Ελλάδα

Εως 4 χρόνια η επιβάρυνση για 100.000 ασφαλισμένους

newego_LARGE_t_420_54579376

Βαρύ πακέτο μέτρων περιλαμβάνει η δέσμη για το Ασφαλιστικό το οποίο θα επιδιωχθεί να «εξουδετερωθεί» μέσω της ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος τον Νοέμβριο.

Κατ’ αρχάς το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή θα καταργεί μια σειρά προβλέψεων του πρόσφατου «νόμου Στρατούλη», οι οποίες έχουν θεωρηθεί ως μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές. Στην πρώτη γραμμή είναι επίσης η σταδιακή αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 40 έτη για συνταξιοδότηση πριν από το γενικό όριο των 67, η έκδοση εγκυκλίων και αποφάσεων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Ειδικότερα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου καταργούνται:

• Η ρύθμιση για επαναχορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ σε περίπου 20.000 άτομα, κυρίως ομογενείς, άνω των 67. Προβλεπόταν πως από 1/10 θα τους δίνονταν 260 ευρώ και από του χρόνου τον Οκτώβριο 360 ευρώ, ωστόσο αποδείχτηκε πως δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι. Επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς που χορηγεί τη σύνταξη σε όσους μένουν μόνιμα στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια και όχι τα τελευταία 20.

• Η δυνατότητα που δόθηκε σε περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ και έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους.

• Η ρύθμιση που επιτρέπει στους αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους να επιλέγουν μέχρι και δύο ασφαλιστικές κλάσεις χαμηλότερες από αυτήν που είχαν υπαχθεί, ώστε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές.

• Το «πάγωμα» των κατασχέσεων έως τον Ιούνιο του 2017 για χιλιάδες οφειλέτες – επιχειρήσεις οι οποίοι είχαν πάρει ρύθμιση πολλών δόσεων με διακανονισμό του 2011.

• Η δυνατότητα ασφαλιστικών ταμείων να χρηματοδοτούνται από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης) για να καλύπτουν ελλείμματα και να πληρώνουν συντάξεις.

• Το πακέτο των προαπαιτούμενων περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την έκδοση των απαιτούμενων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν η διελκυστίνδα για τον τρόπο αύξησης του χρόνου ασφάλισης, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι μόνο με 40 χρόνια στα 62, αν όχι στα 67.

Η σταδιακή αύξηση και του απαιτούμενου ασφαλιστικού χρόνου εκτιμάται από ειδικούς πως «ακουμπά» περίπου 100.000 ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα κληθούν να δουλέψουν από 1-4 χρόνια επιπλέον για να πάρουν σύνταξη. Πλήττονται κυρίως όσοι κατοχύρωναν με 35ετία σε όλα τα Ταμεία, αλλά και γυναίκες που έφευγαν με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ.

Στο μεταξύ, οι δανειστές πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή να επανεξεταστεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών σε εργαζόμενους των ΟΤΑ, ώστε να μην εξαιρούνται από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στο μενού των προαπαιτούμενων είναι και η αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, μέσω της υπουργικής απόφασης που θα οριοθετεί τη διαδικασία μείωσης των δόσεων, μετά και την αύξηση του επιτοκίου από 1/11 σε 5% από 3%.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Διορθωτική διάταξη για τα φάρμακα

Μια σειρά διατάξεων που ρυθμίζουν επιμέρους θέματα θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συμβολή των υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Τον δρόμο για τη Βουλή μεταξύ άλλων θα πάρουν:

• Μία διορθωτική διάταξη (τεχνικού χαρακτήρα) στο θέμα τιμολόγησης των φαρμάκων. Το θέμα αυτό επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

• Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ, που θα επανακαθορίζει τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα. Με το νέο master plan του Οργανισμού θα αναπροσαρμόζονται το δίκτυο των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας και η λειτουργία των συγκοινωνιακών εταιρειών με νέους όρους στον έλεγχο κομίστρου, στη διαφάνεια των προμηθειών, στην εισιτηριοδιαφυγή.

• Τροπολογία με την οποία θα ολοκληρώνεται και τυπικώς η μεταφορά του τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού στη ΓΑΙΑΟΣΕ.

• Συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη σύγκληση διυπουργικής επιτροπής χωροταξικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρο?γνωμόνων.

• Πάντως να σημειωθεί πως για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων δεν χρειάζεται να κατατεθεί ρύθμιση στη Βουλή. Το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο που πρέπει να το εξετάσει. Εφόσον η γνωμοδότηση είναι θετική, αρκεί η υπογραφή υπουργικής απόφασης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το