Τοπικά

Έως 45% η μείωση μισθών στα χρόνιας της κρίσης – Μεγάλες ανατροπές στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα της Μαγνησίας

Πλήρη ανατροπή του «χάρτη» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έφεραν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές από το 2010 που συνεχίζονται με ακόμη πιο «βίαιο» τρόπο στην τοπική οικονομία, που δεν μπορεί να ανακάμψει, με επενδύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το 2019 «βρήκε» τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Μαγνησία, με μειώσεις μισθών, μέσα από ατομικές συμβάσεις που προσεγγίζουν το 45% από το 2010.

Οι χαμηλά αμειβόμενοι υπερδιπλασιάστηκαν, περισσότεροι από τους μισούς λαμβάνουν μισθό κάτω από 900 ευρώ, ενώ εκατοντάδες έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία σε έναν έως και τρεις εργοδότες για να εξασφαλίσουν καλύτερο μηνιαίο εισόδημα. Μισθούς από 200 έως 500 ευρώ λαμβάνουν πολλοί εργαζόμενοι και οι μειώσεις συνεχίζονται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συνεχείς φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αλλά και στη γενικότερη πτώση της κατανάλωσης που επιφέρει μείωση του τζίρου.
Με 750 ευρώ απασχολούνται οι 3.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό, για εργασία που αγγίζει τις 10 ώρες.
Οι μισθοί που «τρέχουν» στην αγορά που κινούνται στον αστερισμό της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης είναι χαμηλότεροι και από το επίδομα ανεργίας.
Οι κατώτατοι μισθοί μερικής απασχόλησης ανέρχονται σε 23,43 ευρώ την ημέρα και 394,81 ευρώ μεικτά. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 340 ευρώ τον μήνα ενώ το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών (από 24,86% έως 45,14%) έγιναν, με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, στους νέους σε ηλικία εργαζόμενους λόγω του χαμηλότερου νομοθετημένου μισθού αλλά και της μεγαλύτερης συμμετοχής τους στις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας. Η ανεργία ωστόσο «μαστίζει» εργαζόμενους στον επισιτισμό και εμποροϋπαλλήλους σε ηλικίες άνω των 50ετών. Δεκάδες άνθρωποι στην ηλικία των 60 ετών αδυνατούν να συμπληρώσουν ένσημα για συνταξιοδότηση.
Έτσι για τους εργαζόμενους που απασχολούνται ως προσωπικό πώλησης από τα 918 ευρώ μικτά το 2009 ο μισθός έχει μειωθεί στα 651 καθαρά.

Πώς διαμορφώθηκαν οι μισθοί

Για τους σερβιτόρους με ασφάλιση και με δεκάωρη απασχόληση, μέσα από ατομικές συμβάσεις το ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 35 ευρώ ημερησίως, με τη διαφορά ότι η εργασία δεν ζητείται από τον εργοδότη σε καθημερινή βάση.
Για το προσωπικό γραφείου από τα 918 μικτά το 2009 οι καθαρές απολαβές πλέον είναι 603 ευρώ, οι εισπράκτορες-αποθηκάριοι-κλητήρες λαμβάνουν καθαρές απολαβές 597 ευρώ, οι γραμματείς 639 ευρώ, οι λογιστές, βοηθοί λογιστών με προϋπηρεσία άνω των 17 ετών καθαρές απολαβές στα 709,6, οι Φύλακες – θυρωροί 672, ευρώ , οι οδηγοί (Α’ Κατηγορία) 677 ευρώ, (Β’ Κατηγορία) 723 ευρώ, οι οδηγοί (Γ’ Κατηγορία) 791 ευρώ, οι οδηγοί (Δ’ Κατηγορία) 859 ευρώ και οι οδηγοί (Ε’ Κατηγορία) 927 ευρώ.
Συμπληρωματική εργασία υποχρεούνται λόγω συνθηκών να παρέχουν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι προκειμένου να βγουν από την παγίδα της φτώχειας, ως υποαπασχολούμενοι (και υποαμειβόμενοι) ή να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μηνιαίο εισόδημα.
Πολύ λίγοι είναι οι κλάδοι που αντιστέκονται στη λαίλαπα της κρίσης και κυρίως πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς οι παραγγελίες μέσω δημοσίων επενδύσεων έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το