Τοπικά

Επενδυτικό δάνειο 2,1εκ.€ στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου – “Κόντρα” στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα ύδρευσης

Έντονες αντιδράσεις από πλευράς μειοψηφιών προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγοράς- Μουρεσίου η συζήτηση για την αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης του επενδυτικού δανείου συνολικού ποσού 2.101.613,27 ευρώ για την εκτέλεση του έργου «Έργα ύδρευσης Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου», το οποίο είναι ενταγμένο στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών ζήτησαν την αναβολή συζήτησης του θέματος υποστηρίζοντας πως «δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι το υπουργείο αναλαμβάνει το δάνειο», με τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ζαγοράς Απ. Κοντογιώργο να απαντά πως «δανειολήπτης είναι το Υπουργείο και ο Δήμος είναι ο ανάδοχος του έργου».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «ο Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί με χρήματα. Είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του προγράμματος αυτός και είναι απαραίτητο στη σύμβαση να συμμετέχει και ο ανάδοχος του κάθε έργου. Υπάρχει μελέτη εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο και είναι στη διάθεση των Δημοτικών Συμβούλων για το έργο.
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Απ. Κατσιφός ζήτησε την αναβολή του θέματος, επισημαίνοντας: «Δεν έγινε σαφές το έργο που θα χρηματοδοτηθεί με το συγκεκριμένο δάνειο, ενώ σε ανάλογη ερώτηση προς τον εισηγητή του θέματος και τον δήμαρχο, απάντησε ο αντιδήμαρχος Κοντογιώργος Απόστολος πως μπορούμε να πάρουμε τη μελέτη του έργου όποτε θέλουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου και πως δεν μπορούν να περιγράψουν τις εργασίες που θα γίνουν αυτή τη στιγμή».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Βασ. Τσαπράζης τόνισε πως «είναι απαράδεκτο ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης. Δεν αναφέρεται πουθενά ότι το δάνειο το αναλαμβάνει το Υπουργείο. Αν ήταν έτσι δεν θα έπρεπε το Υπουργείο να μας φέρει σαν θέμα την αποδοχή της δανειοδότησης. Δεν συμφωνούμε με το θέμα και ζητάμε την αναβολή της συζήτησής του, ώστε να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση με συνημμένη τη μελέτη του έργου».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Χιώτης ανέγνωσε το συγκεκριμένο σημείο της εισήγησης και της απόφασης ένταξης του έργου, όπου αναφέρεται ότι δανειολήπτης είναι το Υπουργείο.

Τελικά το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ με βάση τους όρους του δανείου το επιτόκιο χορήγησης έχει ως εξής:
-Σταθερό (ενδεικτικό) 1,91% για το 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς το ακριβές επιτόκιο από πόρους της ΕΤΕπ θα καθορίζεται κατά την ανάληψη του ποσού από την ΕΤΕπ.
-Σταθερό επιτόκιο 3,10%, για το 25% από το Τ.Π. και Δανείων, ανεξάρτητα από τον χρόνο συνομολόγησης καθώς αφορά στην εφαρμογή ενός ενιαίου προγράμματος χρηματοδότησης που αποπληρώνεται από το Π.Δ.Ε.
Η διάρκεια εξόφλησης του δανείου είναι 15 χρόνια, με έναρξη εξυπηρέτησης την 1/1/ του επομένου της ολοκλήρωσης του έργου ή της προμήθειας έτους, όπως προκύπτει από την σύμβαση ανάθεσης του έργου ή της προμήθειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το