Τοπικά

Επερώτηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τον τρόπο αντιμετώπισης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Επερώτηση για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου κατέθεσε προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας η παράταξη “Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Δ. Κουρέτα. Οι σύμβουλοι της παράταξης ζητούν να ενημερωθούν για τους λόγους που οδήγησαν στην πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς και για ποιο λόγο δεν δαπανήθηκαν χρήματα για την αντικουνουπική αντιμετώπιση, παρόλο που υπήρχαν. Επίσης, ζητούν να παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τη χρονιά που έρχεται, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

Ολόκληρη η επερώτηση:

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 22 Αυγούστου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 96 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 59 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 37 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Έχουν καταγραφεί δέκα θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Οι Περιφέρειες της χώρας με κρούσματα είναι η Θράκη, η Κ. Μακεδονία, η Αττική και η Θεσσαλία. Τα χρήματα που διέθεσαν οι περιφέρειες για την καθιερωμένη αντικουνουπική δράση καθώς και τα κρούσματα, ήταν τα παρακάτω:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΑΤΤΙΚΗ 900.000 10
ΘΡΑΚΗ 3.500.000 47
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2.700.000 9
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 250.000 25
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 800.000  
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 180.000  
ΗΠΕΙΡΟΣ 100.000  
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 850.000  
ΚΡΗΤΗ 370.000  
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 1.300.000  

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Θεσσαλία παρόλο που και πέρυσι είχε αρκετά κρούσματα, δεν ευαισθητοποιήθηκε με αποτέλεσμα να δαπανηθεί ένα ελάχιστο ποσό, δυσανάλογο με την σοβαρότητα της κατάστασης και για αυτό παρατηρείται αριθμός κρουσμάτων μεγάλος . Μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός παρατηρείται στον νομό Λάρισας σε όλη τη χωρα.
Ερωτάται ο Περιφερειάρχης:
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης, για ποιο λόγο δεν δαπανήθηκαν χρήματα για την αντικουνουπική αντιμετώπιση, παρόλο που υπήρχαν, και παρακαλούμε να παρουσιαστεί στο περιφερειακό συμβούλιο το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τη χρονιά που έρχεται, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.
Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι:

Κουρέτας Δημήτριος Ψαχούλας Ιωάννης Νούλας Κωνσταντίνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το