Ελλάδα

Επενδυτική αποτυχία σε 3 ελληνικά αεροδρόμια

 aerodromio-aeroplano-708

Στο στόχαστρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν οι επενδύσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων σε τρία ελληνικά αεροδρόμια αεροδρόμια και συνολικά σε 20 σε τέσσερις ακόμη χώρες της Ε.Ε. (Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία και Πολωνία), καθώς εντόπισε σπατάλη χρήματος, μελετητική ανεπάρκεια και καθυστερήσεις στην κατασκευή, για υποδομές που τελικά δεν χρειάζονταν.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ σε ότι αφορά τα ελληνικά πρόκειται γι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς και του Ηρακλείου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαίκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) την περίοδο 2000-2006 και 2007-2013.

Το συμπέρασμα από την έρευνα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύθηκε σε ειδική έκθεση, εξέτασε, εάν υπήρχε αποδεδειγμένη ανάγκη για αυτές τις επενδύσεις, εάν οι κατασκευές ολοκληρώθηκαν εντός χρόνου και προϋπολογισμού, εάν σήμερα χρησιμοποιούνται πλήρως και εάν οδήγησαν σε αύξηση της επιβατικής κίνησης και καλύτερη εξυπηρέτηση και εάν εν τέλει τα αεροδρόμια είναι βιώσιμα.

Για τα τρία ελληνικά αεροδρόμια που αποτέλεσαν αντικείμενο της έρευνας, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέτασε επενδυτικά σχέδια 54 εκατ. ευρώ για τα αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, 9 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 5,6 εκατ. ευρώ για το αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Και για τα τρία διαπίστωσε ότι η επένδυση δεν ήταν καλά σχεδιασμένη, ενώ τα επενδυτικά σχέδια πέτυχαν τους στόχους τους μόνο για το Ηράκλειο και την Καστοριά, όχι όμως για τη Θεσσαλονίκη.

 Πηγή:iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το