Τοπικά

Επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο ζητεί ο Χρ. Μπουκώρος 

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, μαζί με τον βουλευτή Θεσπρωτίας Ν.Δ. Βασίλειο Γιόγιακα, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο. Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές, με την ερώτησή τους, επισημαίνουν την ανάγκη να επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου και να παραταθεί το χρονικό διάστημα στο οποίο αυτό επιτρέπεται μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, ενώ τονίζουν και τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα από την υπέρμετρη πληθυσμιακή αύξηση των αγριόχοιρων, όπως οι καταστροφές καλλιεργειών, οι ζημιές σε αρδευτικά συστήματα και ο κίνδυνος οδικών ατυχημάτων.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση των βουλευτών αναφέρονται τα εξής: «Στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση («Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038», ΦΕΚ B’ 5351/28-11-2018) η θήρα αναγνωρίζεται (Άρθρο 3) ως εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό – και σε εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – το κυνήγι έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία ως διαχειριστικό μέτρο τόσο για την αντιμετώπιση ασθενειών όσο και για τον περιορισμό του πληθυσμού του αγριόχοιρου που προκαλεί εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, με προσθήκη στον Δασικό Κώδικα (Άρθρο 14, Ν. 4711/2020), μπορεί να επιτραπεί κατόπιν κοινής απόφασης των συναρμόδιων Υπουργών η θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων κατά τη διάρκεια του κυνηγετικού έτους ή της κυνηγετικής περιόδου κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και σε περιοχές όπου δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας υγείας, υγείας και προστασίας των ζώων καθώς και προστασίας της αγροτικής παραγωγής.

Η παράταση αναστολής της κυνηγετικής δραστηριότητας έως και τις 25/1/2021 σε συνδυασμό με την επικείμενη λήξη, στις 20/1/2021, της περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης της θήρας ως διαχειριστικού εργαλείου για την προστασία των αγροτικών καλλιεργειών και την πρόληψη εκτεταμένων ζημιών. Αυτό συμβαίνει εν μέσω αναφοράς σοβαρών προβλημάτων σε αγροτικές περιοχές της χώρας τα οποία προκαλούνται από την υπέρμετρη πληθυσμιακή αύξηση των αγριόχοιρων, όπως καταστροφές οπωροφόρων και άλλων καλλιεργειών, ζημιές σε αρδευτικά συστήματα, εισβολές σε αυλές κατοικιών κατά τη διάρκεια της ημέρας και κίνδυνος οδικών ατυχημάτων.

Σημειώνεται δε ότι στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών η κυνηγετική δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί ενώ σε εκείνες της χώρες όπου απαγορεύεται στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία) επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση το κυνήγι αγριόχοιρου και άλλων ειδών που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα δε με την παρ. 1 του Άρθρου 251 του Ν. 86/1969 (Δασικός Κώδικας) η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως «άθλημα» σε όλη την Επικράτεια και υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι αποτελεί κατά κανόνα μοναχική δραστηριότητα που ασκείται σε περιοχές μακριά από τον αστικό ιστό, δίχως κοντινή επαφή με άλλα άτομα καθώς αυτό επιτάσσει η ασφαλής χρήση του κυνηγετικού όπλου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να άρουν την απαγόρευση της θήρας και να παρατείνουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου έως το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή έως τις 28/2/2021, με τήρηση των λοιπών περιορισμών για το εν λόγω είδος όπως αυτοί προβλέπονται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777)» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το