Τοπικά

ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου:Ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας για απόφοιτους ναυπηγικής

 

Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ Βόλου η ειδικότητα «Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας» που αναμένεται να καλύψει ανάγκες στην αγορά εργασίας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η διεύθυνση του σχολείου από την αγορά, οι επιχειρήσεις στον ευρύ κλάδο της συντήρησης, επισκευής και κατασκευής σκαφών και πλοίων χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.

Από τον Σεπτέμβριο, λοιπόν, θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη ειδικότητα, η οποία μπορεί να δεχτεί μέχρι και 20 μαθητές, οι οποίοι θα κάνουν πρακτική άσκηση στις εταιρείες ναυπηγικής.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ανέφερε πως «το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει ιδιαίτερη συνεργασία με την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου που στοχεύει στην τοπική αγορά με ειδικευμένο προσωπικό. Και η συγκεκριμένη ειδικότητα μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους απόφοιτους για γρήγορη απορρόφηση στην αγορά εργασίας».
Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου κ. Αλκιβιάδης Κουκουλής δήλωσε πως «ο τεχνίτης ναυπηγικής βιομηχανίας είναι μια καινούργια ειδικότητα στο σχολείο μας, η οποία θα λειτουργήσει για πρώτη φορά σε επίπεδο Μαγνησίας και προσδοκούμε να τύχει της θερμής ανταπόκρισης των μαθητών. Από την ερχόμενη σχολική χρονιά θα μπορούν να εγγράφονται στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και άτομα ηλικίας μέχρι 29 ετών, ενώ μέχρι πέρυσι ήταν μέχρι 23 ετών».
Ο υποδιευθυντής και υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος ανέφερε πως «με δεδομένο το πλαίσιο ρυθμίσεων των αγορών, της εργασίας και των κερδών η ικανότητα μιας κοινωνίας να εξασφαλίζει την καλή συνεργασία του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς, αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας. Ο εφοδιασμός των εργαζομένων με δεξιότητες και γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να σταθούν με αξιώσεις στην αγορά εργασίας, αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν, να μπορέσουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Αυτή την προϋπόθεση καλύπτουν οι σχολές της ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, που μέσω του δυικού συστήματος εκπαίδευσης σπουδάσω – εργάζομαι (μαθητεία) δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να οπλιστούν με δεξιότητες και την ποιότητα εξειδίκευσης που απαιτείται στις μέρες μας.
Με όλα αυτά τα δεδομένα κάθε χρόνο συνεργαζόμαστε με τους επαγγελματικούς φορείς και το Επιμελητήριο, βολιδοσκοπούμε τις ανάγκες της αγοράς, προτείνουμε στη διοίκηση της ΔΥΠΑ και εγκρίνονται οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο νέο σχολικό έτος».
Ο ίδιος με την έμπειρη ματιά του και ως πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ανέφερε πως «φέτος εκτός των ειδικοτήτων που είχαμε πέρυσι, έχει προστεθεί και η ειδικότητα «Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας», για την οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα καλύπτοντας ανάγκες ενός συγκεκριμένου και ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου της τοπικής οικονομίας, όπως είναι η ναυπηγική. Η βούληση των εκπροσώπων του κλάδου της ναυπηγικής ήταν να δημιουργηθεί μια τέτοια ειδικότητα, καθώς υπάρχει έλλειμμα σε εξειδικευμένο προσωπικό, συνεπώς ευελπιστούμε ότι μετά τη λήψη του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι θα μπορέσουν να βρουν εργασία. Στη Μαγνησία λειτουργούν επιχειρήσεις με διάφορες στοχεύσεις, όπως είναι η συντήρηση, επισκευή και κατασκευή σκαφών και πλοίων, καθώς και άλλες εταιρείες που συνδέονται με τον κλάδο αυτό. Μαθητεία θα κάνουν στις επιχειρήσεις αυτές που στον τόπο μας γνωρίζουν ιδιαίτερη δυναμική».

Ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση
Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις γύρω από τον ευρύ κλάδο των σκαφών, όπως καρνάγια, ναυπηγεία, πάρκιν.
Ο ναυπηγός μηχανικός και κατασκευαστής ξύλινων σκαφών κ. Νίκος Ρέππος ανέφερε πως «αυτή η ειδικότητα όχι μόνο είναι απαραίτητη, αλλά θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και χρόνια. Οι απόφοιτοι θα μπορέσουν να βρουν εργασία και να προοδεύσουν».
Μάλιστα συμπλήρωσε πως είναι ένας κλάδος με πολλές εξειδικεύσεις, καθώς χρειάζονται οι ναυπηγοί μελετητές, οι ναυπηγοί κατασκευαστές, οι μηχανικοί σκαφών θαλάσσης, οι μηχανουργοί, οι επιπλοποιοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί, ειδικοί για τα σκάφη, οι συγκολλητές και άλλοι.

Το προφίλ της ειδικότητας
Ο «Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας» είναι ένας ειδικευμένος τεχνίτης, ικανός να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα εργασιών που συντελούνται σε μια ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, όπως είναι η κατασκευή, η επισκευή και η συντήρηση μεταλλικών επιφανειών και σωληνώσεων όλων των τύπων των δικτύων ενός πλοίου.
Με την ολοκλήρωση της μαθησιακής διαδικασίας, οι πτυχιούχοι της ειδικότητας «Τεχνιτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας» θα είναι σε θέση να:
-Χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό ηλεκτρονικής σχεδίασης.
-Κατανοούν και να ακολουθούν στην πράξη σκαριφήματα και κατασκευαστικά σχέδια, αναφέροντας τα βασικά μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά τους.
Μμεταχειρίζονται όργανα μέτρησης, καθώς και – τα σχετικά με την ειδικότητά τους – εργαλεία και μηχανήματα.
-Περιγράφουν τις μεθόδους παραγωγής χάλυβα, όπως και τις μεθόδους δοκιμής και ελέγχου αυτής.
-Επιλέγουν τα ενδεδειγμένα υλικά (πλαστικά, κεραμικά, μονωτικά, ξύλο, αλουμίνιο κ.λπ.) για τα διάφορα μέρη του πλοίου.
-Αναγνωρίζουν τα διάφορα μέταλλα και τα κράματα αυτών.
-Εφαρμόζουν τις κατάλληλες μεθόδους συγκόλλησης μετάλλων.
-Ελέγχουν τις συγκολλήσεις (ηλεκτροσυγκόλληση με αντίσταση – οξυγονοκόλληση) και να διακρίνουν τα τυχόν ελαττώματά τους.
-Γνωρίζουν τις μεθόδους εύθυνσης, χάραξης, κοπής, κάμψης, καθαρισμού και χρωματισμού του ναυπηγήσιμου χάλυβα.
-Επεξεργάζονται ελάσματα όλων των τύπων (κοπή, διαμόρφωση).
-Ακολουθούν μεθόδους ελέγχου και προστασίας μεταλλικών επιφανειών.
-Κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τα δίκτυα των σωληνώσεων ενός πλοίου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το