Τοπικά

Επερωτήσεις για τη βλάβη στον Βιολογικό και την εκροή λυμάτων στον Παγασητικό

IMG_1002.JPG

Εξηγήσεις για τη βλάβη στον Βιολογικό Καθαρισμό του Βόλου, με αποτέλεσμα τη διοχέτευση λυμάτων στον Παγασητικό, ζητούν με επερωτήσεις που κατέθεσαν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο Μιχάλης Μιτζικός και η Κατερίνα Τσοπουρίδου από την παράταξη “Δύναμη Βόλου”, και ο δημοτικός σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας.

Η επερώτηση της “Δύναμης Βόλου”

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας, ήδη από τις 11/5/2015 υπήρξε σοβαρή βλάβη στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού (ΕΕΛ) με αποτέλεσμα – σύμφωνα με δημοσιεύματα – ποσότητες μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων να εκρέουν στον Παγασητικό. Επ΄αυτού δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της ΔΕΥΑΜΒ ως όφειλε πρωτίστως απέναντι στους πολίτες. Στις 15/5/15, έπειτα από διακοπή ρεύματος αλλά λόγω έλλειψης πετρελαίου στις γεννήτριες 1.600 κυβικά ανεπεξέργαστων λυμάτων διοχετεύθηκαν στον Παγασητικό με αποτέλεσμα τη σοβαρή ρύπανσή του (βλ. σημερινές φωτογραφίες και μαρτυρίες πολιτών στα Τοπικά Μέσα ενημέρωσης). Στον τοπικό Τύπο γίνεται αναφορά για έγγραφα υπαλλήλων του Βιολογικού προς τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για σοβαρές βλάβες στις εγκαταστάσεις και για κατεπείγουσα ανάγκη προμήθειας πετρελαίου για τις γεννήτριες και τούτο πριν ακόμη το περιστατικό της τελευταίας διακοπής ρεύματος.

Στο επίσημο δελτίο τύπου της Περιφέρειας (16/5/15) γίνεται αναφορά για 30 ημέρες μέχρι να γίνει αποκατάσταση της βλάβης.

Λόγω σοβαρότητος του ζητήματος και επειδή πρόκειται για τη δημόσια υγεία, προστασία του περιβάλλοντος και τις σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό στην πόλη μας,

Eρωτάται η Δημοτική Αρχή :

  1. Ενώ διαπιστώθηκε βλάβη στις εγκαταστάσεις ήδη από τις 11/5/15 για ποιους λόγους δεν υπήρξε επίσημη ενήμερωση από τη Δημοτική Αρχή πρωτίστως απέναντι στους πολίτες ;
  1. Για ποιους λόγους η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε συνέχεια στα υπηρεσιακά σημειώματα και εκθέσεις που χτυπούσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλάβες και τις δυσλειτουργίες στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού και ιδίως για την προμήθεια πετρελαίου για τις γεννήτριες με αποτέλεσμα να διοχετευθούν τουλάχιστον 1.600 κυβικά ανεπεξέργαστα λύματα στον Παγασητικό με επακόλουθο τη σοβαρή ρύπανσή του ;

Ζητούμε να ενημερωθεί σχετικώς το Δημοτικό Συμβούλιο – κρίνουμε αναγκαία την παρουσία αρμοδίων στελεχών του Βιολογικού – και λόγω σοβαρότητος του ζητήματος και για λόγους διαφάνειας να δοθεί αντίγραφο των υπηρεσιακών σημειωμάτων και εκθέσεων στις Δημοτικές Παρατάξεις.

  1. Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να προβεί σε καταλογισμό ευθυνών εάν και εφ΄όσον υπάρχουν;

Ευσταθούν οι αναφορές του Τύπου για 12 σοβαρές βλάβες στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποκατασταθεί με κόστος 80.000 ευρώ και εάν  πράγματι ευσταθούν αυτές οι αναφορές σε ποιες ενέργειες και έργα αποκατάστασης θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή που θα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προβλημάτων και θα διασφαλίζουν την ασφαλή και απροσκοπτη λειτουργία του Βιολογικού σταθμού (ΕΕΛ) λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι οι εγκαταστάσεις του θα δέχονται ολοένα και περισσότερες ποσότητες λυμάτων από περιοχές εκτός της πόλης του Βόλου (ήδη εκτελείται έργο σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο Αγριάς).

Η επερώτηση Διαμαντένια

“Τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη διοχέτευση ανεπεξέργαστων ή μερικώς επεξεργασμένων μερικώς λυμάτων στον Παγασητικό Κόλπο.
Σε μία εποχή που υπερηφανευόμαστε για το πλήθος των γαλάζιων σημαιών στις παραλίες του Δήμου μας, είναι πολύ λυπηρά και αποτρεπτικά για το τουρισμό της περιοχής τέτοια γεγονότα.
Επερωτάται η Δημοτική Αρχή:
Α. Αληθεύει πως εξαιτίας διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ δεν κατέστη δυνατόν η ΔΕΥΑΜΒ να βάλει σε λειτουργία τις γεννήτριες λόγω έλλειψης πετρελαίου με αποτέλεσμα να ρίχνονται εντελώς ανεπεξέργαστα λύματα στον Παγασητικό; Έγινε καταλογισμός ευθυνών για τη κατάσταση αυτή;
B. Ποιες οι αιτίες διοχέτευσης μερικώς επεξεργασμένων λυμάτων στον Παγασητικό πριν τη διακοπή της ΔΕΗ;
Γ. Πόσο κοστολογεί η ΔΕΥΑΜΒ τα απαραίτητα έργα για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων;”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το