Τοπικά

Έως 30% περισσότεροι αδιόριστοι για φροντιστήρια της Μαγνησίας

Ακόμη και ως 30% έχουν αυξηθεί τα τελευταία δυο με τρία χρόνια τα βιογραφικά από αδιόριστους καθηγητές που κατατίθενται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης της Μαγνησίας για να εργαστούν έστω και για λίγες ώρες, βγάζοντας ένα μικρό μεροκάματο.
Το πλήθος των αποφοίτων από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές σε συνδυασμό με τον μηδενισμό των μόνιμων διορισμών έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην αγορά εργασίας των καθηγητών που αποτυπώνεται και στα ελάχιστα χρήματα που ζητούνται πλέον για τα ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης η ανεργία που επικρατεί σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, εξωθεί τους εργαζόμενους με πτυχίο καθηγητή να στραφούν στη μέση του εργασιακού τους βίου στα φροντιστηριακά μαθήματα, μήπως και καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Για παράδειγμα ένα φυσικός ή φιλόλογος που δούλευε σε μια εταιρεία και έμεινε άνεργος, αναγκάζεται ξαφνικά να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και να επιστρέψει στο πτυχίο του υπακούοντας στη ρήση «μάθε τέχνη και άστη και άμα πεινάσεις να την πιάσεις».

Από τη στιγμή που οι πόρτες της δημόσιας εκπαίδευσης για μόνιμους διορισμούς έχουν κλείσει, αυτό που απέμεινε ως καταφύγιο εργασίας είναι τα φροντιστήρια.
Αλλά και εκεί δεν είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Πάντως τα φροντιστήρια στη Μαγνησία δέχονται καταιγισμό βιογραφικών από αδιόριστους καθηγητές, κάτι που μετά το Πάσχα θα ενταθεί ιδιαίτερα, αφού γίνεται και ο προγραμματισμός για την ερχόμενη σχολική χρονιά και πώς θα διαμορφωθούν τα τμήματα.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Βεδουρά, «έρχονται στα φροντιστήρια και καταθέτουν βιογραφικά αδιόριστοι καθηγητές διαφόρων ηλικιών. Τα συρτάρια των φροντιστηρίων είναι γεμάτα από αιτήσεις. Πάντως το μέσο προφίλ των ενδιαφερομένων είναι αδιόριστος καθηγητής γύρω στα 35 ετών με μεταπτυχιακό. Μάλιστα καταθέτουν βιογραφικό ακόμη και καθηγητές ειδικοτήτων που παλιότερα δεν παρατηρούταν, όπως οι μαθηματικοί».

Η ίδια πρόσθεσε πως «φέτος σε σχέση με πριν τρία χρόνια τα βιογραφικά που κατατέθηκαν από τους αδιόριστους έχουν αυξηθεί μέχρι και 30%. Πολλοί δεν μπορούν να διοριστούν ούτε ως αναπληρωτές, ενώ το Δημόσιο δεν κάνει μόνιμους διορισμούς».
Παράλληλα ανέφερε πως αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία λειτουργούν 100 φροντιστήρια που τα περισσότερα έχουν ελάχιστους υπαλλήλους διδάσκοντες. Τα περισσότερα είναι οι ιδιοκτήτες που κάνουν και το μάθημα. Λίγα φροντιστήρια έχουν μερικές δεκάδες υπαλλήλων. Συνολικά οι καθηγητές που εργάζονται στα φροντιστήρια δεν ξεπερνούν τους 150.
Παράλληλα η κ. Βεδουρά υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η διδακτική ικανότητα του καθηγητή και όχι τόσο το μεταπτυχιακό εκτός και αν αυτό έχει επικεντρωθεί σε διδακτική μεθοδολογία ή κάτι παρεμφερές.
Επίσης φέτος άνοιξαν τέσσερα με πέντε νέα φροντιστήρια στη Μαγνησία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το