Τοπικά

Επανεκκίνηση για τα τουριστικά γραφεία στις 15 Μαΐου – Σχεδόν ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για εκδρομές 

Λίγες ημέρες πριν την επανεκκίνηση του τουρισμού και εν αναμονή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το ενδιαφέρον για εκδρομές και ταξίδια στην περιοχή μας είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ο φόβος που σχετίζεται με τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένει και τόσο οι εγχώριοι τουρίστες, όσο και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και γραφείων στον Νομό περιμένουν την επόμενη ημέρα για να δουν πώς θα εφαρμοστεί το «μοντέλο» του τουρισμού στην πράξη.

Την Πέμπτη έγιναν οι πρώτες πληρωμές της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων. Δεν είδαν όμως όλοι χρήματα στους λογαριασμούς τους, καθώς η καταβολή της αποζημίωσης σχετίζεται με την ημέρα που κατατέθηκαν οι αιτήσεις. Πρόκειται για την αποζημίωση για την πληρότητα των λεωφορείων που είχε μειωθεί στο 65% και το ποσό αφορά μόνο δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020. Έτσι για λεωφορείο 50 θέσεων η αποζημίωση που δόθηκε, ήταν 1.800 ευρώ για κάθε έναν από τους δύο μήνες.
Οι ιδιοκτήτες ήδη διεκδικούν να αποζημιωθούν και για τους υπόλοιπους μήνες όπως ανέφερε ο κ. Θανάσης Σιμώτας, από το Iolkos Travelnet και γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας.

«Από τον προηγούμενο Μάρτιο υπολειτουργούμε. Αποζημιωθήκαμε για τους δύο μήνες από τους συνολικά 14. Δεν κλείσαμε ποτέ με κρατική εντολή και θεωρητικά είναι ανοιχτά τα γραφεία μας. Ουσιαστικά όμως δεν έχουμε έργο. Εφόσον απαγορεύονται οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό, είχαν κλείσει τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα σχολεία και τα σύνορα εμείς δεν είχαμε καθόλου έργο» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή εδώ και 14 μήνες τα ενοίκια «τρέχουν» και τα πάγια έξοδα πρέπει να πληρωθούν. Βοήθεια αποτέλεσε η απαλλαγή κατά 100%, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, από τα ενοίκια, αλλά και η διευκόλυνση για τα τέλη κυκλοφορίας, όπου οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν το 50%. Παράλληλα μέρος των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων κατάφεραν να λάβουν και επιστρεπτέες προκαταβολές.
«Δεν πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η δουλειά μας από τις 15 Μαΐου. Η οργανωμένη εκδρομή, το να μπει δηλαδή κάποιος σε ένα λεωφορείο και να ταξιδέψει μαζί με άλλους ανθρώπους, είναι κάτι δύσκολο, καθώς αφενός δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι, αφετέρου υπάρχει ο φόβος» πρόσθεσε.
Έτσι το ενδιαφέρον του κόσμου για εκδρομές είναι προς το παρόν μηδενικό, με τον κ. Σιμώτα να επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός και οργάνωση της εκδρομής.

Κάποια γραφεία έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνουν προγράμματα και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία του εμβολιασμού των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων.
«Θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί από τους πρώτους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό» σημείωσε.
Ο κ. Νίκος Βισβίκης από το Vis Travel επισήμανε ότι το κράτος κάνει εκτενέστατη αναφορά στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στον εσωτερικό. «Ο καλύτερος πελάτης του τουρισμού γιατί είναι κιμπάρης. Θα κάνει «διασπορά» του χρήματος σε ξενοδοχεία, λεωφορεία, καράβια, καφετέριες και εστιατόρια. Σε αντίθεση με τον τουρίστα που φοράει το βραχιολάκι και κινείται εντός του περίβολου του ξενοδοχείου».
Όπως τόνισε, για να ανοίξει ο τουρισμός, υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί από πριν, έτσι ώστε ο κόσμος να είναι ενήμερος και απαλλαγμένος από τα ερωτηματικά του για να μπορέσει μετά τις 15 του μήνα να ταξιδέψει. Σημείωσε ακόμη ότι ο εσωτερικός τουρισμός αφορά εκατομμύρια Ελλήνων και κυρίως την ηλικιακή ομάδα άνω των 50 και των 60 ετών, που είναι πάνω από 3 εκατομμύρια, και ταξιδεύει περισσότερο από τις άλλες. Ειδικά ο Βόλος έχει πολύ εισερχόμενο τουρισμό, όπως γκρουπ από ΚΑΠΗ, σχολικές εκδρομές και συλλόγους.

