Τοπικά

Επιχειρηματικές ιδέες για φαγητό και υγεία από φοιτητές και νέους ερευνητές στο 6ο Start-up Weekend

Πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες που ακουμπούν σε καθημερινές ανάγκες και περιλαμβάνουν διάφορους χώρους από την υγεία και τη σίτιση μέχρι και την επικοινωνία, παρουσιάστηκαν από φοιτητές και νέους ερευνητές στο 6ο Start-up Weekend που ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Χωροταξίας.

Για τρεις ημέρες από Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή δέκα και πλέον ομάδες φοιτητών και ερευνητών επιχείρησαν να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση περιλαμβάνοντας και οικονομικά δεδομένα. Εξάλλου το σημαντικό δεν είναι μόνο να υπάρχει μια ιδέα, αλλά και μια τεχνικοοικονομική μελέτη που να διασφαλίζει τη θετική προοπτική της σε περίπτωση που υλοποιηθεί, αλλά και να είναι ένα κίνητρο για τους επενδυτές για να τη στηρίξουν οικονομικά.
Ο διοργανωτής του start-up κ. Απόστολος Λεούσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και νέων ερευνητών σημειώνοντας πως είναι το μοναδικό start-up στην Ελλάδα, το οποίο συνεχίζει να έχει μια πορεία έξι χρόνων και με μεγάλη συμμετοχή.

Μάλιστα ανέφερε πως λόγω και της οικονομικής κρίσης η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματικών ιδεών επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία. Βέβαια τα επόμενα χρόνια μπορούν οι ερευνητές να στραφούν και στις ιδέες που θα αφορούν και στην παραγωγή προϊόντων, καθώς και εκεί οι επιχειρήσεις έχουν μέλλον.

Περπάτημα και υγεία
Στον χώρο του περπατήματος, του τρεξίματος και της υγείας στράφηκε η ιδέα των Ουζάι Βελήογλου, Γιώργου Ατζεμιάν, Πηνελόπης Καλούτσα, Αντώνη Βοζίκη, Θοδωρή Δέλλιου, Χριστίνας Κίτσα, Αποστολίας Κοντού και Ταξιάρχη Χρυσικού, μιας ομάδας που αποτελείται από φοιτητές τριών Τμημάτων, Οικονομικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

«Σε ένα «έξυπνο ρολόι» που έχει ήδη την εφαρμογή, που θα μετρά τους παλμούς τους πεζού, σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή, με την οποία οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να διοχετεύονται στον γιατρό του για το πώς τα πηγαίνει και να του δώσει συμβουλές για την υγεία του. Η καινοτομία μας έγκειται στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας διαβιβάζονται οι πληροφορίες από τον πεζό στον γιατρό. Μέσα από αυτή την επικοινωνία μπορεί να βελτιωθεί η υγεία του ανθρώπου. Εμείς κάνουμε τη σύνδεση του χρήστη με τον γιατρό του, καθώς ήδη υπάρχει εφαρμογή στα έξυπνα ρολόγια που μετρά τους παλμούς» τόνισε ο φοιτητής Ουζάι.
Αναφερόμενος στη σημασία της επιχειρηματικότητας ο φοιτητής Ταξιάρχης Χρυσικός επισήμανε πως «μέσα από τα start-up οι νέοι μπορούν να προωθήσουν ιδέες, οι οποίες να μετεξελιχθούν σε πράξη, ενώ λαμβάνουν γνώσεις και πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Όταν έχεις μια έξυπνη ιδέα, μπορείς να βρεις τα εφόδια για να την προχωρήσεις».

Παραγγελία φαγητού από το Πειnow
Μια άλλη ομάδα φοιτητών αποτελούμενη από την Κατερίνα Μαξούρη, την Κατερίνα Μεμούσι, την Ευσταθία Κουτούγερα, τον Πέτρο Ρούμελη και τον Νίκο Λυμπέρη, φοιτούντες στο τέταρτο έτος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας εφαρμογής στο κινητό, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα παραγγέλνουν στα κέντρα εστίασης και τα φαστ-φουντ το φαγητό τους επισημαίνοντας την ώρα που είτε θα πάνε να το παραλάβουν είτε να καθίσουν εκεί να φάνε. Έτσι δεν χάνουν χρόνο περιμένοντας μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό τους και γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ και οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης θα μπορούν να ανανεώνουν με περισσότερους πελάτες ένα τραπέζι.
Η ιδέα ήταν αυτή που έλαβε και το πρώτο βραβείο στο start-up.

Όπως εξήγησαν οι φοιτητές, ο τίτλος της εφαρμογής προέρχεται από την ελληνική λέξη πεινάω και την αγγλική now. Με αυτή την εφαρμογή εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι που έχουν πολύ πιεσμένο ωράριο και θέλουν να φάνε σε μισή ώρα, οι φοιτητές που ψάχνουν να κάνουν διάλειμμα ανάμεσα στα μαθήματα, αυτοί που μετακινούνται από μέρος σε μέρος λόγω της δουλειάς τους. Ο πελάτης θα προπαραγγέλνει το φαγητό του μέσω της εφαρμογής και θα μπορεί να κλείνει και τραπέζι βλέποντας και τον χώρο που θα φάει μέσω εικόνων στο κινητό.
Μάλιστα πρόσθεσαν πως ο συνδυασμός της επιχειρηματικότητας, των καινοτόμων ιδεών και της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να δώσει πολύ καλές λύσεις αφενός στην αντιμετώπιση αναγκών της καθημερινότητας, αφετέρου στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το