Τοπικά

Το Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου στην Αυστρία με Erasmus+

Επέστρεψαν οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου από την Αυστρία που είχαν επισκεφτεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS +.
Συγκεκριμένα δεκατέσσερις μαθητές και τρεις καθηγητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας ERASMUS+ με τίτλο «Διαχείριση Ζωικών Προϊόντων Βιολογικής Κτηνοτροφίας» από 21/3/2017 έως 5/4/17 στο Λίντζ της Αυστρίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν και διέμειναν για τέσσερις ημέρες σε φάρμα παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων σε προάστιο του Λιντζ.
Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών οι μαθητές συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες και εργασίες που είχαν προγραμματιστεί αλλά και σε καθημερινές εργασίες όπως το άρμεγμα και τη συλλογή του γάλακτος, αλλά και την αποθήκευση μέχρι την παράδοση στο τυροκομείο, το τάισμα των αγελάδων και των ζώων, το οδήγημα γεωργικών μηχανημάτων ακόμη και από μαθήτριες, το κόψιμο δέντρων από το δάσος, τον τεμαχισμό των ξύλων και πλήθος άλλων εργασιών.
Για όλους η παραμονή εκεί ήταν μια ευχάριστη εμπειρία διαμονής στο περιβάλλον με τα καταπράσινα βουνά της περιοχής, τον καθαρό αέρα, τα δάση. Εκτός αυτού όμως πλουτίσανε τις γνώσεις τους παρακολουθώντας την παραγωγή βιολογικών προϊόντων κτηνοτροφίας.
Κατόπιν επισκέφτηκαν και έμειναν στο Λίντζ για μία εβδομάδα, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και να επισκεφθούν σχεδόν όλα τα σημεία διάθεσης βιολογικών προϊόντων, τις αγορές, τα σούπερ μάρκετ, τα μικρά καταστήματα.
Η οργάνωση των επιχειρήσεων, η διακίνηση των προϊόντων έκρυβαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλους τους μαθητές των τομέων που συμμετείχαν: Γεωπονίας, Οικονομίας – Διοίκησης και Πληροφορικής.
Οι ιδέες, οι προβληματισμοί, και οι ερωτήσεις για οργάνωση τέτοιων επιχειρήσεων στον τόπο μας, ήταν διαρκείς. Πολλοί μαθητές και μαθήτριες διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να παράγουν, να εξάγουν αλλά και να πουλούν εντός της χώρας αλλά και στο εξωτερικό παρόμοια προϊόντα. Εξ άλλου είχαν την ευκαιρία να μάθουν αρκετά πράγματα από την επίσκεψή τους στο ινστιτούτο οργάνωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία βιολογικών προϊόντων. Επίσης είδαν πολλά προϊόντα που προέρχονταν από την Ελλάδα, όπως σπαράγγια, τυρί, ελιές, λάδι κ.λπ.
Γεμάτοι εμπειρίες και ιδέες ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στο Λίντζ και στις λίγες μέρες που απέμειναν επισκέφτηκαν μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα. Η σημαντικότερη στιγμή αλλά και η πιο συγκλονιστική όπως μας είπαν ήταν η επίσκεψή τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ». Χαρακτηριστικό σημείο ήταν η επίσκεψη στο κρεματόριο όπου οι θηριωδίες του ναζισμού ξεπερνούσαν και την πιο νοσηρή φαντασία. 3.500 έλληνες βρέθηκαν στο στρατόπεδο αυτό, ανάμεσά τους και ο γνωστός έλληνας Ιάκωβος Kαμπανέλης. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτωμένοι με απάνθρωπους τρόπους και μέσα. Φεύγοντας όλοι αναρωτήθηκαν, γιατί και πώς είναι δυνατόν άνθρωποι να συμπεριφέρονται σε άλλους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο.
Επίσης τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφθούν την ελληνική κοινότητα του Λίντζ όπου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί λόγω άφιξης πολλών νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία. Όλοι μαζί σχολίασαν ότι το να θέλεις να φύγεις από την χώρα σου είναι μία επιλογή, το να αναγκάζεσαι να φύγεις γιατί σε διώχνει η χώρα σου είναι μία τραγικότητα.
Στην συνέχεια έμειναν για λίγες μέρες στην Βιέννη, όπου επισκέφτηκαν πολλά αξιοθέατα, όπως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της πόλης, το ανάκτορο της βασίλισσας Μαρίας Τειρεσίας, την όπερα, το ζωολογικό κήπο, το σπίτι του Ρήγα Βελεστινλή.
Φυσικά μέσα το πρόγραμμα περιείχε και εκπαίδευση και επίσκεψη σε βιολογικές αγορές παραγωγής και εμπορίας βιολογικών προϊόντων.
Τέλος έγινε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απολογισμός του όλου προγράμματος με παρουσίαση των εργασιών των μαθητών.
Γεμάτοι από εικόνες, εμπειρίες και συναισθήματα επέστρεψαν στην Ελλάδα, και πάντα με τη σκέψη: «πόσο τυχεροί είμαστε που μας δόθηκε η ευκαιρία μιας τέτοιας επίσκεψης». Για όλους αποτέλεσε εμπειρία ζωής.
Η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τους καθηγητές κ. Μαράτο Χρήστο (Διευθυντή ΕΠΑΛ Βελεστίνου) και κ. Πηλιάδα Βαϊτσαρά και κ. Κωνσταντίνα Καραδήμα που ανέλαβαν ως υπεύθυνοι την υλοποίηση του προγράμματος και τη συνοδεία των δικαιούχων μαθητών στην Αυστρία.
Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι Αγγελέτος Αριστοτέλης, Αγροκώστας Βασίλειος, Αθανασίου Αναστασία, Γκοντισοπούλου Ειρήνη, Καρατζιώλης Απόστολος, Κατσιμαντός Δημήτριος, Κουτσιαρή Παρασκευή, Μακρής Νικόλαος, Μπαλγουράνος Απόστολος, Μπατζιάκα Αγγελική – Μαρία, Ντόβας Παναγιώτης, Στατήρας Δημήτριος, Στεργιούλα Φωτεινή – Μαρία, Στερέκα Όλγα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το