Ελλάδα

Επεκτείνονται τα ΚΕΠ Υγείας

assets_LARGE_t_420_54176152

Την προώθηση του θεσμού των ΚΕΠ Υγείας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γ. Πατούλης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα όπου παρευρέθησαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής και εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού.

Το πρώτο ΚΕΠ Υγείας λειτούργησε στον Δήμο Αμαρουσίου και η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 14 ΚΕΠ σε δήμους της χώρας ενώ οκτώ ακόμη δήμοι είναι έτοιμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου Γ. Πατούλης, ο πολίτης στα ΚΕΠ Υγείας μπορεί να ενημερωθεί μέσα από τα διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα, για όλες τις προληπτικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει αναλόγως με την ηλικία του, το φύλο του και την κληρονομικότητά του. Οι πολίτες ενημερώνονται για τις λίστες των παροχών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας και μπορούν να τον διευκολύνουν στις προληπτικές του εξετάσεις.

Χωρίς κόστος
Ενημερώνεται τέλος σχετικά με την ασφαλιστική του ικανότητα και τα δικαιώματα που έχουν οι ευπαθείς ομάδες. Μεγάλο ποσοστό ευπαθών ανασφάλιστων ομάδων μπορούν να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες των ΚΕΠ Υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Σκοπός του θεσμού είναι «να αποτελέσει το συντονιστικό κέντρο για όλες τις υπηρεσίες ενημέρωσης και προληπτικών εξετάσεων που αφορούν την υγεία του πολίτη και να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των δεικτών της δημόσιας υγείας» επισήμανε ο κ. Πατούλης στην ομιλία του.

Σε πρώτη φάση, 14 δήμοι ίδρυσαν ΚΕΠ Υγείας με τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ: Αμαρουσίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαγκαδά, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Π. Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας-Χορτιάτη, θα τρέξουν πιλοτικά το πρόγραμμα για 5 χρόνια. Ακόμα 8 δήμοι ίδρυσαν τα ΚΕΠ Υγείας με δική τους πρωτοβουλία οι οποίοι είναι: Αγία Βαρβάρα, Ηλιούπολη, Ιεράπετρα, Καλλιθέα, Κορδελιό-Εύοσμος, Μήλος, Μονεμβασιά και Ωρωπός.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το