Όπως ανέφερε, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα του τουρισμού είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ο κ. Βισβίκης καλεί τους πολίτες να επισκεφτούν τη σελίδα emvolio.gov.gr και να εκτυπώσουν το παραστατικό των εμβολίων όταν θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και να κάνουν χωρίς καμία επιφύλαξη τις κρατήσεις τους σε όποια εκδρομή θέλουν. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά θα είναι η χρήση της μάσκας για να ταξιδέψουν. «Να έχουν το τεκμήριο τα ταξιδιωτικά γραφεία ότι έχουν εμβολιασμένους, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί και από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν τις ομάδες των τουριστών, όπως και τα εστιατόρια».
Έθιξε ακόμη και το ζήτημα του εμβολιασμού εντός των λεωφορείων. «Είναι δυνατόν να είναι εμβολιασμένα τα άτομα που ταξιδεύουν και να μην είναι ο οδηγός, που είναι νεότερης ηλικίας; Θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι οδηγοί κατά προτεραιότητα» σημείωσε.

Αναφορικά με την πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία, αυτή προβλέπεται να είναι στο 85%. Όπως, όμως, τόνισε ο κ. Βισβίκης, το 85% στις 50 θέσεις του τουριστικού λεωφορείου, είναι μόνο μία πεντάδα θέσεων κενή. «Τι προσφέρει να είναι κενή η πεντάδα πίσω; Τι διαφορά θα κάνει;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα ο κ. Βισβίκης μίλησε και για τις εκδρομές που προβλέπεται να διοργανωθούν και στο πλαίσιο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
«Στις εκδρομές που θα κάνουμε, είναι ευχής έργο να συναρτήσουμε και την ιστορία μας. Στην Αθήνα υπάρχει το Μουσείο Φιλελληνισμού, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Θεοχαράκη, το Μουσείο Μπενάκη που αναφέρονται στο 1821» τόνισε.

Πρότεινε έτσι να ανοίξουν οι κρατήσεις για τα μουσεία, δεδομένου ότι οι επισκέπτες θα πάνε με γκρουπ, καθώς θα θέλουν ξενάγηση και ενδέχεται να υπάρχουν περιορισμοί εντός των μουσειακών χώρων για τον αριθμό των επισκεπτών. «Δεν είναι δυνατόν να βρεθούν έξω από τα μουσεία 300 άτομα από τα τουριστικά λεωφορεία, όταν μέσα θα μπορούν να μπουν μόνοι 50. Άρα θα πρέπει να γίνουν προκρατήσεις για όλο το καλοκαίρι. Κάτι που έπρεπε να λειτουργεί πριν ανοίξει ο τουρισμός» επισήμανε.
To ταξιδιωτικό γραφείο του προγραμματίζει ήδη εκδρομές συνδεδεμένες με το 1821, όπως στο Μεσολόγγι, στο Ναύπλιο, στο ιστορικό πανόραμα της Αθήνας και στο ηρωικό Ζάλογγο, αλλά και κρουαζιέρες.
«Ο τουρισμός είναι προγραμματισμός, αλλά πάνω από όλα είναι ψυχολογία. Για αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Είναι πολύ εύκολο όμως να αλλάξει η κατάσταση και να ακυρωθούν τα πάντα. Γι’ αυτό στο site μας γράφουμε ότι γίνονται προκρατήσεις χωρίς προκαταβολή» κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το