Κόσμος

Επιχείρηση μετονομασίας πΓΔΜ – Αλλάζουν για αρχή 1.000 πινακίδες

Μέσα στην εβδοµάδα ξεκινούν οι διαδικασίες για τη µετονοµασία των Σκοπίων σε ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, µε τις πρώτες πινακίδες µε το νέο όνοµα να τοποθετούνται στις συνοριακές διαβάσεις. Αυτό, κατ’ εφαρµογή του νέου νόµου για τις γλώσσες, θα αναγράφεται επίσης στα αλβανικά και τα αγγλικά. Όπως δήλωσε ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης, Ντράγκι Ράσκοφσκι, που συντονίζει το έργο της µετονοµασίας, το οποίο έχει αναλάβει διυπουργική επιτροπή, ο σχεδιασµός περιλαµβάνει την προµήθεια περίπου 1.000 πινακίδων σε διάφορα µεγέθη.

Μετά την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση των απαιτήσεων για την έναρξη ισχύος της τελικής συµφωνίας και των συνταγµατικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναµένεται να δηµοσιεύσει -ίσως και µέχρι αύριο- στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος των συνταγµατικών τροποποιήσεων. Για αύριο ακόµα έχει προγραµµατιστεί να εγκριθεί από το υπουργικό συµβούλιο ο σχεδιασµός της µετονοµασίας, ώστε να λάβει επίσηµη µορφή, όπως είπε ο Ντ. Ράσκοφσκι. Στη συνέχεια, η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον γενικό γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενηµερώνοντάς τον για την ηµεροµηνία έναρξης ισχύος της τελικής συµφωνίας, η οποία διευθετεί την επί δεκαετίες αντιπαράθεση µεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης, η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενηµερώσει τη Γραµµατεία, τα κράτη-µέλη και τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισµούς των οποίων είναι µέλος, σχετικά µε τις αλλαγές που έχουν σηµειωθεί. Το νέο όνοµα θα πρέπει να χρησιµοποιούν περισσότερες από 130 χώρες που αναγνώριζαν µέχρι τώρα τη χώρα ως ∆ηµοκρατία της Μακεδονίας.

Εκτός από τα σύνορα, καινούργιες πινακίδες θα τοποθετηθούν στις πρεσβείες και τις διπλωµατικές αποστολές, καθώς και στα άλλα θεσµικά όργανα της χώρας, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μοχάµεντ Χότζα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Αµυνας και η Βουλή αναµένεται να υιοθετήσουν άµεσα τη νέα ονοµασία.

Σε παρέµβασή του ο Ρώσος πρέσβης στην ΠΓ∆Μ, Σεργκέι Μπαντνίκιν, είπε ότι «η Μόσχα πιστεύει ότι το ζήτηµα της αλλαγής του ονόµατος της “Μακεδονίας” πρέπει να συζητηθεί στο Συµβούλιο Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών».

Παράλληλα κατηγόρησε τις δυτικές χώρες για συνέχιση της εκστρατείας ρωσοφοβίας στη χώρα. Εν τω µεταξύ, για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΠΓ∆Μ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επισκέφθηκε την Τουρκία, όπου συναντήθηκε µε τον πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν. Εντύπωση προκαλεί ότι στη συνάντηση δεν έγινε καµία αναφορά για την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, ούτε σε αυτό της µετονοµασίας. Ο Γκ. Ιβάνοφ, επίσης, έδωσε διάλεξη στο ίδρυµα «Μαύρη Θάλασσα» στην Κωνσταντινούπολη µε θέµα «Το τρίγωνο των Βερµούδων της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλαγές στην ισορροπία των Βαλκανίων και ο ρόλος της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, µετά τις «συγκρούσεις» που υπήρξαν µεταξύ των κυβερνητικών εταίρων του SDSM και του DUI, φαίνεται πως έχει ξεκινήσει µια διαδικασία εξοµάλυνσης. Γι’ αυτό συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, µε τον πρόεδρο του DUI, Αλί Αχµέτι. Σύµφωνα µε τον τελευταίο, συζήτησαν πώς θα ξεπεραστούν οι τελευταίες «παρεξηγήσεις», ενώ έµεινε ανοικτό το ενδεχόµενο για έναν συναινετικό υποψήφιο πρόεδρο στις προσεχείς εκλογές της 21ης Απριλίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το