Πολιτισμός

Επανέκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» του Χριστόφορου Σεμέργελη

Εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση του ιστορικού μυθιστορήματος του Χριστόφορου Σεμέργελη, με τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες». Μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίου, οι εκδόσεις «Κέδρος» προχωρούν στην επανέκδοσή του. Το κοινό «αγκάλιασε» το βιβλίο που έχει φόντο την Επανάσταση στη Θεσσαλία το 1878, ενώ ο Βολιώτης συγγραφέας αποσπά θετικές κριτικές στο λογοτεχνικό ντεμπούτο του.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην τελευταία περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία. Πρωταγωνιστής είναι ο Γουίλιαμ Χατζηγεωργίου, ένας άντρας λεβαντίνικης καταγωγής από τη Σμύρνη με ρίζες από τη Ζαγορά, ο οποίος διασχίζει το Αιγαίο και ταξιδεύει μέχρι τον Βόλο. Σκοπός του είναι να φυγαδεύσει με κάθε μυστικότητα στο Βρετανικό Μουσείο έναν αρχαίο θησαυρό, που ανακαλύφθηκε από τον πρόξενο Κάρολο Μπόρελ στον ασύλητο τάφο ενός Μυκηναίου βασιλιά.
Ωστόσο, ο Χατζηγεωργίου καταλήγει στο πλευρό των επαναστατημένων Πηλιορειτών και πολεμά μαζί τους για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Η γνωριμία του με τον Κάρολο Ογλ, φιλέλληνα Άγγλο ανταποκριτή των Τάιμς του Λονδίνου, ο έρωτάς του για μία Πηλιορείτισσα και η αγωνιώδης προσπάθειά του να φέρει σε πέρας την αποστολή που ανέλαβε, κυριαρχούν στις σελίδες του βιβλίου. Γεγονότα που «σημάδεψαν» την Επανάσταση του 1878, όπως η πολιορκία της μονής Αγίας Τριάδας στη Σουρβιά, οι μάχες του Σαρακηνού και της Μακρινίτσας, καθώς και η αιματοχυσία που ακολούθησε μετά την επικράτηση των Οθωμανών, συμπληρώνουν την περιπέτεια του ήρωα στο Πήλιο.
Η συγγραφή ενός βιβλίου με φόντο τη Θεσσαλική Επανάσταση του 1878, του τελευταίου κινήματος στην περιοχή πριν την εκδίωξη των Τούρκων και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα τρία χρόνια αργότερα, βρήκε ανταπόκριση από τους αναγνώστες που στήριξαν την προσπάθεια του Βολιώτη συγγραφέα. Η έμπνευση του Σεμέργελη να καταπιαστεί με τα δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής και η αναβίωση ένδοξων στιγμών της τοπικής Ιστορίας, δεν πέρασαν απαρατήρητες από το κοινό που απολαμβάνει την ανάγνωση ιστορικών μυθιστορημάτων.

Βασισμένο σε πλούσια έρευνα που διήρκησε πολλούς μήνες, η ιστορική ακρίβεια του κειμένου και η αληθοφανής αποτύπωση του κλίματος της εποχής, εξελίσσονται σε σημαντικά πλεονεκτήματα του «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες» και συμπληρώνουν τον αφηγηματικό λόγο του συγγραφέα, ο οποίος στο πρώτο του έργο μεγάλης φόρμας καταπιάστηκε με μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους, όπως ήταν το επαναστατικό κίνημα στο Πήλιο το 1878. Και το γεγονός ότι ο «Κέδρος», ένας εκδοτικός οίκος με μακρά παράδοση στον χώρο, προχώρησε στη δεύτερη έκδοση, είναι η καλύτερη απόδειξη για το επιτυχημένο ξεκίνημα του βιβλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το