Τοπικά

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες ζητούν οι γιατροί

Υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών τάσσονται γιατροί της Μαγνησίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες.
Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι άνθρωποι άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για την πρώτη δόση, διαφορετικά θα πληρώνουν κάθε μήνα χρηματικό πρόστιμο.
«Υποχρεωτικότητα χωρίς κάποια ποινή δεν μπορεί να υπάρξει αναφέρουν οι γιατροί σημειώνοντας πως αυτές οι ομάδες πληθυσμού θα πρέπει να προστατευτούν από τον κορωνοϊό».
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην πρύτανης, κ. Κώστας Γουργουλιάνης ανέφερε πως «εδώ και ενάμιση μήνα βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στις κλινικές των Νοσοκομείων έχω ταχθεί υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τα στοιχεία μας από την Πνευμονολογική Κλινική, αλλά και ευρύτερα και από αυτά που ανακοινώνονται, μας λένε πως το 80% των θανάτων από κορωνοϊό αφορά ανθρώπους άνω των 60-65 ετών που είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θα πρέπει να τους προστατεύσουμε με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Τώρα, το πώς θα γίνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αν δηλαδή συνοδεύεται από κάποια ποινή, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Υγείας. Πιστεύω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, προτού φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια έχουμε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τα παιδιά για συγκεκριμένες παθήσεις. Παράλληλα νομίζω ότι και τα προνόμια που δόθηκαν στους νέους το καλοκαίρι, ίσως να μη χρειάζονταν, καθώς θα υπήρχε έτσι και αλλιώς ανταπόκριση από πλευράς τους. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει εμβολιαστεί το 70-80% των φοιτητών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης εκφράζοντας την άποψή του, δήλωσε πως «συμφωνώ με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Μάλιστα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως στους στρατιωτικούς, τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς και σε κάθε άλλη κλειστή ομάδα. Παράλληλα δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα χωρίς κάποια ποινή ή άλλο μέτρο, ώστε να πιεστούν οι άνθρωποι να εμβολιαστούνε».
Σύμφωνος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δήλωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Νίκος Χαυτούρας τονίζοντας πως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν να νοσήσουν και να έχουν σοβαρές επιπλοκές από τον κορωνοϊό. Επίσης το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που μπορεί να είναι κάτω από 60 ετών. Συμπλήρωσε, όμως «ότι δεν είμαι υπέρ της λογικής της τιμωρίας για κάποιον που δεν εμβολιαστεί και θα πρέπει το κράτος να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού».
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης δήλωσε πως «είμαστε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να ξεφύγουμε από τη θανατηφόρα αυτή πανδημία. Παράλληλα, όμως, ζητούμε από την Πολιτεία να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της που είναι η ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας προς όφελος των πολιτών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το