Τοπικά

Επενδυτικό ενδιαφέρον από γαλλική εταιρεία για το λιμάνι του Βόλου

Το λιμάνι του Βόλου παρουσιάζει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για την κεντρική Ελλάδα και ειδικά για αγροτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει το economistas.gr, η περίπτωση του Βόλου προσελκύει ήδη ενδιαφέρον από εγχώριους παίκτες αλλά και από ομίλους του εξωτερικού, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για εταιρεία από τη Γαλλία η οποία διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό λιμανιών. Οι διαγωνισμοί για τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.

Οι οργανισμοί λιμένων που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των περιφερειακών λιμανιών έχουν συνάψει πολυετείς συμβάσεις με το Δημόσιο, οι οποίες αναμένεται να τροποποιηθούν προκειμένου το χρονικό διάστημα της παραχώρησης να ανέλθει σε 40 έτη, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιοποίησής τους από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, Άρη Ξενόφο, η προκήρυξη των τριών διαγωνισμών οι οποίοι θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων TED (Tenders Electronic Daily) και είναι πλέον θέμα λίγων ωρών μέχρι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας η διαγωνιστική διαδικασία θα αφορά στην πώληση του 67% των μετοχών των δύο οργανισμών λιμένων.
Να αναφερθεί ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στον Βόλο ο κ. Ξενόφος είχε επισημάνει πως «το λιμάνι του Βόλου βρίσκεται στο πρώτο «κύμα» των ιδιωτικοποιήσεων μαζί με τα υπόλοιπα πέντε περιφερειακά λιμάνια. Ξεκινάμε σύντομα με τα λιμάνια του Βορρά και ευελπιστούμε πως στο τέλος του χρόνου, αρχή του επόμενου να ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό για το λιμάνι του Βόλου. Θα πρόκειται για διαγωνισμό δύο φάσεων καθώς αρχικά εκδηλώνεται ενδιαφέρον και στη συνέχεια για αυτούς που προκρίνονται στον επόμενο γύρο, ξεκινά μια διαδικασία επισκέψεως, μελέτης του λιμανιού και ακολουθεί μια διαδικασία εγκρίσεων. Συνήθως είναι ένας διαγωνισμός που χρειάζεται οχτώ με 12 μήνες για να ολοκληρωθεί» προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου, ο κ. Ξενόφος είχε δηλώσει πως «είναι νωρίς. Βέβαια σημείωσε πως υπάρχουν εταιρείες που έχουν ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κομμάτι και στον τομέα της διαχείρισης των λιμένων. Συνήθως όταν ο διαγωνισμός ξεκινάει, τότε η αγορά έρχεται μπροστά και πραγματικά εκφράζει το ενδιαφέρον που χρειάζεται».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το