Τοπικά

Επέστρεψαν 40 περίπου ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Βόλου

Μετά από 16 μήνες επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στο Νοσοκομείο Βόλου, οι περίπου 40 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.
Μιλώντας στη «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας ανέφερε ότι από το σύνολο των περίπου 40 ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι τέσσερις είναι γιατροί και οι υπόλοιποι είναι διοικητικό προσωπικό και νοσηλευτές. «Είναι σίγουρα μια μικρή ενίσχυση, καθώς στην Χειρουργική Κλινική από τους 10 γιατρούς που έπρεπε να είχε, έχει τέσσερις και με τις επιστροφές πέντε. Αυτό θα βοηθήσει τις εφημερίες, αλλά και πάλι αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να υπάρξει γενναία ενίσχυση», δήλωσε.
Ο κ. Χαυτούρας συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στο γαστρεντερολογικό η διευθύντρια πήγε στην Κύπρο και ο επικουρικός προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, ενώ λόγω του ότι είναι ένας, παρουσιάζεται αδυναμία να ολοκληρωθούν οι ιατρικές πράξεις για τους χειρουργούς. Ο γιατρός έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όλες αυτές οι πρακτικές της κυβέρνησης, με την αναστολή εργασίας των υγειονομικών, αφήνουν ένα αρνητικό αποτύπωμα και πολλοί γιατροί αναγκάστηκαν να φύγουν μόνιμα, βλέποντας αυτή την κατάσταση».

Πρωτόκολλο
Βάσει της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η επιστροφή των γιατρών, των νοσηλευτών, των διοικητικών υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού γίνεται με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Σημειώνεται πως οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε: Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το ΦΕΚ με τα μέτρα επιστροφής των υγειονομικών στα νοσοκομεία
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων, με θέμα τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31/12, προβλέπει συγκεκριμένα:
Για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές του παρόντος μετά τη λήξη ισχύος του άρθρου 206 του ν.4820/2021 (Α’ 130) ισχύουν τα εξής μέτρα:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95).
• Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
• Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
• Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
• Ο προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σε υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα με rapid test υποχρεούται και το προσωπικό των νοσοκομείων που έχει λάβει ειδική εξαίρεση από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το