Τοπικά

Επαγγέλματα εξειδίκευσης κεντρίζουν τους υποψήφιους των πανελλαδικών – Σταθερό το ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές σχολές

Η πανδημία αύξησε το αίσθημα της αβεβαιότητας στους υποψήφιους, για το αν θα καταφέρουν να βρουν εργασία μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον για τα τμήματα Πληροφορικής, τις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και ορισμένα τμήματα που αφορούν στην καλή υγιεινή, όπως είναι η Διατροφολογία.

Με τις Πανελλαδικές να πλησιάζουν, η προσοχή των υποψήφιων είναι ασφαλώς στραμμένη, στο πώς θα γράψουν καλά, για να πετύχουν τους στόχους τους. Παράλληλα, όμως πολύ σημαντικό είναι να έχουν ξεκαθαρίσει και τα τμήματα που θέλουν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο. Ο Βολιώτης σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, στέλεχος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης Λάρισας κ. Αντώνης Πλαγεράς μίλησε στη «Θ» για το θέμα των επιλογών, που κάνουν οι υποψήφιοι και πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τις αποφάσεις τους. Τα ΚΕΣΥ αποτελούν την κύρια κρατική δομή, όπου οι υποψήφιοι μέσα από ατομικές συνεδρίες αλλά και συλλογικές δράσεις μπορούν να βοηθηθούν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει για σχολές
«Ένα ποσοστό 70% των υποψήφιων έχει αποφασίσει για τα επιστημονικά αντικείμενα, που θέλει να ακολουθήσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει καταλήξει σε ένα στοχευμένο αριθμό σχολών. Το υπόλοιπο 30% μπορεί ακόμη να αμφιταλαντεύεται και θέλει να επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο τα δεδομένα», τόνισε ο κ. Πλαγεράς και πρόσθεσε πως «καλό είναι οι υποψήφιοι να σκεφθούν, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και να τα συνδυάζουν με τις δυνατότητες και κλίσεις τους. Αν το πετύχουν, θα αφοσιωθούν με θέρμη στους στόχους τους και θα νιώθουν ικανοποιημένοι. Παράλληλα θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους επαγγελματικά. Άλλωστε οι έρευνες δείχνουν, ότι πάνω από ένα 10% των εισακτέων εγκαταλείπουν τις σπουδές, γιατί στην πορεία είδαν ότι δεν τους ενδιέφερε το τμήμα. Παράλληλα να υπογραμμίσουμε, πως υπάρχουν και τα μεταπτυχιακά, που ανοίγουν κάποιους δρόμους επιλογών, αλλά να μην ξεχνάμε πως το πτυχίο είναι αυτό, που καθορίζει την επαγγελματική μας ιδιότητα».

Ο κ. Αντ. Πλαγεράς στέλεχος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής Υποστήριξης Λάρισας

Η επίδραση της πανδημίας
«Αυτό που βλέπουμε μέσα στην περίοδο της πανδημίας είναι μια αύξηση της αβεβαιότητας των υποψήφιων για την ανεύρεση εργασίας», ανέφερε ο κ. Πλαγεράς και συμπλήρωσε πως «οι υποψήφιοι βλέπουν την οικονομία να μην κινείται, κλάδους να αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα και προβληματίζονται. Εμείς βέβαια προσπαθούμε να τους ωθήσουμε να δουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των υποψήφιων, για να συνεχίσουν να στοχεύουν και να διεκδικούν». Ο κ. Πλαγεράς επισήμανε πως σταθερό είναι το ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές σχολές υψηλού κύρους, όπως είναι η Νομική, η Ιατρική, οι πολυτεχνικές σχολές. Ακόμη πολλοί υποψήφιοι επιδιώκουν να εισαχθούν στις οικονομικές σχολές. Για τις σχολές Ιατρικής ανέφερε πως το ενδιαφέρον είναι σταθερό, με την ιδιαιτερότητα πως είναι απαιτητικά τμήματα και για να εισαχθεί κάποιος, πρέπει να έχει υψηλές βαθμολογίες. Ακόμη λόγω των επικείμενων διορισμών στην εκπαίδευση, βλέπουμε αρκετούς υποψήφιους, να στρέφονται στις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον για τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέφερε πως «κάθε χρόνο βλέπουμε να αυξάνεται το ενδιαφέρον των υποψήφιων, να εισαχθούν σε αυτά τα τμήματα. Και δεν είναι μόνο οικονομικοί λόγοι. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει τμήματα σχεδόν όλων των γνωστικών αντικειμένων και έτσι καλύπτει τις επιθυμίες πολλών υποψήφιων. Επίσης υπάρχει ενδιαφέρον για νέα τμήματα του Πανεπιστημίου, που ανωτατοποιήθηκαν και προσφέρουν εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως είναι η Διατροφολογία, η Δημόσια Υγεία, το τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Έχουν εμφανιστεί τμήματα, που είναι ελκυστικά και πρέπει να τα δουν οι υποψήφιοι με μια άλλη οπτική, καθώς δίνουν νέους ορίζοντες. Παράλληλα οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται και για τα τμήματα Βιολογίας, Βιοχημείας λόγω της επικαιρότητας που έχει η έρευνα στην πανδημία, αλλά και για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές.

Επίσης και τα τμήματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, έχουν μπει στον χάρτη των κύριων επιλογών των υποψήφιων, καθώς μπορούν με το πτυχίο οι απόφοιτοι να εργαστούν απευθείας ακόμη και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως για παράδειγμα ως γεωπόνοι.
Εκεί που βλέπουμε μια σταθερά αυξητική τάση των 18άρηδων, είναι οι σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν. Βέβαια οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέξουν και τις ιδιαιτερότητες του Στρατού, με τις οποίες οφείλουν να συμβαδίσουν. Μάλιστα εμείς ενημερώσαμε τους υποψήφιους με ομιλίες αξιωματικών. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα τμήματα Πληροφορικής, σε μια περίοδο μάλιστα που οι νέες τεχνολογίες αναδείχθηκαν ιδιαίτερα στην καθημερινότητά μας».
Για τα συναισθήματα που εκδηλώνουν οι υποψήφιοι αυτή την περίοδο, ο κ. Πλαγεράς ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους είναι ο εγκλεισμός τους στο σπίτι και η αλληλεπίδραση με άλλους συνυποψηφίους τους. Όμως εδώ αναδεικνύεται και ο ρόλος του ΚΕΣΥ, για να υπερκεράσουν αυτό το εμπόδιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το