Πολιτισμός

Eπαναπροβολή για το ντοκιμαντέρ “Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες”

Έπειτα από την επιθυμία και το αίτημα πολλών θεατών του CineDoc Βόλου, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00, θα επαναπροβληθεί στο ξενοδοχείο Selina το πολυβραβευμένο και προτεινόμενο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ “Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες” της σκηνοθέτιδας Μαριάννας Οικονόμου (2019, 72΄).

Το Selina Centavrus Pelion  βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από το πάρκιν της Μακρινίτσας στο δρόμο από Κουκουράβα.
Έναρξη 8μμ – κρατήσεις 2428 099516

Θα διατεθεί ειδικό βαν για τη μεταφορά από κεντρικό σημείο της πόλης στις 19:30 προς το χώρο της προβολής και πίσω μετά την προβολή στις 22.00.
Παρακαλούμε δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή τηλεφωνικά στο 2428099516 ή στο [email protected] ειδάλλως στο https://www.facebook.com/events/2266496780315859/
Συμβολικό αντίτιμο εισόδου 5 € στο χώρο
Την προβολή θα προλογίσει η Ελένη Χρυσοπούλου, εκπρόσωπος των διοργανωτών του Cinedoc.

 Υπόθεση:
Το χωριό Ηλιάς, στις πεδιάδες του Θεσσαλικού κάμπου, έχει 33 κατοίκους. Το σχολείο του έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Το μικρό του νεκροταφείο είναι πιο πυκνοκατοικημένο από τους δρόμους τους. Ελάχιστοι οι νέοι άνθρωποι, ούτε ένα κατάστημα, ούτε καν ένα καφενείο. Οσοι έχουν μείνει πίσω είναι αγρότες. Γυναίκες και άντρες που παλεύουν με τη γη και καλλιεργούν σιτάρια, κριθάρια και ντομάτες. Ο 45χρονος Αλέξανδρος είναι ένας από αυτούς. Ανήκε στη γενιά που έφυγε από το χωριό, μετοίκισε, σπούδασε, αλλά επέστρεψε. Μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, ο Αλέξανδρος, οι ξαδέλφες, οι θείες και οι γείτονές του ξεκίνησαν μια φιλόδοξη ιδέα. Καθώς η Αμερική και η Ευρώπη καλλιεργούσαν εδώ και δεκαετίες μεταλλαγμένα υβρίδια ντομάτας (με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη γεύση της), εκείνοι θα πακετάρουν σάλτσες ντομάτας, αλλά και βαζάκια με συνταγές που έχουν βάση την ντομάτα, και θα τα εξάγουν στον κόσμο. Ο Αλέξανδρος οργανώνει την ιδέα με έρευνα, αφοσίωση και τρέλα: δύο ηχεία στη μέση των αγρών παίζουν μουσική στα σπαρτά. «Η ντομάτα θέλει κάτι μεγαλειώδες για να ντραπεί, να κοκκινίσει. Βάγκνερ!». Και το εγχείρημα πέτυχε, καθώς η σάλτσα ντομάτας τους πωλείται στα μεγαλύτερα καταστήματα (Harrods, Selfridges)

Η Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ όπως «Ο Πιο Καλός ο Μαθητής» και «Ο Πιο Μακρύς Δρόμος» (για τις φυλακές ανηλίκων Βόλου), στρέφει την προσοχή της στον θεσσαλικό κάμπο και στην καλλιέργεια της ντομάτας με έναν ομολογουμένως απρόβλεπτα ευχάριστο τρόπο. Η σκηνοθέτιδα επιλέγει να αντιμετωπίσει το θέμα της σαν ένα ντοκιμαντέρ-κωμωδία, διότι από την μία πλευρά υπάρχει το στοιχείο του ντοκιμαντέρ, της παρουσίασης της διαδικασίας που απαιτείται για την παραγωγή των προϊόντων και την αποστολή τους σε άλλες χώρες, από την άλλη όμως υπάρχει μια χιουμοριστική διάθεση από όλους τους συντελεστές της ταινίας, που την κάνουν πολύ ευχάριστη. Ακόμα και αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει η καλλιέργεια ντομάτας στην Καρδίτσα, σίγουρα θα απολαύσει τους διαλόγους που ξεκινούν από τα βαζάκια που θα βάλουν τα γεμιστά μέχρι αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον.

Βασικοί συντελεστές
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
Παραγωγοί: Σπύρος Μαυρογένης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Δ/νση Φωτογραφίας: Μαριάννα Οικονόμου, Αργύρης Τσεπελίκας, Δημήτρης Κορδελάς
Ηχοληψία: Αρης Καφετζής, Γιάννης Αντύπας, Μαριάννα Οικονόμου
Sound design: Παύλος Χριστοφοράκος
Μίξη Ήχου: Κώστας Μπώκος
Χρωματική επεξεργασία: Μάνος Χαμηλάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Ηλέκτρα Πέππα, Σωτηρία Στέργου, Ζανίν Λουλούδη
Εταιρεία Παραγωγής: Stefi Lynx και ΑΝΕΜΟΝ PRODUCTIONS
Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματοργράφου, Cosmote TV
Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe – Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το