Άρθρα

Επαγγελματικές διέξοδοι από τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Του Πάνου Σταυρόπουλου*

Την Παρασκευή που μας πέρασε, είχαμε την πρώτη πράξη στο Μηχανογραφικό 2021, ένα από τα δυσκολότερα μηχανογραφικά των τελευταίων ετών. Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψήφιων, οι οποίες έφεραν ανάμεικτα συναισθήματα. Κάποιοι, δυστυχώς, συνειδητοποίησαν πως ο συνδυασμός χαμηλών βαθμολογιών και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν τους επιτρέπει να συμπληρώσουν καν Μηχανογραφικό. Κάποιοι άλλοι περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των ΕΒΕ των τμημάτων για να αποκτήσουν ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών τους. Υπάρχουν, επίσης, αρκετοί υποψήφιοι που αναμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών.
Μέσα σε όλο αυτό το παζλ οι γονείς κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, οικονομικής φύσεως κυρίως, για να δουν αν μπορούν να στηρίξουν σπουδές των παιδιών τους εκτός της πόλης τους. Οι μετεγγραφές – ειδικά με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια – δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις και πολλοί υποψήφιοι δεν ρισκάρουν να περάσουν σε μια πόλη μακριά από το σπίτι τους.
Έτσι, προσπαθούν να διερευνήσουν τι επιλογές έχουν σε τμήματα του νομού ή της περιφέρειάς τους.
Σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους αναγνώστες της «Θ» να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με κάποια τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θα επιμείνουμε όχι στα ισχυρά ονόματα που λίγο πολύ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις προοπτικές που ανοίγονται (βλέπε Ιατρική, ΗΜΜΥ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί), αλλά στα λιγότερο γνωστά και ίσως και υποτιμημένα.

Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα βρει ο υποψήφιος των Ανθρωπιστικών Σπουδών εδρεύουν στην πόλη του Βόλου.
Υπάρχουν τρία παιδαγωγικά τμήματα (Δημοτικής, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής). Γεγονός είναι πως ο διορισμός στο δημόσιο σχολείο δεν είναι προς το παρόν κάτι εύκολο (ίσως με εξαίρεση προς το παρόν την ειδική αγωγή), αλλά υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για τους αποφοίτους αυτών τμημάτων. Μέσα από μεταπτυχιακές σπουδές θα μπορούσαν να οδηγηθούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στις νέες τεχνολογίες και στην τηλεκπαίδευση, στην εκπαιδευτική Ψυχολογία, στο Μάρκετινγκ, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων κ.ά.
Το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας πέρα από την εκπαίδευση μπορεί από την κατεύθυνση της Ιστορίας – Αρχαιολογίας να οδηγήσει στη μουσειολογία, στον τουρισμό και την ξενάγηση, στην ενάλια αρχαιολογία, ενώ από την Κοινωνική Ανθρωπολογία στην εγκληματολογία, τις μειονότητες, το μάρκετινγκ, σε Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ά.
Το τμήμα Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών είναι ένα νέο τμήμα 2 ετών, μέσω του οποίου κάποιος που θα το επιλέξει μπορεί να εργαστεί στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τις μειονότητες, σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Διερμηνεία κ.ά.
Τέλος, το Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών – ένα νέο τμήμα και αυτό – δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές του να ασχοληθούν με τη μουσειολογία, την παραγωγή καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου.

Θετικών – Τεχνολογικών Επιστημών
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εδρεύουν πολύ αξιόλογα τμήματα που ανήκουν στο 2ο πεδίο. Δεν θα αναφερθούμε στους Μηχανολόγους Μηχανικούς ή στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, γιατί είναι γνωστό στους υποψήφιους οι προοπτικές αυτών των σπουδαίων τμημάτων. Γι’ αυτό άλλωστε φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων των υποψήφιων της Θεσσαλίας. Ας επιμείνουμε σε λιγότερο γνωστά ή υποτιμημένα τμήματα.
Για παράδειγμα, το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης που εδρεύει στο Πολυτεχνείο του Βόλου, δεν επιλέγεται από τους υποψήφιους. Η βάση εισαγωγής περιορίστηκε στα 7.600 μόρια. Πρόκειται για ένα Πολυτεχνικό τμήμα 5ετούς φοίτησης που οδηγεί σε τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. Τα μαθήματα ειδικότητας, υποχρεωτικά και κατ’ επιλογή, μπορούν να οδηγήσουν σε εξειδικεύσεις σε θέματα αιχμής, όπως, ενδεικτικά, ο σχεδιασμός υποδομών, η διαχείριση συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, οι χωρικές πλευρές της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, η τουριστική ανάπτυξη, η αξιολόγηση προγραμμάτων και πολιτικών ανάπτυξης κ.ά. Οι εξειδικεύσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, επειδή ακριβώς χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ευνοεί την ανάπτυξη και νέων περιοχών εξειδίκευσης, ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας. Τα μεταπτυχιακά που προσφέρει το τμήμα, άπτονται σύγχρονων αναγκών, όπως είναι η ανάγκη ανάπλασης των πόλεών μας ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες, η ανάγκη διαχείρισης κονδυλίων για την ανάπλαση αυτή, η ανάγκη στροφής σε έναν πιο εναλλακτικό τουρισμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου και πολλά ακόμη.
Το τμήμα Πληροφορικής και Εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία δεν είναι ένα ακόμη τμήμα πληροφορικής, αλλά στοχεύει με το πέρας των σπουδών οι πτυχιούχοι του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική να έχουν εξοπλιστεί με τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους καταξίωση και εξέλιξη στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο της Πληροφορικής με την κατάλληλη εξειδίκευση για την αξιοποίηση των Πληροφοριακών Συστημάτων στον χώρο της Ιατρικής Τεχνολογίας και της Βιολογίας, της πληροφορίας και των δεδομένων σε Ιατρικού Φάκελου και Υπηρεσίες Υγείας, καθώς και της ευρύτερης έρευνας στα πεδία των Βιοϊατρικών Εφαρμογών και Βιοπληροφορικής. Ο τοµέας εφαρµογών της Πληροφορικής στον χώρο των Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί σήμερα, σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, µία από τις σημαντικότερες περιοχές ανάπτυξης λογισμικού για μεγάλες ιατρικές μονάδες και ενδεικτικά περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και υλοποίηση νοσοκομειακών δικτύων, την ανάπτυξη και διαχείριση ιατρικών πληροφοριακών συστημάτων, τη σχεδίαση, διαχείριση και συντήρηση απεικονιστικών ιατρικών μηχανημάτων, τη δυνατότητα ανταλλαγής ιατρικών φακέλων και την ηλεκτρονική επικοινωνία του προσωπικού, την αυτοματοποίηση και ηλεκτρονικά υποβοηθούμενη διάγνωση, την τηλεϊατρική, τη βιοπληροφορική και άλλες ειδικότητες.

