Ελλάδα

Επεσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου

Στον ΟΤΕ επιρρίπτει το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την ευθύνη για την κατάρρευση της πλατφόρμας των ψηφιακών υπηρεσιών, η οποία είναι απροσπέλαστη από αρκετούς χρήστες από την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, ενώ η λειτουργία της δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως έως τώρα.
Σύμφωνα με τον φορέα του Κτηματολογίου, «την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020, το Κτηματολόγιο αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα δικτύου, το οποίο οφείλεται σε αδυναμία του ΟΤΕ και είχε ως συνέπεια την απώλεια των δικτυακών υπηρεσιών προς κάποιους χρήστες, γεγονός το οποίο ενδέχεται να διαρκέσει τις επόμενες ημέρες».

Το πρόβλημα – όπως εξηγούν στελέχη του ΟΤΕ – προέκυψε κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης του συστήματος. Ωστόσο, εδώ και ώρες αυτό έχει αποκατασταθεί. Οσο για τη συνέχιση της αδυναμίας πολλών χρηστών να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αυτή αποδίδεται από τις ίδιες πηγές στο γεγονός ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μέχρι να ενημερωθούν όλοι οι πάροχοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σελίδα επαναλειτουργεί ήδη για τους χρήστες κάποιων παρόχων, αλλά όχι για το σύνολο των χρηστών.

Σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Κτηματολογίου, το πρόβλημα αφορά τόσο το ktimanet.gr όσο και το Ktimatologio.gr, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αντίστοιχο ζήτημα, καθώς τον περασμένο Ιούνιο η πλατφόρμα παρέμεινε εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, οι συνέπειες τώρα είναι μεγαλύτερες δεδομένου ότι επηρεάζεται διευρυμένος αριθμός χρηστών λόγω της έναρξης παροχής περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών από το Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά και της συνεχούς υποβολής πράξεων από δικηγόρους και συμβολαιογράφους στο σύστημα. Αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι μόνο τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν 360.000 νέοι μοναδικοί επισκέπτες στην ιστοσελίδα του φορέα, εκ των οποίων οι 120.000 δήλωσαν ψηφιακά την ιδιοκτησία τους. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι ετησίως διατίθενται ηλεκτρονικά από το Κτηματολόγιο περίπου 3 δισεκατομμύρια εικόνες.

Να σημειωθεί ότι μέσω του www.ktimanet.gr/TameioCertificates/Main/Areas οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα Κτηματολογικά Γραφεία και τις περιοχές που παρέχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ με τη χρήση των κωδικών του taxisnet και την είσοδο στην εφαρμογή οι πολίτες μπορούν πλέον να αιτηθούν πιστοποιητικά καταχώρισης εγγραπτέας πράξης, αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων και αποσπάσματα κτηματολογικών διαγραμμάτων χωρίς αναμονή δεδομένου ότι την περίοδο αυτή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού οι συναλλαγές γίνονται κατόπιν ραντεβού.

Στη συνέχεια, μπορούν να δουν αυτόματα το «έντυπο οφειλής» που εκδίδεται αμέσως και να καταβάλουν το ποσό εντός επτά ημερών μέσω web banking ή ακόμα και στο γκισέ εφόσον το προτιμούν. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους ανά πάσα στιγμή ενώ θα παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά το έγγραφο που ζήτησαν.

Αντίστοιχα και οι επαγγελματίες που έχουν συναλλαγές με το Ελληνικό Κτηματολόγιο (συμβολαιογράφοι και δικηγόροι) θα μπορούν με ένα κλικ να προωθούν μεταγραφές συμβολαίων, πιστοποιητικά, υποθήκες και προσημειώσεις κάνοντας τις πληρωμές τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι σχετικές διαδικασίες για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το