Τοπικά

«Επί τάπητος» η πρόληψη των πυρκαγιών σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πυροσβεστική

Πολυπαραγοντική είναι η πρόκληση ενός δυστυχήματος σε μία δασική πυρκαγιά και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο σωστός σχεδιασμός και η ανάλυση όλων των δεδομένων προηγούμενων περιπτώσεων. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα με θέμα «Κίνδυνοι- ασφάλεια κατά την καταστολή δασικών πυρκαγιών» που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στην αίθουσα «FORUM».
Τα θέματα ανέλυσε ο δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, περιβαλλοντολόγος M. Sc. Πρόληψης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Όπως ανέφερε μιλώντας ο κ. Αθανασίου, γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθούν ευρύτερα οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει κανείς όταν βρίσκεται κοντά σε μία δασική πυρκαγιά, προσπαθώντας να την οριοθετήσει και να τη σβήσει καθώς και τι μπορεί να κάνει πράξει για να είναι ασφαλής. «Από τα δυστυχήματα του παρελθόντος μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα, που μπορούν να είναι χρήσιμα για την ασφάλεια των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο δασικό αντικείμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, τα δυστυχήματα είναι αρκετά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν, ενώ όπως επεσήμανε, σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο όπως η δασική πυρκαγιά όσες και γνώσεις και εμπειρία να έχει κανείς κάτι μπορεί εκπλήξει δυσάρεστα.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και αυτοί ενεργοποιούνται όταν ταυτόχρονα σημειωθεί και κάποιο ανθρώπινο λάθος», είπε.
Αυτό που σίγουρα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες, να εκπαιδευτούν όλοι, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία έτσι ώστε παντρεύοντας την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, μαζί με την εμπειρία να βελτιωθούν στον μέγιστο βαθμό οι συνθήκες ασφάλειας των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο αντικείμενο.
Από την πλευρά του ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, πύραρχος, Χαράλαμπος Πόζογλου, τόνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. «Προσπαθούμε από τότε που τα δάση πέρασαν στη δικαιοδοσία της Πυροσβεστικής να γινόμαστε καλύτεροι», είπε και επεσήμανε ότι ειδικά στον Βόλο τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και των ορεινών όγκων, οπότε ο καλός σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Όπως ανέφερε ο κ. Πόζογλου, πρωτίστως πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια του πυροσβέστη και του υπόλοιπου προσωπικού και μετά η περιουσία του πολίτη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, στην περιοχή της Μαγνησίας δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά ατυχήματα, πέραν κάποιων τραυματισμών, όμως σε άλλους Νομούς υπήρξαν και γι’ αυτό γίνεται μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί αξιωματικοί και στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βόλου, Β’ Βιομηχανικής Περιοχής και του Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, αλλά και εκπρόσωποι του Στρατού και εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το