Τοπικά

Επαρκές το δικαστικό μέγαρο Βόλου για το υπουργείο Δικαιοσύνης “Θ”

dikastiria

Επαρκεί το δικαστικό μέγαρο Βόλου να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης του ομώνυμου Πρωτοδικείου, υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με έγγραφο-απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, οπότε το ζήτημα ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου ή βελτίωσης του υπάρχοντος με προσθήκες, που υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρεί επαρκές το υπάρχον, παλαιό και γεμάτο προβλήματα κτίριο.

ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Εμφανή είναι τα κτιριολογικά προβλήματα του δικαστικού μεγάρου

Άλλο ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτό της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου ή της βελτίωσης του υπάρχοντος με παρεμβάσεις μάλλον οδεύει στις ελληνικές καλένδες. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης με έγγραφο-απάντηση στο Πρωτοδικείο Βόλου, θεωρεί πως το υπάρχον δικαστικό μέγαρο επί των οδών Ανθ. Γαζή, Ιωλκού, Γαλλίας και Κουταρέλια, επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του Πρωτοδικείου, αλλά και του Ειρηνοδικείου… Μάλιστα βάσει κριτηρίων και συντελεστών που χρησιμοποιεί, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης θεωρεί πως περισσεύουν και 425 τετραγωνικά μέτρα στο υπάρχον κτίριο…
Στο έγγραφο-απάντηση που παρελήφθη από το Πρωτοδικείο τέλη Απριλίου η Διεύθυνση επισημαίνει επιπλέον πως εφόσον δεν επαρκεί το κτίριο, μπορεί να ζητηθεί η μεταστέγαση των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου… Μάλιστα υπενθυμίζει, ότι προ πολλών ετών, εκεί όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία του ΔΣΒ, στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου, λειτουργούσε το Ειρηνοδικείο.
Το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ήρθε σε απάντηση αιτήματος του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Βόλου για μεταστέγαση το δευτέρου, αλλά και του Πταισματοδικείου, στο κτίριο όπου στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, επί των οδών Ροζού και Γαλλίας.
Το υπουργείο απορρίπτει τη μεταστέγαση, ενώ φαίνεται πως και το Πρωτοδικείο δεν θα ζητήσει τη μεταστέγαση των γραφείων του Δικηγορικού Συλλόγου. Αποτέλεσμα το κτιριακό πρόβλημα παραμένει στην τοπική Θέμιδα.
Εκτός από τις ελλείψεις χώρων ακροατηρίων, η κατάσταση του κτιρίου χαρακτηρίζεται άθλια, αφού η ηλικία του φθάνει πλέον τα 100 χρόνια… Εμφανέστατες είναι οι ρωγμές που έχει υποστεί, αλλά και τα προβλήματα στην τοιχοποιία του. Ρωγμές σε διάφορα σημεία της τοιχοποιίας, κυρίως στο ισόγειό του, κενά, σκουριασμένες σωληνώσεις, σπασμένα πλακάκια στο δάπεδο, ακόμη και τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου είναι έτοιμα να αποκολληθούν από τη θέση τους…
Και όμως το δικαστικό μέγαρο Βόλου συνεχίζει τη λειτουργία του, υποδεχόμενο καθημερινά δεκάδες πολίτες. Πρόκειται για διώροφο λιθόκτιστο κτίριο, εμβαδού 1.348,21 τ.μ., το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 20ού αιώνα, με δαπάνες του κληροδοτήματος Συγγρού και περατώθηκε τη δεκαετία του 1920. Στην αρχική του μορφή είχε πλούσιο διάκοσμο από μαρμάρινα και τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία, πολλά από τα οποία καταστραφήκαν από τους σεισμούς του 1955, που έπληξαν την περιοχή και τις επισκευαστικές εργασίες που ακολούθησαν τους σεισμούς. Το 1974 στην πίσω πλευρά του κτιρίου έγιναν δύο προσθήκες ίσου ύψους με το παλιό κτίριο, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των Δικαστηρίων για λειτουργικούς χώρους, προσθήκες όμως που αλλοίωσαν ώς ένα βαθμό την αρχική αρχιτεκτονική σύνθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση-πρόταση του Δήμου Βόλου για τη χωροθέτηση του δικαστικού μεγάρου, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας τον Σεπτέμβριο του 2012, «η ανάγκη δημιουργίας νέου χώρου ως Δικαστικού Μεγάρου, κρίνεται απολύτως απαραίτητη εδώ και πολλά χρόνια, αφού το υφιστάμενο κτίριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει καν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας ως χώρος συνάθροισης κοινού, σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις (ΥΑ 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/3-02-89). Το κτίριο δεν τηρεί τις προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού και των κανονισμών πυροπροστασίας».
«Η εκδίκαση υποθέσεων σε γραφεία, η απουσία χώρων για τα αρχεία, η συσσώρευση
υπαλλήλων σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους, η απουσία αποχωρητηρίων, η λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου σε άλλο χώρο, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη ανελκυστήρων, η έλλειψη εξόδων κινδύνου, η έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ, είναι μερικά μόνο από τα αντικειμενικά προβλήματα του συγκεκριμένου κτιρίου», τονίζεται στην έκθεση.
Ακόμη «η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η προσέλκυση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων και απασχολούμενων στο δικαστικό μέγαρο, ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, με όλες τις δυσμενείς για την πόλη συνέπειες».
Με την υπ’ αρ. 2258/44523/27.8.1998 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού,
χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το