Πολιτισμός

Επετειακή εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο

Την Κυριακή 28 Ιουλίου στον προαύλειο χώρο του Δράγνειου δημαρχείου Νέας Αγχιάλου, ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος πραγματοποίησε μία επετειακή εκδήλωση μνήμης, νοσταλγίας, γνώσης και τιμής, με αφορμή το Ολοκαύτωμα της 30ής Ιουλίου 1906.
Η εκδήλωση δεν περιελάμβανε μόνο αναφορές για το Ολοκαύτωμα αυτό καθ’ αυτό. Το ζητούμενο ήταν να αναπαραστήσει τον τρόπο ζωής του Αγχιαλίτη.
Του Αγχιαλίτη της Ανατολικής Ρωμυλίας, που βίωσε τη βαρβαρότητα, που υποχρεώθηκε να φύγει από τις πατρογονικές εστίες, που άφησε πίσω του μία κουλτούρα και έναν υψηλό πολιτισμό. Του Αγχιαλίτη της μάνας Ελλάδας, που πάλεψε, που δημιούργησε, που μεγαλούργησε και που ποτέ δεν ξέχασε τα ήθη και τα έθιμα της γενέθλιας γης. Πλήθος συμπολιτών προσήλθαν να παρακολουθήσουν, να ακούσουν, να θυμηθούν και να μάθουν.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι:
Ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Τριαντόπουλος Χρήστος, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου κ. Πυργάνη-Παρασκευοπούλου Βάσω, η πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. κ. Ασανιώτου Μαρία, ο αντιπρόεδρος της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. κ. Λουλούδης Γιάννης, η έφορος δημοσίων σχέσεων της Π.Ο.Σ.Α.Ρ. κ. Μηνούδη Γερακίνα, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ν. Αγχιάλου κ. Καρανικόλα Χριστίνα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγχιαλιτών Αθήνας κ. Ζαφειρόπουλος Απόστολος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τσάμης Ευθύμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οξυωτών Ν. Αγιάλου κ. Ράπτης Χρήστος, η πρόεδρος του Συλλόγου «Φθιώτιδες Θήβαι» κ. Τιμπλάλέξη Αγαθή, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου κ. Κυτούδης Κυριάκος, ο ποιητής και υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας κ. Κυτούδης Κυριάκος.
Αναφορές, διηγήσεις, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις, διάλογοι με την τοπική διάλεκτο, τραγούδια και χορός, συνέβαλαν έτσι ώστε αυτή η εκδήλωση να μπορέσει να αφήσει ένα μικρό -έστω- αποτύπωμα, της νοοτροπίας του Αγχιαλίτη. Η βραδιά έκλεισε ιδανικά με τον συντοπίτη μας καλλιτέχνη – τραγουδιστή, κ. Πάνο Κόκκινο, που συνοδευόμενος στο πιάνο από τον γιο του, Τόλη Κόκκινο, μάγεψε, για ακόμη μία φορά, όλους όσοι παρακολουθούσαν.
Η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου, κ. Πετρίδη Βαλασία, αφιέρωσε την εκδήλωση σε όλους αυτούς που άφησαν βίαια τη γενέθλια πατρίδα, την Ανατολική Ρωμυλία, αυτή την πανάρχαια κοιτίδα το ελληνικού πολιτισμού και που οι δυσκολίες του ξεριζωμού δεν κατόρθωσαν να καθυποτάξουν την πολιτιστική τους υπεροχή, την εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, την ακόρεστη διάθεση για δημιουργία και ζωή!
Το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου, ευχαριστεί θερμά την κ. Άννα Ζαράρη, που το απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου της, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τη μαέστρο κ. Χαρά Σταυράκη-Αναγνώστου, για την εξαιρετική απόδοση της παιδικής χορωδίας στο «Κρασί Αχελινό».
Τον χοροδιδάσκαλο κ. Θανάση Μπέα για την εκμάθηση και παρουσίαση ευρωπαϊκών χορών.
Τον αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Καπουρνιώτη για την παραχώρηση του χώρου.
Τον κ. Θωμά Γιαννακό για τον δανεισμό του μηχανήματος προβολής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το