Επιστήμες Υγείας
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχουν αρκετά τμήματα που μπορεί κάποιος να επιλέξει από το 3ο πεδίο και μάλιστα κάποια είναι κοινά και με το 2ο.
Τα Γεωπονικά τμήματα που εδρεύουν Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, είναι μια ιδανική επιλογή για πολλούς υποψήφιους. Πρόκειται για τμήματα 5ετούς φοίτησης, τα οποία οδηγούν σε τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και εγγραφή στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ιχθυολογία, Ζωική Παραγωγή, Αγροτεχνολογία, Φυτικής Παραγωγής, Τρόφιμα είναι αντικείμενα σύγχρονα που αν τα αγαπήσει ο φοιτητής μπορούν να τον οδηγήσουν σε πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Πολλοί γεωπόνοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε εταιρείες, σε δημόσιους φορείς, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, στην έρευνα, σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς κ.ά. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος να αγαπήσει το αντικείμενο σπουδών με βασικά μαθήματα Βιολογία και Χημεία.
Τα τμήματα Υγείας, όπως Ιατρική, Νοσηλευτική, Διαιτολογία, Φυσικοθεραπεία, είναι πολλά υποσχόμενα. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και είναι σίγουρο πως θα αυξηθούν οι ανάγκες για περίθαλψη της τρίτης ηλικίας. Όλα αυτά τα τμήματα οδηγούν στη δημόσια, αλλά και στην ιδιωτική υγεία, ενώ και ο τομέας της έρευνας σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι πάντα μια διέξοδος. Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι γι’ αυτά τα τμήματα να έχουν ενσυναίσθηση, να αγαπούν το αντικείμενο και τις σπουδές που σχετίζονται με τον άνθρωπο και τη λειτουργία του.

Επιστήμες Οικονομίας
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τη σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, η οποία περιέχει 3 τμήματα. Το Οικονομικών Επιστημών στον Βόλο, το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Λάρισα και το Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Λάρισα. Τα Οικονομικά τμήματα γενικότερα, όπως τα προαναφερθέντα, δίνουν τη δυνατότητα με μεταπτυχιακές σπουδές να εξειδικευτούμε σε διάφορους τομείς κι έτσι να αποκτήσουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα. Το ψηφιακό μάρκετινγκ, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τα logistics, η ανάλυση δεδομένων, η ελεγκτική είναι κάποιοι από τους τομείς που θα έχουν ζήτηση στο μέλλον και μπορούν να οδηγηθούν οι απόφοιτοι των οικονομικών τμημάτων μέσω μεταπτυχιακού.
Κλείνοντας ας έχουμε στο μυαλό μας πως η επιτυχία μετριέται όχι με ένα αποτέλεσμα, μια στιγμή. Απευθυνόμενος στους μαθητές θα ήθελα να σας πω πως επιτυχία είναι μετά από δέκα χρόνια να είστε γεμάτοι και ευτυχισμένοι, να ξυπνάτε και να πηγαίνετε με κέφι στη δουλειά σας, να προσπαθείτε να κάνετε τον κόσμο καλύτερο. Αυτό δεν θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών, αλλά από τη ματιά σας στον κόσμο, την αγάπη και το πάθος γι’ αυτό με το οποίο να ασχοληθείτε. Άλλωστε, δεν υπάρχουν επαγγέλματα με προοπτική, αλλά άνθρωποι με προοπτική. Σοφές επιλογές σας εύχομαι.

* O κ. Πάνος Σταυρόπουλος είναι σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το