Τοπικά

Επαναλειτουργεί από σήμερα το «Δος Ημίν Σήμερον» προσφέροντας δωρεάν φαγητό σε άπορους 

Δωρεάν μερίδες μαγειρεμένου φαγητού προσφέρει από σήμερα σε άπορους το ενοριακό συσσίτιο του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου «Δος Ημίν Σήμερον», ενώ χθες τελέστηκε από τον μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο και ο αγιασμός επανέναρξης.
Το «Δος Ημίν Σήμερον» λόγω των υγειονομικών συνθηκών από τον περασμένο Μάρτιο είχε σταματήσει να λειτουργεί.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και για 21 συνεχή χρόνια δεν είχε κλείσει ούτε μια μέρα, καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία του ότι σε αντίθεση με άλλα σπίτια γαλήνης τοπικών ενοριών λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο. Τελικά ήρθε η πανδημία για να ανακόψει τη λειτουργία του από τον περασμένο Μάρτιο. Όμως με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ήρθε η ώρα για να επαναλειτουργήσει από σήμερα.

«Από σήμερα Δευτέρα το Δος Ημίν Σήμερον θα λειτουργεί κανονικά προσφέροντας μαγειρεμένο φαγητό στους συμπολίτες» τόνισε ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ιερού Ναού π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου και πρόσθεσε πως «οι άποροι και άλλοι συμπολίτες θα έρχονται στο χώρο του Δος Ημίν Σήμερον, θα παραλαμβάνουν τη μερίδα τους και θα αποχωρούν για το σπίτι τους, δεν θα κάθονται δηλαδή στους χώρους του συσσιτίου για να φάνε εκεί, όπως συνέβαινε πριν τον κορωνοϊό. Και ξεκινάμε την λειτουργία του συσσιτίου μετά από ένα και πλέον χρόνο τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται».
Μέχρι και πριν την πανδημία σιτίζονταν καθημερινά από το Δος Ημίν Σήμερον κοντά στα 120 άτομα, ενώ τα καλοκαίρια που δεν λειτουργούσαν τα άλλα σπίτια γαλήνης άγγιζαν ακόμη και τα 250 άτομα.

Η διαφορά του «Δος Ημίν Σήμερον» σε σχέση με τα άλλα ενοριακά συσσίτια είναι πως πρώτον λειτουργεί τέσσερις μήνες περισσότερο (καλοκαίρι, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα), αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Δεύτερον, εκεί μπορούν να μεταβούν για να σιτιστούν όλοι οι πολίτες, χωρίς να ζητείται κάποιος, αν είναι άπορος ή όχι.
Λόγω της συνεχούς λειτουργίας διαθέτει δύο άτομα ως μάγειρες, ενώ σημαντικό είναι και το εθελοντικό έργο που προσφέρεται.
«Σε όλη αυτή την περίοδο της καραντίνας εμείς δεν απουσιάσαμε και όποια τρόφιμα μακράς διαρκείας είχαμε στις αποθήκες τα διαθέσαμε σε ιδρύματα και άπορες οικογένειες μέσω του φιλόπτωχου ταμείου της ενορίας μας και του «Εσταυρωμένου» ανέφερε ο π. Χαρίλαος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το