Τοπικά

Επέστρεψαν στο Βόλο οι τρεις εθελοντές που βοήθησαν πρόσφυγες στη Λέσβο

ecc6e196-c123-4b68-836f-c3dafc30a7c2

Επέστρεψε χθες στο Βόλο η αποστολή των 3 εθελοντών που συμμετείχαν σε δράσεις υποστήριξης των προσφύγων που καταφτάνουν καθημερινά στη Λέσβο. Οι τρεις εθελοντές παρείχαν υπηρεσίες (ιατρικές, ψυχοκοινωνικής στήριξης, βοήθεια στην προετοιμασία και διανομή σίτισης και ρουχισμού) προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες.

Μεταφέροντας την εμπειρία τους οι εθελοντές, αναφέρουν πως όλοι οι πρόσφυγες είναι εμφανώς ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες που πέρασαν έως να φτάσουν στην Τουρκία και τρομαγμένοι καθώς ίσως να είναι και η πρώτη φορά που συναντάν θάλασσα στη ζωή τους για να φτάσουν στην Ελλάδα. Παιδιά μόνα,  που αποχαιρέτισαν τους γονείς τους στην άλλη μεριά καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα να πληρώσουν τους διακινητές, οικογένειες που άφησαν όλα τους τα υπάρχοντα, για να βρουν την ελπίδα να συνεχίσουν τη ζωή τους ξεκινώντας κυριολεκτικά από το μηδέν, εάν καταφέρουν να περάσουν ζωντανοί απέναντι. Μητέρες που κρατάν στην αγκαλιά τους νεογέννητα όπου η θάλασσα για αυτές φαντάζει πιο ασφαλής από τη γη που τους μεγάλωσε. Ανθρώπινες ιστορίες και δράματα ξεχωριστά που δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους. Εκεί στη στεριά γίνονται και οι άμεσες ενέργειες από τους εθελοντές και τις οργανώσεις  για να τους δοθούν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής τους και μεταφοράς τους στους καταυλισμούς.

Γύρω στα 10.000 άτομα πρόσφυγες πολέμου και μη, βρίσκονται ήδη στους καταυλισμούς της Λέσβου όπου εθελοντές από όλη την Ευρώπη και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υποστηρίζουν το έργο που γίνεται εκεί για την οργάνωση τους, την ένδυση και την σίτιση τους στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί για την φιλοξενία τους. Τα βρέφη και τα παιδιά αριθμούν πάνω από το 1/3 των ψυχών που βρίσκονται εκεί και οι ανάγκες είναι τεράστιες καθώς οι εθελοντές δουλεύουν σκληρά από το ξημέρωμα στις 6 έως τα μεσάνυχτα ασταμάτητα, καθώς καθημερινά καταφτάνουν κατά μέσο όρο 2000 άτομα. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα και στα περίχωρα της πρωτεύουσας, της Μυτιλήνης. Χιλιάδες διαμένουν μέσα αλλά κυρίως έξω από το κέντρο καταγραφής της Μόριας. Η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση να ανταπεξέλθει στην υποδοχή του αυξημένου αριθμού των αφίξεων, παρέχοντας μεταξύ άλλων οικίσκους σε χώρους που έχουν διατεθεί από το Δήμο Λέσβου όπως στο Καρατεπέ ή χωράφια που έχουν νοικιαστεί.

Ωστόσο, η ικανότητα υποδοχής εξακολουθεί να μην επαρκεί αναγκάζοντας τον κόσμο να μένει τη νύχτα στον δρόμο, και οι γυναίκες και τα παιδιά. Σε αυτές τις συνθήκες, σε όλα τα νησιά, χιλιάδες γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν εκτός καταλυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή σε υπερσυνωστισμένες και ανεπαρκείς δομές υποδοχής, όπου εκτίθενται σε κάθε είδους κινδύνους. Η παροχή επαρκούς στέγασης σε αυτούς είναι πολύ σημαντική προκειμένου να προστατευθούν και με την άφιξη του χειμώνα πολύ σύντομα θα είναι ζωτικής σημασίας. Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά διαμένουν εντός του κέντρου καταγραφής στη Μόρια.

Η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ κάνει έκκληση προς τον Εμπορικό Σύλλογο αλλά και τους πολίτες για είδη ένδυσης και υπόδησης. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν αποκλειστικά χειμερινά  μπουφάν (παιδικά, γυναικεία, αντρικά), εσώρουχα κάλτσες και αθλητικά παπούτσια  (επίσης παιδικά, γυναικεία, αντρικά).  Σε επόμενη ανακοίνωση, όπως αναφέρει, θα αναφερθεί το σημείο συγκέντρωσης των ανωτέρω με σκοπό την αποστολή τους για την ανακούφιση των προσφύγων ως το καίριο ζήτημα της ένδυσης και της υπόδησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το