Οικονομία

Έπεσαν τα ελληνικά ομόλογα -Γιατί άλλαξε το κλίμα στα χρηματιστήρια

xrimatistirio

Τα διεθνή χρηματιστήρια είναι ένας ασταθής οργανισμός. Ακόμη και μια περικοπή δηλώσεων ενός πολιτικού μπορούν να αλλάξουν, περιστασιακά, το κλίμα και να αναστρέψουν ακόμη και πιο κινδυνολογικά σενάρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η πίεση που είχε ασκηθεί τις προηγούμενες ημέρες μετριάστηκε έπειτα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Real News ότι το ομόλογο του Μαρτίου θα αποπληρωθεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση.

Αυτή την εξήγηση δίνουν παράγοντες της αγοράς στο Bloomberg που καταγράφει αυτή τη μείωση των ελληνικών κρατικών τίτλων. Όπως αναφέρει, περιορίστηκαν οι ανησυχίες ότι με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκληθεί ένα Grexit.

Όπως αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank AG με έδρα την Φρανκφούρτη: «Όλοι είναι πιο χαλαροί τώρα βλέποντας πως μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σημάνει και το τέλος της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας πορείας που θα οδηγούσε σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, μπορεί να ήταν και λίγο υπερβολικός. Επίσης αν προκύψει συμμαχική κυβέρνηση, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η αγορές φοβούνταν πως θα κάνει».

Η αριθμητική αντανάκλαση αυτής της αλλαγής του κλίματος αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το τριετές μειώνει κατά 128 μονάδες βάσης ή 1,28 ποσοστιαίες μονάδες (στο 12,04), ενώ και τις προηγούμενες δύο ημέρες είχε επίσης καταγράψει μείωση. Το δεκαετές ομόλογο έπεσε 55 μονάδες βάσης και βρίσκεται στο 9,6%, ενώ το πενταετές περιορίστηκε στο 10,76%.

Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το