις και άλλες «ενημερωτικές εκπομπές», θα προσπαθούν να μας πείσουν με επιχειρήματα, σχετικά με την αναγκαιότητα και την ωφέλεια που προκύπτει για εμάς και το περιβάλλον από την κατανάλωση των παραπάνω «συμπαθών» ζωυφίων. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει σήμερα και με τα εμβόλια; Τελικά όλοι θα τρώμε έντομα; Όχι βέβαια. Οι προνομιούχοι, η ελίτ, οι έχοντες και κατέχοντες χρήμα και εξουσία, θα συνεχίσουν να τρώνε και να απολαμβάνουν τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά, ανεξαρτήτως κυρώσεων και κλιματικής αλλαγής. Θα τρώνε και θα πίνουν εις υγεία των κοροΐδων, όπως λέει και ο λαός μας. Οι υπόλοιποι, θα «βολευτούμε» με συνθετικές τροφές, μεταλλαγμένα τρόφιμα και παντός είδους ζωυφίων. Το κρίσιμο, όμως, ερώτημα, που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία για όλους εμάς που ζούμε την πραγματική καθημερινότητα και όχι τις θεωρίες της κλιματικής αλλαγής και του «αποτυπώματος» του άνθρακα που ενοχοποιεί διατροφικά συλλήβδην ανθρώπους και ζώα είναι ένα: «Πόσοι άραγε από εμάς και μάλιστα τους νεότερους, γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει Πείνα;» Καλή μας όρεξη!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το