Πολιτισμός

Έπαινος σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής Τέχνης για τον Δον Κιχώτη από χώμα και φωτιά του Βαγγέλη Πατσέα

 

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες τα ονόματα των καλλιτεχνών, οι οποίοι διακρίθηκαν στον 60ό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής Τέχνης. Ο Βαγγέλης Πατσέας αντλώντας έμπνευση από το κλασικό έργο του Θερβάντες, τον Δον Κιχώτη, απέσπασε έπαινο στον διαγωνισμό που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών.

Ο 51χρονος κεραμίστας, ο οποίος έχει το εργαστήριό του στο Κρόκιο Αλμυρού – τόπο καταγωγής της μητέρας του – επέστρεψε στον διαγωνισμό της Π.Ε.Κ.Α. έπειτα από αρκετά χρόνια. Συμμετείχε με το έργο «Δον Κιχώτης: Ιστορίες ενός ήρωα από χώμα και φωτιά / Don Quijote: Historias de un heroe hecho de tierra y fuego» και απέσπασε έναν από τους έξι επαίνους που δόθηκαν, πλέον των βραβείων στους τρεις πρώτους νικητές. Το έργο, όπως και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, θα εκτεθεί στη φετινή πανελλήνια έκθεση κεραμικής που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής / Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης», στο Μαρούσι. «Το Μαρούσι θεωρείται η μητρόπολη της κεραμικής στην Ελλάδα. Παλιότερα εκεί υπήρχαν πολλά εργαστήρια και τώρα το Κέντρο λειτουργεί ως ένα τεράστιο εκθετήριο με κεραμικά. Αποτελεί κέντρο αναφοράς για την τέχνη μας», σημείωσε ο Βαγγέλης Πατσέας.
Η πρότασή του ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές Ελλήνων και Κυπρίων συναδέλφων του και η κριτική επιτροπή επιβράβευσε τη δουλειά του, στην οποία απεικονίζονται οι φιγούρες του Δον Κιχώτη, του πιστού συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της Δουλτσινέας, να ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Με αφορμή την πρόσφατη διάκρισή του, ο παλιός απόφοιτος της πρώην Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου (νυν ΔΙΕΚ), μίλησε για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό, αλλά και το πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθεί με τον Δον Κιχώτη, ο οποίος δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο… αγαπημένους ονειροπόλους ήρωες όλων μας. «Το έργο μου, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, είναι επηρεασμένο από τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες. Πρόκειται για ένα κεραμικό βιβλίο, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν τρεις φιγούρες: Ο Δον Κιχώτης, με τον ιπποκόμο του Σάντσο και τη Δουλτσινέα. To συγκεκριμένο μυθιστόρημα κατατάσσεται στα αγαπημένα μου και γενικότερα ο Δον Κιχώτης είναι μία θεματογραφία που δουλεύω συχνά».
Τα τρία πρώτα βραβεία κατέληξαν στις Αγγελική Πίνη, Χριστίνα Αγουρίδη και Ζαφειρία Λεγάκη, ενώ έπαινοι δόθηκαν στους Βαγγέλη Πατσέα (ο μοναδικός άντρας στη λίστα των βραβευθέντων), Λασκαρίνα Γιακουμάτου, Μάρα Οικονομάκου – Κοκοσαλάκη, Δημητρούλα Σταύρου και Ειρήνη Ταρκάση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μετά από «σύντομη» εκεχειρία οι μάχες με την Χαμάς θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο μήνες

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι μόλις λήξει η «σύντομη» προσωρινή εκεχειρία…

23 Νοεμβρίου 2023

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ για διάσπαση: Αντιδημοκρατική στάση, παραβίασαν τη διπλή εντολή των αριστερών ψηφοφόρων

«Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη. Είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό. Είναι όμως ένα…

23 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Εύβοια – «Ποτάμια» οι δρόμοι, βίντεο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» το απόγευμα της Πέμπτης στην Εύβοια, τη στιγμή που κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει…

23 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών βλάπτει σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την αντίσταση στις αντιμικροβιακές ουσίες…

23 Νοεμβρίου 2023

Η Αθήνα φόρεσε τα γιορτινά της – Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα

Φως γέμισε το κέντρο της Αθήνας, με τη λάμψη να δίνεται από τη φωταγώγηση του…

23 Νοεμβρίου 2023

Ο Χαρίτσης επικεφαλής της νέας ΚΟ – Ρόλους και όνομα αποφασίζουν το Σαββατοκύριακο ομάδα Αχτσιόγλου και Ομπρέλα

Τη διανομή των κοινοβουλευτικών ρόλων αναμένεται να αποφασίσουν το Σαββατοκύριακο οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ…

23 Νοεμβρίου 2023