Τοπικά

Επένδυση-μαμούθ 500.000.000 ευρώ στην Αμαλιάπολη

Σε μια πολύ σημαντική επένδυση κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και άλλων υποδομών που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη Μαγνησία, προχωρεί ο ελληνικών συμφερόντων Όμιλος ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ Α.Ε.Ε. στην Αμαλιάπολη.
Η επένδυση έχει λάβει μετά από προσπάθεια αρκετών χρόνων όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες από τα υπουργεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πλέον εντός καλοκαιριού ξεκινούν οι εργασίες. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ και εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας.
Η «Θ» εγκαίρως με δημοσίευμά της στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 είχε αναφερθεί στην επένδυση-μαμούθ στην Αμαλιάπολη από τον Όμιλο ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ Α.Ε.Ε. με αφορμή τότε την θετική εισήγηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης που είχε δώσει σε συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο Όμιλος έχει ήδη προχωρήσει σε σύμβαση χρηματοδότησης των έργων με ιδιωτικά κεφάλαια εξωτερικού ύψους 500.000.000 ευρώ τα οποία θα αξιοποιηθούν για την δημιουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων αλλά και άλλων υποδομών για τον αγροτικό και τουριστικό τομέα..
Μέσα από τις σύγχρονες λιμενικές υποδομές που θα ολοκληρωθούν, θα είναι εφικτή η διακίνηση στο εξωτερικό αλλά και εντός Ελλάδας προϊόντων, όπως λατομικών, ελαιουργικών και άλλων αγροτικών.
Σημειώνεται πως τα λατομεία βρίσκονται στις περιοχές της Μαγνησίας και της Κοζάνης και έχουν δυνατότητα παραγωγής 10.000 τόνων ημερησίως.
Μάλιστα ο Όμιλος σχεδιάζει μέσω των νέων λιμενικών εγκαταστάσεων να προχωρήσει και σε άλλες δραστηριότητες.
Για την εξαγωγή των προϊόντων ήδη έχουν υπογραφεί οι πρώτες συμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την εξαγωγή μαρμαροψηφίδας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, Γαλλία και Ρωσία, ενώ για την Ιταλία υπογράφηκαν συμβάσεις για την εξαγωγή ελαιουργικών προϊόντων.
Παράλληλα ο Όμιλος προχώρησε σε σύμβαση για την εξαγωγή στην Γαλλία ειδικού προϊόντος από μάρμαρο το οποίο είναι κατάλληλο για την επίχριση φαρμάκων (ειδική πούδρα) και άλλων χρήσεων. Επίσης θα παρέχει πρώτη ύλη για κόλλες πλακιδίων και άλλα.

Μια από τις εγκριτικές αποφάσεις που έλαβε ο Όμιλος ΣΑΡΑΤΟΓΚΑ Α.Ε.Ε. για την επένδυση μαμούθ

Τα έργα που προβλέπονται

Πολύ σημαντικές που θα επιφέρουν πολύπλευρη ανάπτυξη στη Μαγνησία, είναι οι υποδομές που προβλέπεται να κατασκευαστούν μέσα από το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου.
Ειδικότερα έχει σχεδιάσει την υλοποίηση των εξής έργων:
Α) Λιμενικές εγκαταστάσεις με υπερσύγχρονη παγκόσμιας φήμης επιμελητείας, περιβαλλοντικής τεχνολογίας ανανεώσιμης ενέργειας και πάρκο ανθρώπινης σύνδεσης και άλλες υποδομές.
Β) «Μάρμαρο» Λατομείο Μαρμάρου και μονάδα επεξεργασίας υπολοίπων μαρμάρου.
Γ) «Ελαιόλαδο», μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου, εκσυγχρονισμός και επέκταση παραγωγής, υπολογιζόμενος προϋπολογισμός ανάπτυξης για την πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού.
Δ) «Μαρίνα και Πιλότος Τουριστικής Στέγασης», Σούρπη και Αμαλιάπολη Μαγνησία Μαρίνα και «πιλότος» Τουριστικής στέγασης.
Ε) «Ξενοδοχείο και Οικιστικός», Οικιστικές και ξενοδοχειακές υποδομές υψηλής ποιότητας.
Στ) «Άλλες αναπτύξεις». Άλλες σημαντικές απαραίτητες εγκαταστάσεις.

 

Δόθηκαν όλες οι εγκρίσεις

Το σημαντικό είναι πως μετά από μια περιπέτεια ετών δόθηκαν 68 εγκρίσεις, με πιο σημαντικές τις περιβαλλοντικές καθώς την έγκριση και από το υπουργείο Ναυτιλίας μέσω της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Επίσης άμεσα ανταποκρίθηκε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την έγκριση των τεχνικών σχεδίων του έργου, χερσαίων και θαλασσίων.
Μετά το «πράσινο φως»που έδωσαν τα υπουργεία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός καλοκαιριού και θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια περίπου.
Για την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων έχουν ήδη ενδιαφερθεί μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, (όπως ΑΚΤΩΡ και άλλοι).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το