Τοπικά

Επαναλειτουργεί το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου – Ακίνδυνος ο φάκελος με τη σκόνη που εστάλη

Χθες το απόγευμα άνοιξε το παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από τέσσερις ημέρες που ήταν κλειστό ύστερα από την αποστολή φακέλου με σκόνη στην πρυτανεία και την κινητοποίηση που ακολούθησε για την απολύμανση του χώρου.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ακίνδυνοι κρίθηκαν οι συνολικά 31 φάκελοι που εστάλησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από άγνωστο αποστολέα στην Ινδία.
Στους φακέλους δεν εντοπίστηκαν σκόνη ή άλλες ουσίες, εκτός από τις ερεθιστικές που ανιχνεύθηκαν στο αρχικό δείγμα.
Η ΓΓΠΠ επισημαίνει ακόμη, ότι ολοκληρώθηκαν οι αναλύσεις στο σύνολο των δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Χθες η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου έλαβε την απάντηση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για την ποιότητα της σκόνης και η οποία ήταν καθησυχαστική.
Έτσι αμέσως δόθηκε εντολή να ανοίξει το παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου και να ξεκινήσουν όλες οι λειτουργίες του. Σημειώνεται πως όλες αυτές τις ημέρες οι λειτουργίες στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά κτίρια της πόλης διεξάγονταν κανονικά.

Η πρυτανική αρχή είχε εκδώσει ανακοίνωση αργά το βράδυ της Κυριακής που ενημέρωνε προσωπικό, καθηγητές και φοιτητές ότι χθες Δευτέρα το παραλιακό συγκρότημα θα παρέμενε κλειστό. Τελικά μετά την ενημέρωση από το Γενικό Χημείο του Κράτους υπήρξε νέα ανακοίνωση που έδωσε την άδεια λειτουργίας του συγκροτήματος.
Η εξέλιξη είναι θετική και για τους φοιτητές που έχουν αυτές τις ημέρες εξεταστική στο πλαίσιο του χειμερινού εξαμήνου. Και το θετικό είναι πως ουσιαστικά έγινε αναβολή στις εξετάσεις μόνο για μέρα, αφού από σήμερα θα μπορούν να γράφουν κανονικά οι μαθητές.
«Ήταν μια πρωτόγνωρη ιστορία αυτό που έζησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες και για την οποία ήμασταν υποψιασμένοι, αφού είχε προηγηθεί το περιστατικό με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου» τόνισε ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης που ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στον τέταρτο όροφο της πρυτανείας περιμένοντας την ΕΜΑΚ για να παραλάβει τον ύποπτο φάκελο με την σκόνη.

Ο ίδιος τόνισε πως «ήταν ένα λυπηρό φαινόμενο με την αποστολή του ύποπτου φακέλου και το οποίο ελπίζω να μην ξανασυμβεί. Όλες οι αρμόδιες αρχές κινήθηκαν άμεσα για την προστασία τόσο των ανθρώπων που βρίσκονταν στο παραλιακό συγκρότημα όσο και του κτιρίου».
Παράλληλα ανέφερε πως «στους χώρους του ιδρύματος έχει γίνει απολύμανση και ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι καθηγητές μπορούν να επιστρέψουν άφοβα και να εργαστούν, να παρακολουθήσουν μαθήματα».
Ο πρύτανης θυμάται βέβαια έντονα και την ταλαιπωρία της υποβολής στη διαδικασία της απολύμανσης και της μετάβασης στο Νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις μαζί με άλλα τέσσερα άτομα.
Είναι ενδεικτικό πως στο πλαίσιο της απολύμανσης ακόμη και το κινητό τηλέφωνο του είχε αφαιρεθεί, το οποίο του επιστράφηκε το βράδυ της Κυριακής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το