Τοπικά

Επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στο Μούρεσι

Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας με τους αγρότες της Δημοτικής ενότητας Μουρεσίου, στην Κοινότητα του Μουρεσίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής.

Τα προβλήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι καταστροφές που υπέστησαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, συγκεκριμένα οι καστανιές, από τις 25 Ιουνίου που έγινε η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας και είχε υψηλή άνοδο σε 38 °C για πέντε μέρες. Έπειτα, τον Ιούλιο, ήρθε το δεύτερο κύμα καύσωνα. Ως αποτέλεσμα αυτών των συνεχόμενων αυξομειώσεων της θερμοκρασίας η παραγωγή μειώθηκε κατά πολύ με άμεση επίπτωση τη μείωση του εισοδήματος για κάθε οικογένεια που καλλιεργεί κάστανα στην περιοχή του Πηλίου. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα επηρέασαν επίσης και τα μήλα “καίγοντας” μεγάλο ποσοστό της συνολικής παραγωγής.

Στη συνέχεια πάρθηκε απόφαση από τους αγρότες της περιοχής, που βιώνουν κάθε χρόνο την μείωση του εισοδήματος τους και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, να διεκδικήσουν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Τέλος, ιδρύθηκε Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου και προσωρινή τριμελής διοίκηση.
1. Μπαλαμπάνη Αλεξάνδρα
2. Τσικρικώνη Αικατερίνη
3. Βασιλιάς Αντώνης

Η Επιτροπή θα προχωρήσει στην συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου .

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το