Τοπικά

Επιχαλκώνεται η ΜΕΘ -Μέτρο ενάντια στις λοιμώξεις

Ξεκίνησε σήμερα το έργο της επιχάλκωσης της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Βόλου, ένα από τα τμήματα κόσμημα του Νοσοκομείου Βόλου που έχει διακριθεί καθώς πέτυχε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με παράλληλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των ημερών νοσηλείας. Βασική της αδυναμία η έλλειψη ικανού αριθμού νοσηλευτών αλλά και μερικών ειδικοτήτων γιατρών. Τα στοιχεία παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, η διευθύντρια της ΜΕΘ, Αντιγόνη Καραθάνου, αναισθησιολόγος-εντατικολόγος και ο
Μιχαήλ Σεμιλιέτωφ προϊστάμενος ΜΕΘ-νοσηλευτής Τ.Ε. Ο κ. Δραμητινός επισήμανε ότι η ΜΕΘ ενισχύθηκε με προσωπικό και την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει ακόμη μία κλίνη (η έβδομη από τις έξι που λειτουργούν τώρα) ενώ γίνεται προσπάθεια να ανοίξει και η όγδοη. Επιπλέον σήμερα ξεκίνησε η επιχάλκωση της ΜΕΘ, που είναι η τρίτη στην Ελλάδα που γίνεται το συγκεκριμένο έργο, μετά το Αττικό και την Αγία Σοφία. Το έργο κόστισε 28.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί σύντομα ενώ κρίνεται αναγκαίο καθώς μελέτες δείχνουν ότι όπου σε όποια ΜΕΘ τοποθετήθηκε χαλκός υπήρξε και μεγαλύτερη μείωση των λοιμώξεων με αποτέλεσμα η απόσβεση του έργου να γίνεται σε δύο μήνες.

Όπως επισήμανε η κ. Καραθάνου, στην Ελλάδα ο μέσος όρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται στο 9% ενώ στην Ευρώπη είναι 6%. Από το 2014 υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο επιτήρησης, καταγραφής και πρόληψης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ομάδα νοσηλευτών με επικεφαλής την κ. Καραθάνου κατέγραψαν τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις για μία σειρά ετών και η καταγραφή ολοκληρώθηκε το 2014 και ακολούθησε η επεξεργασία των στοιχείων. “Το 2015 εφαρμόσαμε τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα και αρχές του 2016 παρατηρήσει θεαματικά αποτελέσματα. Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε σε 20% μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Επιπλέον οι ημέρες νοσηλείας από 20 το 2014 έγιναν 14 το 2015 και 11 το 2016.
Αυτό το πετύχαμε με μέτρα πρόληψης που εφάρμοσε το προσωπικό και υγιεινής στους χώρους” επισήμανε η κ. Καραθάνου.
Η ΜΕΘ του Αχιλλοπούλειου είναι η πρώτη Θ που λειτούργησε στη Θεσσαλία και πανελληνίως το 1992 και σήμερα από τις πρώτες που επιχαλκώνεται. “Η επιχάλκωση δεν αντικαθιστά κάτι, απλά συμπληρώνει αυτά που κάνουμε ήδη” εξήγησε η κ. Καραθάνου, επισημαίνοντας ότι θα γίνει και νέα μελέτη σε βάθος διετίας για να καταγραφούν τα αποτελέσματα στις ήδη καλές επιδόσεις, μετά την επιχάλκωση.

Το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ημέρες νοσηλείας είχε σαν αποτέλεσμα η μονάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει περισσότερους μέσα στο 2016. Ειδικότερα το 2014 νοσηλεύτηκαν 120 ασθνείς, το 2015 186 ασθενείς και το 2016 νοσηλεύτηκαν 177 ασθενείς λειτουργώντας με οκτώ κλίνες μέχρι Ιούνιο και με έξι το δεύτερο εξάμηνο.

Η πληρότητα σε μία ΜΕΘ πρέπει να κυμαίνεται στο 75% για να μπορεί να ικανοποιήσει ένα επείγον περιστατικό. Το 2015 η πληρότητα ήταν στο 75% το 2016 στο 90% τους δεύτερο εξάμηνο και χρειάστηκε να γίνουν διακομιδές ασθενών, όμως χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Στη ΜΕΘ καταγράφονται τρεις κενές θέσεις γιατρών ενώ σύντομα έρχεται ένας. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν έξι γιατροί εκ των οποίων τέσσερις μόνιμοι και δύο επικουρικοί.

Από την πλευρά του ο κ. Σεμιλιέτωφ επισήμανε ότι στη ΜΕΘ λειτουργούν αυτή τη στιγμή έξι κρεβάτια γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός νοσηλευτών. “ Ο ελάχιστος αριθμός νοσηλευτών είναι 24 ο ιδανικός 32. Εμείς έχουμε 18 νοσηλευτές και σε κυκλικό ωράριο 16. Εκτός αυτού λείπουν μόνιμοι φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι και μία βοηθός θαλάμου, πολύ σημαντική για την καθαριότητα των κρεβατιών και του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. Παρά τις ελλείψεις που επιβαρύνουν έργο μας, το νοσηλευτικό προσωπικό με επάρκεια και ήθος και ομαδικό πνεύμα σε συνεργασία με γιατρούς πετύχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Στόχος μας να καταφέρουμε αυτά που κατακτήσαμε να τα συγκρατήσουμε” επισήμανε.

ΕΡΤ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το