Τοπικά

Επάγγελμα με μέλλον η μαγειρική – Απόφοιτος του ΙΕΚ Δήμου Βόλου μίλησε στη «Θ» για την εμπειρία σε τηλεοπτική εκπομπή

Αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν τις σπουδές μαγειρικής σε κάποιο Ι.Ε.Κ. έχοντας ως στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και την οικονομική σταθερότητα. Πολλές φορές ακόμα και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και διαφορετικού επαγγέλματος επιλέγουν την ενασχόληση με την επαγγελματική μαγειρική, λόγω των καλών επαγγελματικών προοπτικών που παρέχει. Για τις προοπτικές που παρέχει ο κλάδος στους νέους ανθρώπους, αλλά και για τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής του ΑΝΤ1 με τον τίτλο «Ζητείται Chef» μίλησε στην «Θ» ο απόφοιτος του ΙΕΚ Δήμου Βόλου κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκπομπή ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει πως «βασικά δεν έκανα εγώ την αίτηση για την εκπομπή αλλά η κοπέλα μου. Δεν ήξερα στην αρχή ότι υπήρχε καν η εκπομπή. Ξαφνικά μια μέρα χτυπάει το τηλέφωνο και μου λένε πως έχω επιλεγεί για τη συγκεκριμένη εκπομπή, δηλαδή το «Ζητείται Chef». Πήγα στη συνέντευξη και εκεί ήμασταν περίπου 250 άτομα. Στη συνέντευξη απλώς μιλήσαμε δεν μαγειρέψαμε. Δεν περίμενα να γίνει κάτι λόγω του ότι τα άτομα ήταν πάρα πολλά και αρκετοί προέρχονταν από ανώτερες και ποιο ακριβοπληρωμένες σχολές. Όμως την ίδια μέρα το απόγευμα και ενώ γυρνούσα στον Βόλο από την Αθήνα με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου είπαν πως πέρασα στους 50 υποψηφίους. Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος, καθώς κατάφερα να περάσω στην τελική εξάδα. Παράλληλα συμπληρώνει ότι «πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στην εκπομπή, καθώς αυτό ήταν μια καλή ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας ένα τόσο διαδεδομένο μέσο όπως είναι η τηλεόραση μπορείς να δείξεις το υλικό σου και έτσι έρχονται και οι προτάσεις. Προτάσεις συνεργασίας υπήρξαν αρκετές, τώρα δουλεύω πάνω σε μια και από ό,τι φαίνεται ήρθαμε σε συμφωνία και ξεκινάω δουλειά στην Αθήνα.

Απαντώντας στην ερώτηση για τους λόγους που ασχολήθηκε με τη μαγειρική, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «από πολύ μικρός ασχολούμαι με τον χώρο εστίασης και τα μαγαζιά του. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολούμαι με τη μαγειρική οπότε είχα ήδη επαφή με το αντικείμενο πριν ξεκινήσω τη σχολή. Ήξερα τι με περιμένει διότι το επάγγελμα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς μπορεί να έχεις συνέχεια δουλειά, μπορεί να είναι κερδοφόρο αν το κυνηγήσεις, αλλά ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Για να φτάσεις σε κάποιο σημείο πρέπει να εργαστείς σκληρά. Εμένα πάντως από την αρχή μου άρεσε αυτό το επάγγελμα, δηλαδή επειδή ήμουνα στο service είχα πάντα επαφή με την κουζίνα και όταν παρουσιάζονταν η ευκαιρία βοηθούσα. Ένας μάγειρας στην Κύπρο με είδε, με έβαλε στην κουζίνα και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ καθαρά επαγγελματικά με τη μαγειρική και προχώρησα στις σπουδές μου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις προοπτικές που υπάρχουν με την επαγγελματική ενασχόληση με τη μαγειρική υποστηρίζοντας πως «οι προοπτικές που ανοίγονται με τη μαγειρική είναι πάρα πολλές. Στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να βρει μια απλή χειμερινή δουλειά. Τα χρήματα δεν είναι βέβαια πολλά, αλλά ο μισθός και το ωράριο είναι αξιοπρεπείς. Στο εξωτερικό, επειδή μιλάω με Chef εκεί, οι δουλειές είναι πολύ καλά αμειβόμενες. Κάποιος μπορεί επίσης να βρει εργασία σε ένα κρουαζιερόπλοιο. Αν θες να εργαστείς και να το κυνηγήσεις υπάρχει τρόπος. Υπάρχουν πόρτες να κτυπήσεις. Κάποιος μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί επαγγελματικά από τη μαγειρική, αρκεί να το θέλει και να προσπαθεί», ενώ συμπληρώνει ότι «πολλά παιδιά της ηλικίας μου και μεγαλύτερα που έχουν κλείσει τα 30 και έχουν τελειώσει κάποια σχολή ή είχαν κάποια εργασία πλέον έχουν στραφεί και πάνε στα Ι.Ε.Κ. μαγειρικής. Εγώ μέσα στη διάρκεια των σπουδών μου είδα να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 30, 40 αλλά ακόμα και 50 ετών, τα οποία στρέφονται στη μαγειρική για επαγγελματική αποκατάσταση. Μάλιστα μου έχει τύχει να είμαι στο Ι.Ε.Κ. μαζί με δικηγόρο. Ένας άνθρωπος που εργαζόταν, που είχε το γραφείο του, αλλά στράφηκε στη μαγειρική επειδή είναι ποιο κερδοφόρα». Τέλος ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως «θα προέτρεπα τους νέους που το θέλουν να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς έχουν πολλές προοπτικές αποκατάστασης και μέλλον. Από αυτά ουσιαστικά ζούμε εδώ στην Ελλάδα».

Χαράλαμπος Σοφιάδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το