Τοπικά

Επέκταση δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό

Επέκταση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στον κεντρικό αστικό ιστό σχεδιάζει ο Δήμος Βόλου, με την υποβολή σχετικής πρότασης χρηματοδότησης του έργου, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020. Να αναφερθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.085.000 ευρώ.

Η προτεινόμενη πράξη αφορά σε εργασίες μετατροπής από οδούς οδικής κυκλοφορίας σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας των οδών Ογλ (από Ιάσονος έως Γαλλίας), Τοπάλη (από Αργοναυτών έως Δημητριάδος) και Μαυροκορδάτου (από Ιάσονος έως 28ης Οκτωβρίου), με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 15 χλμ/ώρα και κατεύθυνση ως υφίσταται.
Οι παρεμβάσεις αφορούν στη μείωση του πλάτους του οδοστρώματος στα 3,50 μ, σε όλο το μήκος της οδού με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας, στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, στην εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,5μ εκτός του κρασπέδου και στοιχείων εξυπηρέτησης όπως σήμανσης, φωτισμού αστικού εξοπλισμού και φύτευσης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση «πρόκειται για ιδιαίτερα στενούς και πολυσύχναστους δρόμους που ενώνουν το αστικό κέντρο με το παραλιακό μέτωπο, χαρακτηρίζονται από χρήσεις κατοικίας, εμπορικές δραστηριότητες, σχολεία και παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην κίνηση των πεζών. Το πλάτος των πεζοδρομίων είναι μικρό, σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκές, για την ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και των ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα. Δεν υπάρχουν ράμπες Α.Μ.Ε.Α και διαβάσεις πεζών. Σε πολλά σημεία τα κράσπεδα και οι πλακοστρώσεις των πεζοδρομίων είναι καταστραμμένα».

Αναπλάσεις στα Παλιά

Στο μεταξύ, πρόταση συνολικού προϋπολογισμού 680.000 ευρώ στο ίδιο πρόγραμμα για την υλοποίηση παρεμβάσεων ανάπλασης στα Παλιά, θα καταθέσει ο Δήμος Βόλου. Η προτεινόμενη πράξη αφορά σε εργασίες για την καθαίρεση του άοπλου σκυροδέματος και των πλακοστρώσεων καθώς και την εκσκαφή στις οδούς και τα πεζοδρόμια των δρόμων Σερβίων, Έλλης και στα πεζοδρόμια της οδού Ν. Βότση, με σκοπό τη διαμόρφωση των οδών Σερβίων και Έλλης σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και διαμόρφωση όδευσης ΑμεΑ. Επίσης προτείνεται η διαμόρφωση των πεζοδρομίων στις οδούς Βότση, Λαχανά και Μητροπολίτου Γρηγορίου. Τοποθέτηση κυβολίθων προτείνεται και στην οδό Ελασσόνας.
Όπως επισημαίνεται «το έργο έχει ως στόχο την περιβαλλοντική και λειτουργική αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, που θα καταλήγει στην κλειστή σήμερα πύλη του λιμανιού, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί για την έξοδο πεζή των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων».

Παρεμβάσεις στη Μαιάνδρου
Αντίστοιχη πρότασης ανάπλασης της οδού Μαιάνδρου αναμένεται να καταθέσει ο Δήμος Βόλου με προϋπολογισμό 323.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση του υφιστάμενου πεζοδρομίου, και ανακατασκευή του σε τμήμα της οδού Μαιάνδρου αλλά και της οδού Ικάρων. Επίσης θα δημιουργηθούν και θέσεις στάθμευσης κατά μήκος της οδού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το