Τοπικά

Eπιχειρηματίας στηρίζει το Βένετο με ευεργεσίες

Γεννήθηκε στο Βένετο το 1948, προτού ακόμη κοπάσει ο Εμφύλιος Πόλεμος. Τα χρόνια εκείνα κυλούσαν πολύ δύσκολα για τους περισσότερους κατοίκους κι έτσι όταν έφτασε σε ηλικία έξι ετών, αναγκάστηκε να αφήσει το χωριό του και ακολούθησε την οικογένειά του, που μετακόμισε στον Βόλο. Ουδέποτε, όμως, ξέχασε τον τόπο του και φροντίζει με ευεργεσίες να δείχνει την αγάπη του για το Βένετο.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950, οι κατολισθήσεις που έγιναν τότε, σχεδόν ερήμωσαν το χωριό, που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Βορείου Πηλίου. Τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν το Βένετο πριν από 62 χρόνια, έκαναν ακόμη πιο ασφυκτικές τις συνθήκες διαβίωσης και οι περισσότεροι κάτοικοί του ακολούθησαν το ρεύμα της αστυφιλίας και της μετανάστευσης της εποχής εκείνης.

Ο κ. Στέργιος Μπεφάνης, 71 ετών σήμερα, με τις πράξεις του δείχνει πως δεν έχει βγάλει το Βένετο από την καρδιά του. Μπορεί να μεγάλωσε στον Βόλο, όπου ζει μέχρι και σήμερα, όμως ποτέ δεν έκοψε τους δεσμούς με τη γενέτειρά του. Φροντίζει να προσφέρει ανελλιπώς στους συγχωριανούς του, υπενθυμίζοντάς μας πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που είναι «μπολιασμένοι» με αισθήματα γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας.
Όπως για παράδειγμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν και ανέλαβε να καλύψει το κόστος ανακαίνισης της εκκλησίας της Υπαπαντής του Σωτήρος στο Βένετο. «Τότε έγιναν εκτεταμένες εργασίες αναπαλαίωσης του ιερού ναού, που υπάρχει στο χωριό μας. Τα στασίδια, το δεσποτικό, τα καθίσματα, καθετί που υπήρχε στο εσωτερικό της εκκλησίας, μεταφέρθηκε στον Βόλο κι αφού συντηρήθηκε, επανατοποθετήθηκε στον ναό της Υπαπαντής. Ακόμη και το δάπεδο ανακατασκευάστηκε τότε, παίρνοντας μάλιστα και την άδεια της Αρχαιολογίας, μια και η εκκλησία, που κτίστηκε το 1760, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο», σημείωσε ο κ. Μπεφάνης, ο οποίος ανέλαβε επίσης την περίφραξη του νεκροταφείου στην είσοδο του Βενέτου, αλλά και την ανέγερση του ξωκλησιού του Αγίου Αθανασίου στον χώρο του κοιμητηρίου.
Πρόσφατα επανήλθε με νέα ευεργεσία. Πιο συγκεκριμένα, δώρισε μεγάλο αριθμό από παλιά, αυθεντικά αντικείμενα, που συγκέντρωσε με περίσσιο μεράκι τα τελευταία χρόνια και πλέον κοσμούν το Λαογραφικό Μουσείου Βενέτου. Η συλλογή στεγάζεται στον χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του χωριού και την περασμένη Κυριακή 4 Αυγούστου τελέστηκαν τα εγκαίνια με κάθε επισημότητα.

Ο κ. Στέργιος Μπεφάνης, ο οποίος υπήρξε ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, επί τρεις δεκαετίες εμπλούτιζε συνεχώς την προσωπική συλλογή του. Ανακάλυπτε τους «θησαυρούς» του αγοράζοντας αντικείμενα, τα οποία ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ξεπεράσει, αλλά σε παλαιότερες εποχές ήταν απολύτως απαραίτητα για κάθε οικογένεια στο Βένετο. Έχει κάθε λόγο να νιώθει την ικανοποίηση πως διέσωσε ένα κομμάτι της παράδοσης του τόπου του, ενώ τα εκατοντάδες αντικείμενα που συγκέντρωσε, τώρα βρίσκονται σε ασφαλή χώρο και είναι προσβάσιμα, όχι μόνο για τους συντοπίτες του, αλλά και τους επισκέπτες του χωριού του Βορείου Πηλίου.

«Είχα τη διάθεση να κάνω τη συγκεκριμένη δωρεά, ενώ ανέλαβα και τη διαμόρφωση του χώρου βάζοντας και προσωπική εργασία, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα μικρό μουσείο», εξήγησε και πρόσθεσε: «Συνέλεξα τα αντικείμενα σε βάθος χρόνου. Μέχρι από Καναδά αγόρασα κάποια εξ αυτών, όπως και από Τουρκία και Ιορδανία. Από αγροτικά εργαλεία, μέχρι οικοσυσκευές, όμοια πράγματα δηλαδή με εκείνα που χρησιμοποιούσαμε στο Βένετο πριν από πολλά χρόνια. Τα περισσότερα είδη, τετρακόσια περίπου στον αριθμό, τα εντόπισα σε παλαιοπωλεία και μαγαζιά με αντίκες. Το Μουσείο θα παραδοθεί κανονικά με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ο οποίος θα έχει και τον τελικό λόγο για τη λειτουργία του χώρου».
Η ιδέα λειτουργίας ενός Λαογραφικού Μουσείου στο Βένετο δεν ήταν τωρινή. «Η πρόταση υπάρχει από το 2003. Μας πήρε 16 χρόνια για να υλοποιηθεί, στα χωριά πάντοτε καθυστερεί το πάρσιμο αποφάσεων, αλλά εκείνο που μετρά, είναι πως το καταφέραμε», επισήμανε ο 71χρονος δωρητής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το